Nieuwe pagina 1
Naam Mien van Bergen 
Geslacht Vrouw
Achtergrond crisistijd Onderwijzeres
Fictief of werkelijk Fictief personage
Auteur Leonie Rosbergen
Mien van Bergen is onderwijzeres op de basisschool Klokkenberg te Nijmegen. Ze woont thuis met haar ouders en één jonger broertje en zusje. Mien is verliefd op Piet, ze kent hem al vanaf de basisschool, hun families zijn oude vrienden. Piet werkt in een fabriek om zo te sparen voor zijn huwelijk met Mien. De twee willen zo snel mogelijk trouwen. Op de school waar Mien werkt werken bijna alleen maar mannen of jonge vrouwen, zoals Mien. Wanneer een onderwijzeres trouwt is het gewoonte om te stoppen met werken. 

Ansichtkaart uit 1929 met basisschool de Klokkenberg als afbeelding.

Bron: Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen (F18339)

In 1929 is het erg druk op deze school omdat er merkbaar meer aandacht komt voor de zorg van kinderen op medisch gebied. Schoolartsen en schooltandartsen worden aangesteld en bij de docenten ligt de taak de ouders te overtuigen toestemming te geven om hun kinderen te laten onderzoeken. Ook wordt er op vele scholen schoolvoeding georganiseerd zodat kinderen van wie de ouders het financieel moeilijke hebben toch voldoende voeding krijgen.

Foto uit 1930 van een klas kinderen met onderwijzer van de Klokkenberg.

Bron: Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen (ZN31462)

Twee onderwijzeressen en vijf onderwijzers van de Klokkenbergschool, foto.

Bron: Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen (F55503)

Op privé gebied heeft Mien veel aan haar hoofd. In 1933 raakt de fabriek waar haar vriend, Piet, werkt in problemen door de economische crisis. Piet heeft geen vast inkomen meer, de fabriek waar hij werkt laat de mannen alleen nog maar op oproepbasis werken. Het salaris van Mien wordt steeds belangrijker om in de nabije toekomst toch te kunnen trouwen. Mien is niet van plan om alleen als huisvrouw thuis te blijven. Maar helaas is het niet gebruikelijk voor vrouwen om na het huwelijk te blijven werken. En nu zoveel mannen werkloos raken door de crisis komt er steeds meer kritiek op werkende vrouwen Ook vanuit de politiek.

In 1934 komt er een wijziging in de Lagere Onderwijswet. Gemeenten worden nu verplicht onderwijzeressen na het huwelijk te ontslaan. In 1937 probeert minister Romme door middel van een wetsvoorstel om vrouwen uit het arbeidsproces te weren. Voor Mien en Piet betekend dit dat ze niet kunnen trouwen. Mien kan haar salaris niet opgeven en Piet verdient door de crisis niet meer genoeg om hen beide te onderhouden. De crisis zorgde er voor dat vele mensen hun huwelijk moesten uitstellen omdat zij niet meer geheel afhankelijk konden zijn van het salaris van de man.

Bron: Gelderlander Online, Regionaal Archief Nijmegen (18-04-1938)

Bronnen

Gemeenteverslagen.

Kranten: Gelderlander.

Jaarverslag toestand van het lager onderwijs.

Dr. J. Brouwer, ea., 150 jaar klokkenberg: Christelijk onderwijs in verleden, heden en toekomst (Nijmegen 1994).

Meer weten?

Van deze site 

Leonie Rosbergen, Kinderzorg in de jaren dertig.

 

Overig

Corrie van Eijl, Het werkzame verschil: vrouwen in de slag om arbeid 1898-1940 (Hilversum 1994).

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: