Nijmegen in de jaren 30 van de vorige eeuw

© copyright 2010 Projectgroep Economische en Sociale Geschiedenis, Radboud Universiteit Nijmegen

  Internetbewerking Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

Dertig gezichten van de crisis van de jaren dertig te Nijmegen

'Plein '44 opgehouden door crisis'

De Gelderlander vrijdag 26 september 2008

“Zevenheuvelenloop voelt crisis” 

de Gelderlander zaterdag 24 oktober 2009

Dat de huidige kredietcrisis zijn oorsprong ligt op de huizenmarkt in de Verenigde Staten zijn we alweer bijna vergeten. Immers, het is nu crisis in Nederland! Banken vallen om, werknemers worden de laan uitgestuurd en de tendens is niet eens meer of er bezuinigd moet worden, maar waarop er bezuinigd moet worden. De gevolgen van deze in 2007 ingezette kredietcrisis zijn ook in Nijmegen goed voelbaar.

Met dit in het achterhoofd is een groep geschiedenis master studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen onder begeleiding van professor economisch en sociale geschiedenis Paul Klep gestart met een onderzoeksproject over de crisis in Nijmegen, tijdens de jaren dertig van de twintigste eeuw. Het resultaat van dit project is deze website over de crisis van de jaren dertig geworden. 

Een crisis die net als de huidige, kwam overwaaien vanuit de Verenigde Staten. Een crisis die Nederland extreem hard raakte in vergelijking met andere Europese landen. Een crisis waar ook Nijmegen de gevolgen van voelde op grote schaal. Zo was Nijmegen in de jaren dertig de stad in Nederland met het hoogste percentage werklozen. Het doel van de studenten is geweest om het dagelijks leven van de Nijmegenaar weer te geven in de jaren dertig . Daarbij is geprobeerd om aan te tonen hoe de crisis invloed had op deze levens. 

De tentoonstelling bestaat uit twee gedeelten. Enerzijds hebben de studenten dertig verhalen van Nijmegenaren geconstrueerd. Hierbij is getracht om zoveel mogelijk verschillende personen de revue te laten passeren. Van een dominee, tot werkloze arbeider, tot fabrieksdirecteur Michel Bury. Alle personen worden gevolgd gedurende de jaren dertig. Sommige van de levensloop verhalen in de tentoonstelling zijn gebaseerd op bestaande personen. Een groot gedeelte heeft echter een fictieve naam en woonplaats. Grondig archief- en literatuuronderzoek maakte het mogelijk om bepaalde levens te construeren zonder dat deze personen echt bestaan hebben. Voor de geïnteresseerden onder u zijn er ook nog een tiental thema’s grondiger uitgewerkt door de studenten. Men kan hierbij bijvoorbeeld denken aan de werkverschaffingsprojecten die plaatsvonden in Nijmegen.

Namens de masterclass Economisch Sociale Geschiedenis wil ik graag de volgende personen en instellingen bedanken voor het verlenen van hun medewerking voor de totstandkoming van dit project, professor Dolly Verhoeven en dr. Ramses Peters. Het Regionaal Archief Nijmegen voor de ongelimiteerde onderzoeksmogelijkheden en gastvrijheid. En niet in de laatste plaats Stichting Noviomagus.nl, voor het bieden van een podium voor ons project.

Kortom, de tentoonstelling biedt voor alle geïnteresseerden van de Nijmeegse geschiedenis de mogelijkheid om een kijkje te nemen in het Nijmegen van de jaren dertig.

Wij wensen u veel plezier bij het bekijken van dit project.

Paul Backus (student Economisch Sociale Geschiedenis Radboud Universiteit Nijmegen)

Inhoud

30 persoonsbeschrijvingen

1 Thomas Rosskopf   2 Dirk Peters   3 J. van Engelenburg L. Czn  4 Erna Jahnke  5 Maria Bouvy
 6 Piet Klaasen  7 Franciscus Hummeling  8 Johanna Krusemeijer  9 Paula Hoogveld-Grasso  10 Klaartje van de Pas
 11 Mien van Bergen  12 Roos Klink  13 Piet de Jong  14 N.J. de Kok  15 Nol van Zwanenberg
 16 Willem Theunissen  17 Michel Bury  18 Annie Peters  19 Bertus Klaassen  20 Wim Gerritsen
 21 Mevrouw Jansen-Peters  22 Kapelaan Joosten 23 Johannes Grijpink  24 Henricus Johannes Vlooswijk  25 G.A. Corduwener
 26 Bart van Brakel  27 Anna Goebbelaar  28 R. Bahlmann  29 H. van Stee  30 E. Dolsma
 
Thema-pagina's

Werklozenzorg

 

Publieke Werken

 

Drankconsumptie en bestrijding

 

Bioscoopbezoek en Filmkeuring

 

Schoenindustrie

 

Reclamewereld

 

S.D.A.P.

 

Kinderzorg

 

Kredietverstrekking

 

Katholieke zorg

 

 
Calendarium
1929 - 1939
 
Informatie

Auteurs

Bronvermelding

Bibliografie

Regionaal Archief Nijmegen

Links

Rechten

Reacties

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.