Nieuwe pagina 1
Naam Annie Peters 
Geslacht Vrouw
Achtergrond crisistijd Arbeidster bij de Nyma.
Fictief of werkelijk Fictief personage
Auteur Marina Ackermans
Annie Peters (1905-1971) leeft in een groot gezin. Ze is de oudste van tien kinderen en woont nog thuis. Omdat het huis klein is moeten ze allemaal in dezelfde kamer slapen. De ouders van Annie werken allebei en Annie heeft tot die tijd op de rest van de kinderen gepast. Het is echter moeilijk om met zijn allen rond te komen van het loon van vader en moeder. 

Ondanks de beginnende crisis heeft Michel Bury kunstzijdefabriek Nyma kunnen oprichten. 

Portretfoto van omstreeks 1925 van Michel Bury, de oprichter van de Nyma- fabriek. 

Bron: www.demanmetdehoed.nl  / images / week45 / MichelBuryPortret.jpg

Annie is één van de gelukkigen die hier in oktober 1929 deel uitmaakt van de eerste meisjesploeg. Door de crisis dalen langzaam de prijzen van de levensmiddelen en komt het gezin van Annie er zelfs beter voor te staan doordat er drie volwassenen geld in het laatje brengen, ondanks het feit dat de lonen heel bescheiden zijn. Na lang sparen kan ze zelfs een keer met haar vriend Bert naar de bioscoop. In 1934 zou ze graag met haar vriend willen trouwen, maar dit zullen ze moeten uitstellen.

De kunstzijdefabriek van binnenuit.

Bron: Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen (F21423)

Bert is namelijk werkloos en ontvangt steun. Als ze nu zouden trouwen werd het de hoogte van het loon van Annie van de steun van Bert worden afgetrokken. Ze zouden dan gezamenlijk niet meer voldoende hebben om van te kunnen leven. Ze zullen hun huwelijk dus moeten uitstellen tot Bert weer een baan vindt, maar in de krant kunnen ze lezen dat de vooruitzichten niet goed zijn en er alleen maar meer ontslagen vallen. Annie richt zich dan ook helemaal op haar werk om te zorgen dat ze dit niet kwijtraakt. 

Haar enige vrijetijdsbesteding vindt plaats bij ‘De Haard’ een vereniging in Nijmegen die in 1930 is opgericht ter ontspanning van de vrouwelijke arbeidende jeugd.

 

Tabel van de ledenaantallen van de ‘De Haard’ Vereniging ter ontspanning van de arbeidende vrouwelijke jeugd. 

Bron: Regionaal Archief Nijmegen, De Haard: Nijmeegse Vereniging tot ontwikkeling en ontspanning der vrouwelijke jeugd: verslag 1930-1935 (Nijmegen 1935).

Door het eentonige werk op de fabriek en de verveling thuis was de vereniging een verademing. 

Een kamp van de Haard was de ultieme ontspanning voor de meisjes. Dit was echter voor maar enkelen weggelegd, omdat het slechts een klein deel van de meisjes lukte om vier aaneengesloten dagen vrij te krijgen.

Bron: Regionaal Archief Nijmegen, De Haard: Nijmeegse Vereniging tot ontwikkeling en ontspanning der vrouwelijke jeugd: verslag 1930-1935 (Nijmegen 1935).

Foto van de eerste meisjesploeg van de Nyma en bij de foto is een artikel uit de Gelderlander van 15-10-1929 geplakt.

Bron: www.demanmetdehoed.nl  / images / 261 / LF50

Bronnen

Verslagen van de Kamer van Koophandel en fabrieken voor het Land van Maas en Waal gevestigd te Nijmegen. Over de jaren 1930-1940.

De Haard: Nijmeegse Vereniging tot ontwikkeling en ontspanning der vrouwelijke jeugd: verslag 1930-1935 (Nijmegen 1935).

Meer weten?

Overig

713: collectie briefhoofden Nijmegen 1840-heden. 552: Kunstzijde Spinnerij Nyma, Adres: Waalbandijk; Lange Burchtstraat 36-38;14 (1929-1963).

Bots, J.A.H.G.M. en Brabers, J.B.A.M., Nijmegen: geschiedenis van de oudste stad van Nederland. Deel 3: Negentiende en twintigste eeuw (Wormer 2005).

Noviant: N.V. Kunstzijde Spinnerij: Nyma 1928-2003 (Nijmegen 2003).

NYMA-gids: handboekje ten dienste van het personeel der Naamloze Vennootschap kunstzijdespinnerij NYMA te Nijmegen (s.l. 1952).

Vijfentwintig jaar Nyma (s.l. 1953).

www.demanmetdehoed.nl 

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: