Persoon17
Naam Michel Bury
Geslacht Man
Achtergrond crisistijd Fabrieksdirecteur (Nyma)
Fictief of werkelijk Werkelijk bestaand personage
Auteur Marina Ackermans
Michel Bury (Maastricht 1879 – Nijmegen 1948) krijgt met zijn vrouw Hanni één dochter en vijf zoons.

Portretfoto van Michel Bury omstreeks 1925. 

Bron: www.demanmetdehoed.nl  / images / week45 / MichelBuryPortret.jpg

In 1928 neemt Bury het initiatief tot de oprichting van de Kunstzijdefabriek Nyma. Dankzij belangrijke financiers kan op de tweede zondag van oktober 1929 de eerste machine ingesponnen worden. Na vijf succesvolle jaren wordt op 6 mei 1934 notering op de Amsterdamse effectenbeurs aangevraagd, waarna er voldoende geld is voor modernisering. 

De fabriek van binnenuit gezien.

Bron: Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen (F21420)

Toch is de crisis ook binnen de Nyma goed voelbaar. In de kunstzijde begint een wedloop tussen verkoopprijs en kostprijs.

Afbeelding van de bouw van de Nyma-fabriek uit 1928

Bron: Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen (F21441)

Technische vernieuwingen zijn van levensbelang om de productiekosten te verlagen en de productiviteit te verhogen. Wanneer Engeland in 1931de gouden standaard loslaat beïnvloedt dat de Nyma negatief doordat de Nederlandse producten te duur worden. 

Een afbeelding van het logo van kunstzijdefabriek Nyma

Bron: Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen (F5593)

Omdat Hanni zich druk met de bedrijfsvoering bezig houdt is de Duitse Käthe in dienst van huize Bury om voor het huishouden te zorgen. Bury en zijn gezin wonen in een mooi huis aan de Oranjesingel Canisiussingel gelegen in het stadscentrum van Nijmegen. Daarnaast hebben ze nog een vakantiehuisjes in Zandvoort en zijn in het bezit van een mooie auto met chauffeur. Dit is voor Bury natuurlijk een uitstekende manier om zich te onderscheiden van de massa arbeiders die werkend of lopend naar het werk gaan. 

Tijdens de crisisjaren reden natuurlijk niet veel mensen in dergelijke auto. Het is dan ook een goed voorbeeld van de grote rijkdom die de Nyma Bury bracht.

Bron: www.demanmetdehoed.nl  / images / 232 / HanniTreeplankGrahamPaige800.jpg

In 1935 krijgt Huub, een zoon van Bury, tuberculose (tbc). De dokter adviseert opname in een sanatorium, omdat een tbc-patiënt gebaat is bij schone, zuurstofrijke lucht. Tijdens deze crisisjaren is een dergelijke ziekte voor veel mensen dodelijk, omdat ze de middelen niet hebben om de ziekte te bestrijden en in de vuiligheid van hun normale levensomgeving tbc moeten proberen te overwinnen. Michel en Hanni hebben echter wel geld en kunnen hun zoon naar het sanatorium in het Duitse Badenweiler sturen. 

Hier werd Huub, de zoon van Bury, heen gestuurd om te genezen van tuberculose. 

 

Bron: http://www.tamundo.de/auction-br1719655av-

ansichtskarte-malsburgmarzell-heilstaette-friedrichsheim-

mit-kand-2159195.html?m=4

Dat de Bury’s onder goede omstandigheden leven wordt helemaal duidelijk wanneer ze in 1938 met drie van hun kinderen: Fred, Hans en Lily op een cruise naar de Noordkaap gaan.

Bronnen

Verslagen van de Kamer van Koophandel en fabrieken voor het Land van Maas en Waal gevestigd te Nijmegen. Over de jaren 1930-1940.

Meer weten?

Overig

www.demanmetdehoed.nl

713: collectie briefhoofden Nijmegen 1840-heden. 552: Kunstzijde Spinnerij Nyma, Adres: Waalbandijk; Lange Burchtstraat 36-38;14 (1929-1963).

Bots, J.A.H.G.M. en Brabers, J.B.A.M., Nijmegen: geschiedenis van de oudste stad van Nederland. Deel 3: Negentiende en twintigste eeuw (Wormer 2005).

Noviant: N.V. Kunstzijde Spinnerij: Nyma 1928-2003 (Nijmegen 2003).

NYMA-gids: handboekje ten dienste van het personeel der Naamloze Vennootschap kunstzijdespinnerij NYMA te Nijmegen (s.l. 1952).

Vijfentwintig jaar Nyma (s.l. 1953).

terug

Reactie 1:

Paul Vitanyi, 03-10-2018: "Omdat Hanni zich druk met de bedrijfsvoering bezig houdt is de Duitse Käthe in dienst van huize Bury om voor het huishouden te zorgen. Bury en zijn gezin wonen in een mooi huis aan de Oranjesingel gelegen in het stadscentrum van Nijmegen."

Er waren 2-3 dienstmeisjes voor dag en nacht en Kathe + een werkster. Allen woonden daar ook. Zij woonden niet op de Oranjesingel maar op Canisiussingel 16. Er is een en ander omgenummerd en 16 is nu 32. (Ik ben de kleinzoon van Michel Bury)
Reactie 2:

Rob Essers, 03-10-2018: @Paul Vitanyi - De namen van de inwonende personen op het adres St. Canisiussingel 16 staan vermeld op de woningkaart 1920-1946 (achterzijde). Heette Kãthe met haar achternaam Weier?

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.