BakkCatRx

 

Reactiepagina Nijmeegse bakkerijen

Hier plaatsen we uw verhalen over bakkerijen die ontbreken bij de foto's van J. van Lith.

REAGEER

Reactie 1:

Marije van Erp-Hoeboer, 01-06-2008: Op de hoek van de Akkerlaan/van Peltlaan was ook een bakkerij. Ik woonde van 1940 tot 1959 in de Akkerlaan. De zaak werd gerund door broer Jan en zus Mina Stoer.
Mijn vader heeft in de jaren veertig bakker Jan heel boos gemaakt. Hij vroeg of zij ook kinderen hadden, niet wetende dat het broer en zus was. Hij werd onmiddelijk de winkel uitgestuurd met de woorden: "Wat denk je wel. Dat is m'n zuster!" 
Voor 1 kwartje kocht je er op zaterdag een grote zak gebroken, zelfgebakken spritskoeken. Ik proef ze nu nog.
Wij woonden op Akkerlaan 9.
Fam. Max Hoeboer. (Martinus) Mijn vader werkte bij de Splendor.

Reactie 2:

Gerard Damen, 24-07-2010: Bij de bakkerijen mis ik op de Hatertseweg:
Bakkerij Th.J. Rutten (Hatertseweg 486)
Zijn zoon Jan heeft bij mij op de lagere school gezeten ( de Sint Jansschool aan de Groenestraat ) in de jaren 1947/1948. Hierna is de familie geëmigreerd naar Canada of Australië.
Thans is in dit pand gevestigd: Tweewielers Jan Kooij.

Reactie 3:

Jan van Ooijen, 02-08-2010: In deze serie mis ik er één want in mijn herinnering zat er op de Nieuwe Nonnendaalseweg buiten de getoonde drie nóg een. Op de hoek van de Varenstraat, waar nu de nieuwbouw staat (zie foto 005z stadsbeeld Nijmegen) zat de bakkerij van Speyer of Speyers. Wij gingen daar in de jaren vijftig altijd koffiepunten halen. Zijn er mensen die zich dit ook herinneren of zou bij mij m’n leeftijd soms een rol gaan spelen?
Aanvulling, 05-08-2010: Ik vrees dat ik je met mijn plaatsbepaling van bakkerij Speyer op de Nieuwe Nonnendaalseweg en de verwijzing naar stadsbeeld Nijmegen de verkeerde kant opgestuurd heb. Deze bakkerij heeft gestaan links naast, of op de plaats van het rijtje nieuwbouwhuizen op de hoek van de Nieuwe Nonnendaalseweg en de Varenstraat. Ter verduidelijking een printje van Google Streetview.

Reactie 4:

Jan Rutten, 01-10-2010: beste mensen net geleezen dat Gerard Damen op de pc dat hy en ik Jan Rutten op zelfde school hebben geleerd en ja de bakkey van my vader is op de haterseweg en is het fietsewinkel wy gingen weg in de jaar 1955 naar de U.S.A. en ook op een van u foto's dat denk dat het is my grootvader en de foto is in de bakkery dat tegen het Huise Hatert en de naam is Couweberg van harteluk dank Jan Rutten.

Reactie 5:

Roelf Roelfzema, 06-12-2010: Ik mis tussen de foto's van vroegere bakkerijen die van bakkerij Thijssen, die zich bevond op de hoek van de Van Slichtenhorststraat/Pontanusstraat. Is dit bewust of is deze bakkerij onbekend bij jullie?
Ik woonde in de jaren '60 op de Groesbeekseweg, maar speelde altijd in de Van Slichtenhorststraat, De bakkerij was een paradijs voor ons jongens (jodenvetten, trekdroppen, Bazooka Joe en ijsjes). Ik ben in 1970 verhuisd uit Nijmegen en weet niet of de bakkerij nog lang heeft bestaan.
[Meer informatie over deze bakkerij: zie oa reactie 18 en 19].

Reactie 6:

Bart Kouwenberg, 14-05-2011: Ben zoon van bakker Kouwenberg die van 1938 tot en met 1999 bestaan heeft in Hatert en als enige van Nijmegen ook nog in de jaren 80 en 90 nog met brood aan de deur bezorgde in Hatert, Grootstal, Dukenburg en Lindenholt met antieke accuwagentjes en met normale busjes.

Reactie 7:

Lisette de Haas, 05-10-2012: Ik ben Lisette de Haas en ik ben geboren in 1949 op de Broerdijk 33 te Nijmegen. Mijn vader CSM de Haas was een warme Bakker. De Bakkerij was gelegen onder het woonhuis op de Broerdijk 33. De winkel: ik kan u er prachtige foto’s van sturen. Zo ook een foto van mijn vader met de bakkerskar. Momenteel woont mijn broer PMM de Haas in het ouderlijk huis. Ik mis de foto van onze bakkerij met winkel, in de rij met foto’s van bakkerijen rond 1959 in Nijmegen.
Vriendelijke groet, Lisette de Haas
[toevoeging redactie: iets over deze bakkerij vindt u hier.]

Reactie 8:

Bert Laros, 02-01-2013: In het lijstje van bakkerijen mis ik nog een bakker. Ik heb voor 50 jaar terug in Nijmegen gewoond aan de Groesbeeksedwarsweg. Ik kan me nog herinneren dat precies op de hoek Groesbeeksedwarsweg-Bachstraat Bakker Nieuwenhuizen zat, volgens mijn zit hij er nu niet meer.
met vriendelijke groet, Bert Laros Groesbeek.

Reactie 9:

Wil Lentjes, 16-01-2013: mijn moeder Wilhelmina Vermeer heeft nog in de huishouding gewerkt bij bakker Bernards op de Daalseweg in de jaren voor 1940 want toen trouwde ze. In de jaren 1958 greeg ik als dochter toevallig kennis aan de zoon Hans die moeder als jong meisje had verzorgd als 1 jarig kind. Over toeval gesproken. Ze woonde als gezin op de Tooropstraat.

Reactie 10:

Daan Witkamp, 23-01-2013: N.a.v. Reacties 2, 5 en 7: Jarenlang heb ik op de Hatertseweg gewoond en brood aan huis gekocht, eerst van Rutten, na 1955 van Kouwenberg. Weet nog dat Rutten naar USA emigreerde. Ikzelf volgde in 1966 en woon sindsdien in Florida.

Reactie 11:

Nettie Bernards, 26-01-2013: Bij reactie 9 wordt melding gedaan door een dochter van Wilh. Vermeer die mededeelde dat haar moeder bij bakker Bernards op Hatertseweg in dienst is geweest. Bij Bakker Bernards voornoemd zijn 5 kinderen geboren t.w. Jan-Mientje-Huub-Nettie en Jantje. Jan de oudste is op 7 jarige leeftijd verongelukt, Mien (nu 82 jr) woont in Breda, Huub is in 2012 overleden (bijna 80), Nettie (78) woont in Tilburg en Jan(tje) is bijna 60 70. In het gezin Bernards aan de Daalseweg was geen kind "Hans" genoemd.

Reactie 12:

Wil Lentjes, 02-02-2013: Hallo Nettie Bernards, ik reageer op je berichtje. Het is mogelijk dat het niet op dat adres was. Mijn moeder kan ik niet meer vragen. Hans Bernards had ook nog zussen, ze woonden op de Tooropstraat tegenover de oude Nimco schoen fabriek rond de 1958. Zijn ouders waren in die jaren vermoedelijk 25 jaar getrouwd, daar ik met de zussen een toneel-stukje opvoerde tussen de schuifdeuren van de voorkamer. Hans was in die tijd in dienst bij de landmacht voor zijn nummer. Ik heb tot 1952 in de Brakkensteinweg gewoond waar ook een bakker Bernards op de hoek zat. Misschien heeft U aan deze informatie iets en kunt U mij meer vertellen?????
Hartelijk groeten Wil Lentjes

Reactie 13:

Jan Bernards, 04-02-2013: wie is die Nettie Bernards, is bij ons niet bekend, zij geeft verkeerde informatie. Het is namelijk dat wij op de Daalseweg hebben gewoond op 254 tegenover het badhuis. Mijn vader is in 1960 gestopt, mijn zus Nettie leeft nog. Op de Hatertseweg woonde een oom Louis, die zijn allen al overleden, de laatste was Dory Bosman Bernards 12-11-2012.
Maar op de Daalseweg heeft nog een Bernards gewoond dat was oom Gerrit, hadden een sigarenzaak naast ons, die hadden een zoon die Hans heet (geboren 27-5-1938) en Bertie, Tonnie en Peter. Hun vader is in 1945.
Verder heeft zij het over Jantje die nu 60 is. Nu, ik ben geboren in 15-05-1940.
Hopend dat u wat aan deze betere informatie heeft.

Reactie 14:

Hennie Kaspers, 14-02-2013: Nog wat namen uit die tijd:
Bakker Bernards op de Daalseweg (nu Walterbos die er ook alweer zit vanaf beginjaren 60);
Bakker Nieuwenhuis op de hoek Bachstraat-Groesbeeksedwarsweg;
Bakker Preisser hoek Heydenrijckstraat-Vermeerstraat;
Bakker van Coevorden van Koeverden (komende vanuit de Bachstraat aan de rechterkant op de hoek met de Koolemans Beynenstraat);
Bakkerij Modern op de linkerhoek Bachstraat-Koolemans Beynenstraat. Overigens was Modern van de familie Schrievers. Voordat Modern erin kwam zat er een andere familie Schrievers in die er een kruidenierszaak hadden. Hun slogan was: "Schrievers waren, niet te evenaren."
Complimenten voor uw reportage!!!

Reactie 15:

David Nijenhuis, 19-03-2013: Beste bezoekers. Ben op zoek naar een antwoord op mijn vraag. In 1960 was Dhr. Jos de Smet, samen met z'n echtgenote Ria de Smet-Vossen aan de Molenweg een banketbakkerij gestart. Deze hebben ze tot 1972-1973 gehouden, alvorens ze naar Leeuwarden verhuisden en daar Banketbakkerij Halbesma overnamen en tot 1999 gerund hadden. De banketbakkerij stond ergens aan de Molenweg, (vermoedelijk het gedeelte te Heseveld). Weet iemand welk pand het was, hoe de bakkerij heette en wat er nadien erin gekomen is? Foto's zijn altijd leuk voor op deze site. Ik kende de familie de Smet, daar ik in mijn jeugdjaren te Leeuwarden elke week hun bestelbusje gewassen had. Jos de Smet is op 16 aug 2011 overleden.

Reactie 16:

René Martens, 24-03-2013: Leuk dat artikel over Nijmeegse bakkers.
Kijk ook even naar de geschiedenis van de familie Klaassen op Noviomagus.nl. Martin Klaassen schreef een artikel daarover. Klaassen was bakker aan de Hatertseweg in Hatert. Hun zonen Tiny (Martin) en Ben Klaassen hebben later de zaak van vader overgenomen. Tiny de winkel en Ben de bakkerij. Ben is helaas vroeg gestorven, waarna Tiny en zijn vrouw Marijke de winkel nog jaren hebben gerund. De bakkerij werd gesloten. Tiny heeft later ook de winkel gesloten en heeft nog vele jaren in de ICT gewerkt.
Later heeft bakker Pruijn nog zo'n 10 jaar daar een bakkerswinkel gehad tot eind 2012.
Ben is trouwens de bedenker en maker van het bekende Nijmeegse Mariekebröd en vele bakkers leveren dit heerlijke produkt nog steeds.

Reactie 17:

Ria Wakker, 07-09-2013: Reactie op reactie 5.
Mijn grootouders hebben op de van Slichtenhorststraat 29 gewoond, zo rond 1935. Het was een woonhuis/winkelpand. Mijn opa was bakker. En ik heb begrepen dat opa en oma een banketbakkerij hadden. Dat allemaal samengevoegd, doet me vermoeden dat er inderdaad een bakkerij in de van Slichtenhorststraat was.
Ik zou dat graag bevestigd krijgen. En een foto zou het helemaal compleet maken.

Reactie 18:

Dorus van der Linden, 19-10-2013: Op de hoek van de Van Slichtenhorststraat en de Pontanusstaat was in mijn jeugd (1945) een bakkerij. De naam was Thijssen (of je naam zo schreef weet ik niet). Boven de winkel in de Van Slichtenhorststraat woonde een zus van de bakker of van zijn vrouw met hondje(s). Ik weet nog van het feest toen het snoep "van de bon" ging! Naast de bakerij in de Pontanusstaat was groentewinkel Benda.

Reactie 19:

René Klomp, 11-01-2014: Reactie op reactie 6 en 17/18:
Als we kijken in de telefoongids van 1950 dan zat bedoelde bakker Thijssen op de van Slichtenhorststraat 12.

(Ook de andere bakker Thijssen aan de Weurtseweg staat hierin genoemd - deze staat wel tussen de foto's van van Lith.)

In het bouwarchief van 1899 van Nijmegen staat een aanvraag tot het bouwen van een winkelwoonhuis waarbij in het ontwerp al over een Bakkerij wordt gesproken. Ook staat er een duidelijk voorgevel van het pand getekend. Eigenaar was toen volgens dit ontwerp A.B. (Anthonius Bernardus) Thijssen - overduidelijk ook al bakker. Mogelijk betreft het hier de grootvader van de bakker C.J.M. Thijssen uit 1950 (een aantal van de zonen van Anthonius Bernardus blijkt volgens de Burgerlijke Stand archieven ook bakker waaronder zijn zoon Cornelis Johannes, eigenaar van het pand in 1910 en mogelijk dus de vader van genoemde C.J.M. - Cornelis Johannes Maria Thijssen???).


Van Slichtenhorststraat 12 ziet er nu zo uit. Bron Google Streetview en www.kamerbeheerservice.nl

Reactie 20:

Henk Hoogveld, 12-01-2014: Behalve de genoemde bakkerij van Leeuwen op Lange Hezelstraat 17 bevond zich op nummer 11 bakkerij De Zeeuw. Eigenaar was mijn vader De Heer H.J.F. Hoogveld. Deze had in Nijmegen de naam van de echte bossche bollen welke zelfs door mensen uit het gehele land werden gehaald als zij in de buurt waren.
Inderdaad bevonden zich daar dus 2 bakkerijen vlak bij elkaar. Mijn vader heeft er de bakkerij gehad vanaf ongeveer 1937 tot ongeveer 1965. (Mijn broer en ik kunnen zelfs in het gemeente archief geen foto’s vinden van het huis.) Het is zelfs zo dat er nog een bakkerij was op nummer 31 van de weduwe Mulder, de bakkerij ingang was op de Hessenberg.
Na het bombardement was het zo: ons eigenlijke huis was op nummer 11, wij woonden toen (in verband met schade) op nummer 21 (boven de Gelderlander), mijn vader bakte brood op nummer 31, en hij maakte gebruik van de halve winkel van slagerij Hoppe op nummer 81.

Redactie, 26-04-2016: zie ook Reactie 31.

Reactie 21:

Jaap Mooi, 14-03-2014: Graag wil ik nog een stukje vertellen over de z.g. Granatentijd (sept. 1944 - maart 1945). In die periode waren in Nijmegen Oost veel voltreffers. Vanwege het gevaar geraakt te worden werd er geen brood bij de mensen thuis bezorgd. Op de hoek van de Heydenrijckstraat hoek Vermeerstraat bakte bakker Preisser heerlijk brood en met gevaar voor eigen leven bezorgde zijn vrouw in twee fietstassen brood bij de mensen thuis. Na de oorlog hebben wij juist hierom bij haar brood gekocht.
Reactie 22:

G.Th. Burki, 10-04-2014: Daar ik via mijn familie geen foto's meer kan achterhalen van de banketbakkerswinkel van mijn Opa C. Burki en mijn Oom, gelegen aan de St.Annastraat nr.53 (tegenover de Stijn Buysstraat) vraag ik of jullie nog oude foto's van de oorspronkelijke banketbakkerswinkel (met de naam C.Burki duidelijk in de voet van de etalage vermeld) hebben of waar ik die kan achterhalen? Bij voorbaat dank voor de moeite om dit op te zoeken. De winkel heeft tot in de 70-er jaren nog als banketbakkerij gediend. Mijn oom heeft het verkocht aan een Chinese restauranthouder.
Reactie 23:

Tineke Luiten-Toussaint, 22-04-2014: Ook ik kan me nog goed herinneren dat Bakkerij Preiser lekker brood bakte. Ik zie Mevr. Preiser nog voor me. Ze droeg altijd een alpinopetje. Ze hadden één dochter, die ook wel eens meehielp. Daar wij Bakkerij Roding hadden toen wij nog in de Frans Halsstraat woonden, zijn wij toch aan Roding trouw gebleven. Dini Roding was mijn vriendinnetje. Voor de zaak was een fijn grote stoep waar je b.v. fijn kon tollen-------Alleen in tijd van nood (als wij b.v. te weinig brood hadden ingeslagen of gewoon vergeten waren om brood te kopen) gingen we naar Preiser.
Reactie 24:

Frank van der Lienden, 17-05-2014: Banketbakkerij Friebér, Molenweg 100. Fried en Bertha Derks openden deze zaak in 1961.
Reactie 25:

Annemie van Koeverden, 09-01-2015: Reactie op reactie 15 van Hennie Kaspers. De bakkerij in de Koolemans Beynenstraat was van Van Koeverden. En ik dacht dat ze uit de Platemakersstraat kwamen. Het was van mijn opa Thies van Koeverden en mijn vader Wim van Koeverden.
Voor de oorlog volgens mij. Ik zal proberen om er achter te komen welke jaren dit was.
Misschien kan mijn oom nog helpen met namen.
Reactie 26:

Marcel van Dinteren, 02-04-2016: In reactie 22 vraagt G. Th. Burki om foto's van de banketbakkerswinkel van C. Burki. Ik heb geen foto's maar wel een tekening van het pand afkomstig van een blanco nota uit 1918, zie Nota C. Burki 1918.
Reactie 27:

Johnny Meuleman, 02-04-2016: Tussen al deze (warme) bakkers door mis ik eigenlijk bakker Pepping aan de Willemsweg.
Deze wordt een beetje moeilijk want er was niet direct een winkel aan de straat.
Nu zit er op de Willemsweg een Turkse groentewinkel genaamd "Günaydin".
Rechts van die winkel zit een brede ingang, daar moest je dan in en doorlopen naar achteren.
Ik meende dat die ook een dochter hadden (Mieke) die mee hielp in de winkel.

Op de Willemsweg richting Thijmstraat zat er nog één waarvan ik de naam niet weet, ik dacht dat daarlangs een drogisterij zat.
Ik meende zelfs dat die bakker "Bert" heette.

In mijn beleving in de jaren '60 waren dat 2 overheerlijke bakkers.
Aangezien ik in 1973 ben vertrokken uit het Willemskwartier weet ik dus niet hoe het die bakkers verder is vergaan.
Ik weet nog wel dat "Pepping" het steeds drukker kreeg, maar het was ook een heel verschil met dat "King-Corn" en "Tarvo" brood aan de deur.
Reactie 28:

Henny Fransen, 04-04-2016: In de omgeving waren nog meer bakkerijen te vinden. Behalve Banketbakkerij Kosters (beroemd om zijn verjaardagstaarten en slagroomgebak) aan de Willemsweg 58, en Bakkerij Pepping aan de Willemsweg 81, had je Bakkerij Eureka van de familie van Beckhoven op Willemsweg 209. Op hun meelzolder hebben mijn ouders in mei 1946 hun bruiloft gevierd.
Onderaan de Willemsweg op nummer 253 was Bakkerij Migo gelegen. Volgens mijn herinnering hadden zij een zoon die Bert heette.
Op Willemsweg 211 was destijds Drogisterij 'De Vijzel' van de familie Blom gevestigd. Op Groenestraat 258 was in de jaren vijftig en zestig Brood- en Banketbakkerij Strik gevestigd.
Reactie 29:

Paul Broekman, 07-04-2016: Op de St. Jacobslaan had je nog drie bakkers: bakker Derks(en) waar nu cafetaria "de Lekkerbek" zit en de fietsenzaak "Cicleparts". Een eind verderop aan de zelfde kant had je bakker Gelsing, waar nu, dacht ik Peters keukeninterieurs zit.
Op de hoek Oude Molenweg/ St. Jacobslaan had je vroeger banketbakkerij Goldstein. De broodbakkerij die eraan vastzat was van bakker Huisman. Ik ben daar wel eens als kleine jongen binnen geweest. Meen dat Huisman weer familie was van het café Piet Huisman tegenover de oude Lourdesschool.
Verder was er tot niet zo heel lang geleden bakker Latta aan de Daalseweg. Ook moeten we bakker Ton Puts niet vergeten in het rijtje. Hij had zijn zaak aan de St. Annastraat 247 tegenover de oude Splendor gloeilampenfabriek.
Op facebook kwam ik bakker A. Wieland tegen begin jaren van de twintigste eeuw; hij bakte het brood in de Hezelstraat of Stikke Hezelstraat! Hij heeft ook in de Hertogstraat gezeten op nummer 4.
Ook nog in de oude Gelderlanders gekeken en daar ontdekte ik nog andere "oude" bakkers: bakker Sanders aan de Zeigelbaan 51, bakkerij J. Th. Makay aan de St. Annastraat 568, bakker A. v. Merwijk aan de Groesbeeksedwarsweg 217 en nog Ariaans aan de Scheidingsweg 330.
Reactie 30:

Paul Broekman, 13-04-2016: Ik heb nog een paar adressen van bakkers in Nijmegen:
- Bakker Koenen van de St. Annamolen aan de Hatertseweg 14;
- Bakkerij "Van Eigen Deeg" in de Wolfstraat 3;
- Bakkerij de Niers in de Nierstraat 2;
- De Korenschoof in de Steenbokstraat 28;
- Marcus, brood - en banketbakker aan de Hatertseweg 93.
Reactie 31:

Willy Dal-Daniels, 26-04-2016: Hoi, Henk Hoogveld (Reactie 20), ik vond het ook frappant dat er nergens een foto van bakkerij de Zeeuw was te vinden, maar in het boek 'Nijmegen 1950-1960 van een stad tussen ooit en nu' van K. Steffen en Thomas Verbogt staat op pagina 48 en 49 een foto van de winkel, ook staat de naam de Zeeuw erop. Dat boek heb ik ook. Ik wilde graag meer foto's hiervan hebben maar helaas zijn die ook nooit boven water gekomen.
In mijn herinnering wist ik dat deze bakker Hoogveld heette, maar velen spraken mij tegen en zeiden dat het van Leeuwen moest zijn,
Ik heb toen aan Hennie de Wit Kaashandel gevraagd, of de winkel die zij in 1971-1972 over hebben genomen Hoogveld heette, dus ja, ik heb het altijd al geweten. Misschien heeft Hennie De Wit wel foto's nog voordat het de kaashandel werd, de kaashandel bestaat nog steeds!

Redactie: hieronder de door Willy bedoelde foto's. In de beeldbank van het Regionaal Archief staat nog een foto, met de aangrenzende panden in puin. Let op het straatnaambord tegen de zijgevel: in de oorlog kreeg de Jodenberg de naam Spronxberg.


Steffen 48-detail 1956


Steffen 49-detail 1957


RAN GN9800
1944

Reactie 32:

Bea Schrievers, 18-05-2016: De reactie van Hennie Kaspers d.d. 14-02-2013 is correct. Bakkerij Modern, Koolemans Beynenstraat 50 op de linkerhoek met de Bachstraat was van de broers Antoon en Jo Schrievers.
Voordat Modern er in 1958 in kwam zat mijn opa Antonius Schrievers er met een kruidenierszaak. Die is in 1943 door zijn zoon Wim Schrievers overgenomen en hij gebruikte inderdaad de slogan: "Schrievers waren, niet te evenaren". Bijgaand een foto van de heropening in 1943.
Banketbakkerij Modern was van Jo en Antoon jr. samen. Tevens had Antoon jr. een banketbakkerij op het Mariaplein 46. Jo had ook een banketbakkerij aan de Hengstdalseweg 36. Wim heeft later ook een supermarkt in de Molenstraat gerund.
Reactie 33:

Ricky Hofstee, 27-06-2016: Goedemorgen,
Ben dit met veel plezier aan het lezen en moest denken aan bakkerij van Elk op de Daalseweg.
Beetje in het midden, in de buurt van de Nimco. Is dit juist?
Reactie 34:

Ton Leenders, 27-06-2016: Ricky Hofstee: was dat niet van Eldonk?
Reactie 35:

Rieki Nas-Willems, 27-06-2016: Hallo Ricky Hofstee en Ton Leenders.
Adresboek 1959/1963/1966 geeft aan Daalseweg 299: J.J.Latta, bakker.
In 1966 tevens: J.J.Latta, van Elk's Bakkerij, Daalseweg 299
en 1968 en 1971: J.J.Latta Daalseweg 299.
Wij gingen het brood ook vaak bij Latta halen, dus vandaar dat ik ben gaan zoeken op die naam. De winkel zat inderdaad in de buurt van de Nimco.
Reactie 36:

Hans Kersten, 13-11-2016:


RAN F19032

Als aanvulling op de lijst: Lage Markt 48 (hoek Lage Markt en Nonnenplaats) was in de vijftiger jaren brood- en banketbakker van Driel gevestigd, zie Adresboek 1951.
Reactie 37:

Rob Essers, 13-11-2016: In het pand op de hoek van de Nonnenplaats hebben ten minste zes bakkers gewoond en gewerkt. In het adresboek van 1893 staat bakker W.G.G. Buurman vermeld op dit adres. Hij wordt voor 1920 opgevolgd door broodbakker G.C. v.d. Pol. In de tweede helft van de jaren '20 wordt zijn plaats ingenomen door bakker J.C.M. Hamer. In het adresboek van 1932 staat bakker J.L.W. Princen, daarna volgt bakker A. v. Eldik en vanaf 1938 brood- en banketbakker H.Th.B. van Driel. Hij staat nog vermeld in het adresboek van 1963. Huisnummer 48 is in of omstreeks 1980 gewijzigd in 58.
Reactie 38:

Cor Hoogveld, 29-05-2017: wie kan mijn helpen aan foto's van het pand Lange Hezelstraat 11 van bakkerij De Zeeuw van voor het bombardement?
Reactie 39:

Jacqueline Mulder, 30-07-2017: Gaat over bakker Kouwenberg die tegenover Huis Hatert zijn bakkerij had. Tonnie Kouwenberg reed door de wijk. Een broer van Tonnie werkte op dezelfde afdeling bij Philips als ik.

Redactie: Wanneer (welk jaar ongeveer) was dit?
Jacqueline: Nu moet ik gokken. Wij waren de 1e bewoners van de Smaragdstraat. Kwamen daar in 1963. Kort daarna werd er bezorgd door een andere Kouwenberg. Tonnie hebben we zeker een jaar of 10 aan de deur gehad. Nog voor zijn trouwen zelfs. Zijn broer die mijn collega was op de fabrieksadmie van Philips heb ik van 1973 tot 1975 meegemaakt. Wij zijn in 1982 verhuisd naar Arnhem. Maar altijd is Kouwenberg onze bakker geweest. 
Reactie 40:

Marion Mulder-van den Bergh, 06-01-2018: In de hele rij bakkerijen ontbreken er nog enkele waaronder Brood en banket Golden Apple. Deze werd bevoorraad door Bakkerij Bart en had tevens een Party- en catering bedrijf. De zaak heeft er enkele jaren gezeten en in ieder geval van 1982- ca 1986. Toen heb ik er gewerkt nl.

Redactie: Waar zat deze bakkerij? Was het dus alleen een broodverkoper (zonder eigen ovens)?
Marion, 01-04-2019: hij zat in de Steenbokstraat waar nu Bakkerij de Korenschoof zit, op nr. 28.
De bakker kreeg idd het brood van Bakker Bart en het gebak ook. Verder had de eigenaar toen een startende cateringservice voor feesten en partijen. Later is hij verhuisd naar de Berg en Dalseweg, zonder brood en banket. Volgens mij is er toen even een andere bakker in de Steenbokstraat gekomen en daarna de Korenschoof die er nu nog zit.
Reactie 41:

Maartje Peters, 13-04-2018: Is er iemand die foto's of verdere informatie heeft over bakker Kouwenberg? Daar zouden wij heel blij mee zijn.

Redactie: elders op deze site vind je een muurschildering van "De Lekkerbakker".
Reactie 42:

Boy van Pelt, 07-05-2018: Zoon Frans Kouwenberg had vroeger homo-café "het Bakkertje" en woont al jaren in Thailand. De bakkerij op de Vossendijk, althans het pand is er nog steeds. Heb er zelf ook veel brood gekocht. Ik was een van de eerste bewoners van de flat in de Topaasstraat.
Reactie 43:

Tilly Blonk-Houterman, 07-05-2018: Ik heb heb van ongeveer 1956 tot 1963(?) bij banketbakkerij Makaay Fransestraat als winkelmeisje gewerkt.
In de bakkerij werkte Tonny Kouwenberg, leuk om dit te lezen.
Ben je in die branche blijven werken?
Reactie 44:

Willem Eppink, 06-09-2018: Voor reactie 35: Inderdaad zat die bakkerij Van Elk een eindje voorbij de schoenfabriek, en was dhr. Latta in mijn herinnering de bezorger, met een elektrische hond waarin de toen nog weinig soorten brood in schappen stonden uitgestald. Overigens een milieuvriendelijke wijze van bezorgen, die nooit is geëvenaard.
Reactie 45:

Lien van den Bogaard-Zegers, 02-03-2019: Er stond ook een Banketbakkerij Zegers aan de Hatertseweg 161 hoek St. Jacobslaan. Deze is begonnen in 1955 en is beëindigd in 1975. Mijn vader was een broer van bakkerij Zegers in de Biezenstraat.
Reactie 46:

Hessel, 03-03-2019: een foto van deze bakkerij Zegers aan de St. Jacobslaan:

F20212.tif
bron: beeldbank Regionaal Archief Nijmegen Foto F20212 (Datering: 1960)

Reactie 47:

Carla Cobussen, 15-03-2019: Ik mis bakkerij van Ühm op de Tooropstraat in dit overzicht.

Redactie: van Uhm kwam later. Toen Jeroen van Lith de foto's maakte, zat er bakkerij Hoefnagel.
Reactie 48:

Franc van der Weijden, 31-03-2019: Goedendag, ik ben op zoek naar foto's of gegevens van de bakkerij aan de Smidstraat 45/47 te Nijmegen. H.P. van Egerschot was hier gevestigd in 1954 en mijn ouders hebben daar de bakkerij in juni 1954 overgenomen.
Reactie 49:

Gerrit Wonders, 15-01-2021: Wie kan mij de naam van de bakkerij vertellen die op de hoek van de Tooropstraat met de Berg en Dalseweg zat (huidige Restaurant de Grut)? Daarna heeft er kort (tussen 1976-1980?) een lederzaak gezeten waarvan ik de naam ook niet meer weet. Zijn er foto’s van?
Reactie 50:

Maarten van Koeverden, 25-01-2021: Ik las het stuk van Bea Schrievers, reactie 32. Mijn opa Martinus van Koeverden had eerst in 1915 een bakkerij aan de Platenmakersstraat 12 en later in 1922 op nr 7 (op foto's 1935-1939 zie je dat op nr 12 toen ook een bakker van Elk zat). Bij mijn opa werkte als bakkersbediende/knecht een Jo of Joop Schrievers.
Mijn opa kon in 1942 maanden bij bakker Willems bakken met J. Schrievers, omdat de bakkerij achter Platenmakersstraat 7 in de brand heeft gestaan. Familie van jou, Rieki Nas-Willems, reactie 35?
Na het Bombardement in 1944 kreeg mijn opa de bakkerij in Koolemans Beynenstraat 52.


bakkerij Van Koeverden Koolemans Beynenstraat 52

Reactie 51:

Frans Bakx, 12-03-2023: Kent iemand Bakker Oortwijn in Nijmegen? Gevestigd aan de Berg en Dalseweg.
Reactie 52:

Peter Huijs, 12-03-2023: op de hoek van de Tooropstraat met de Berg en Dalseweg zat in de 60ér jaren geen bakker, maar een patisserie en een chocolaterie, genaamd Dekkers, tot ergens in half in de jaren 70.
Reactie 53:

Frans Bakx, 12-03-2023: Als ik het mij goed herinner, zat er een bakkerij op de Berg en Dalseweg nr. 29, naast Café Trianon. Daarnaast zat Melkboer Van der Laak. Ik meende dat de bakkerij Oortwijn heette.
Reactie 54:

Rob Essers, 13-03-2023: @Frans Bakx (reactie 51 en 53) - In het adresboek 1955 staat: "Oortwijn, T. W., bakker, Berg en Dalseweg 29." Volgens het adresboek 1951 was banketbakker J. Tiemessen nog op dit adres gevestigd. In het adresboek 1959 staat bakker H. J. W. van Kampen vermeld.

Bij het GEDEELTELIJK VERNIEUWEN EN VERANDEREN (29-05-1945) is de voorgevel gewijzigd; zie bouwtekening D12.406423 en archieffoto GN3421 uit 1951 (inzoomen).
Reactie 55:

Frans Bakx, 14-03-2023: Rob Essers, dank. Wij woonden zelf vanaf 1947 op Berg en Dalseweg 57. Na het overlijden van mijn vader in 1955 zijn wij verhuisd naar Berg en Dalseweg 120, tegenover het Canisius College.
Reactie 56:

Lex Coenen, 20-05-2023: Bakkerij Zegers op de St. Jacobslaan/hoek Hatertseweg kan ik me goed herinneren uit de tijd dat ik op de PiusXII Mulo op de Akkerlaan zat (1962-1967). Bij bakkerij Zegers haalden we altijd koffiepunten.

Redactie: Zie ook reactie 45 en 46.
Reactie 57:

Ruud Montauban, 22-05-2023: Hoe zit het met Tromp (Hatert), Maassen (hoek Hindestraat-Hertstraat), Ditters (Marterstraat)???

Redactie: twee hebben een eigen pagina: Ditters en Maassen, en er is ook een Tromp aan de St. Agnetenweg maar dat is wellicht een andere dan je bedoelt.
Reactie 58:

Koos Hubers, 23-05-2023: Ik kan me nog 3 bakkerijen herinneren aan de St. Jacobslaan nl. bakker Gelsing en bakker Derks, beiden tegenover de huidige Albert Heijn en bakker Muis op de hoek van de Heiweg.

Redactie: zie bakkerij Gelsing elders op onze site.
Reactie 59:

Laura de Schepper, 16-01-2024: In het pand van Hennie en Willy Muis zat daarna bakker Bennet!
Reactie 60:

Huug Derksen, 24-03-2024: Ik reageer op reactie 58 van Koos Hubers over Bakkerij Derksen aan de St. Jacobslaan 118. Mijn vader Harrie en oom Wim hebben in de zaak gewerkt. Ik heb via Delpher gevonden dat mijn opa november 1919 een hinderwet vergunning tot het oprichten van een bakkerij kreeg. Op dit moment zit er volgens mij een Döner zaak in het pand.
Ik heb helaas geen foto's of verdere beschrijvingen van deze bakkerij. Wie wel?
REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.