Nieuwe pagina 1
Naam Henricus Johannes Vlooswijk
Geslacht Man
Achtergrond crisistijd Hoofdredacteur de Gelderlander
Fictief of werkelijk Werkelijk bestaand personage
Auteur Jaap Godrie
Op 1 september 1933, als de economische crisis in Nederland op zijn hevigst is, wordt Henricus Johannes Vlooswijk tot hoofdredacteur van het katholieke nieuwsblad De Gelderlander benoemd.

Fotoportret van Vlooswijk ten tijde van zijn hoofdredacteurschap

Bron: Regionaal Archief Nijmegen, Archiefnummer 717, Dagblad De Gelderlander Nijmegen 1900-1966: Archiefstukken.

Ondanks de crisis zijn het vooruitgang en toenemende welvaart die de jaren ’30 van De Gelderlander kenmerken, in 1935 bereikt het dagblad de status van op één na grootste katholieke krant in Nederland met 37.000 abonnees. 

Feestverlichting op de voorgevel van De Gelderlander, aan de Lange Hezelstraat 21, Stadscentrum, 1930. Werkplaats van H.J. Vlooswijk, in 1930 nog als redacteur en vanaf 1933 als hoofdredacteur.

Bron: Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen (F19209)

De aanschaf van een 32-zijdige rotatiepers in 1932, die door de technische bedrijfsleider nog eens wordt uitgebouwd tot een 48-zijdige rotatiepers (‘een triomfstuk der moderne druktechniek’), getuigd van die groeiende welvaart. De eerste druk van het apparaat wordt gevierd met het “indrukwekkendste krantenfestijn, dat de Gelderlander ooit heeft aangericht.” 

Er volgen in de crisisjaren sowieso vele feestnummers om grote gebeurtenissen voor stad en land te vieren, zoals de opening van de Waalbrug. 

Het gezin Vlooswijk is uit Montfoort afkomstig, maar vader Vlooswijk wordt in 1895 failliet verklaard en niet veel later verruilt hij met zijn vrouw en Henricus’ enige zus Montfoort voor Nijmegen. Henricus zelf verhuisd in 1905 zijn ouders achterna en begint, na een korte loopbaan in het onderwijs, vanaf 1908 als redacteur voor De Gelderlander. Al spoedig promoveert hij tot redacteur buitenland. Daarnaast schrijft hij ook de column ‘zwerftochten door de natuur’. Vlooswijk is naast journalist namelijk ook amateur-geoloog.

Studieobjecten uit de privécollectie van Vlooswijk. Naast journalist is hij ook amateur-geoloog. Hij beschikt over een zeer uitgebreide kennis van de Nijmeegse geologie.

Bron: Regionaal Archief Nijmegen, Archiefnummer 163, Kokke, C.Th. 1862-1958, Collectie Kokke Vlooswijk 12-14/2

Hij beschikt over een zeer uitgebreide kennis van de Nijmeegse geologie. Op de volksuniversiteit verzorgt hij cursussen over de geologie van Nijmegen en ook is hij lid van de commissie ter oprichting van een dierenpark in de stad Nijmegen. De passie voor de natuur van de eigen omgeving van Vlooswijk is onderdeel van de groeiende interesse naar het Heem dat in de jaren van de crisis sterk opkomt. 

Vijfentwintig jaar trouwe dienst bij De Gelderlander worden in 1933 dus beloond met het hoofdredacteurschap van de welvarende krant. 

Vijfentwintig jaar trouwe dienst bij De Gelderlander worden op 1 september 1933 beloond met het hoofdredacteurschap van de krant.

Bron: Regionaal Archief Nijmegen, Archiefnummer 717, Dagblad De Gelderlander Nijmegen 1900-1966: Archiefstukken.

Op 25 november 1941 sterft hijzelf op zestigjarige leeftijd, volgens een overlijdensbericht van Titus Brandsma “eenzaam, zoals hij feitelijk altijd geleefd had.” Henricus Vlooswijk trouwt namelijk nooit en hij blijft kinderloos, ondanks het feit dat hij een goede baan heeft. Hij woont aan de Batavierenweg 15, tegenover het huis waar zijn moeder en zus wonen.

Overlijdensbericht van Vlooswijk in de Gelderlander, geschreven door zijn jongere zus Margaretha.

Bron: Regionaal Archief Nijmegen, Archiefnummer 163, Kokke, C.Th. 1862-1958, Stkken over Vlooswijk, 1941

Bronnen

Bevolkingsregister 1910-1920

Gelderlander 25-11-1941

Regionaal Archief Nijmegen, Archiefnummer 717, Dagblad De Gelderlander Nijmegen 1900-1966: Archiefstukken.

Regionaal Archief Nijmegen, Archiefnummer 163, Kokke, C.Th. 1862-1958, Stkken over Vlooswijk, 1941

Meer weten?

Overig

J. Brinkhoff, Een eeuw Gelderlander pers.

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: