WeurtsewegThijssen53-09-14.jpg

< Back | Index | Next >

WeurtsewegThijssen53-09-14.jpg

Weurtseweg 98, Thijssen

fotovergelijking vroeger en nu

Weet u wellicht meer te vertellen over dit bedrijf? REAGEER, we plaatsen graag uw verhaal.

Reactie 1:

Eddy Waltman: In mijn jeugd kwam ik regelmatig in de bakkerij van Thijssen aan de Weurtseweg.
Wat ik me herinner is dat het typisch een Eenmanszaak was. Ik heb er nooit personeel gezien. Thijssen bakte en bezorgde brood per transportfiets (een bakkersmand voorop de fiets). En mevrouw Thijssen deed de winkelverkoop. Het was een echte 'buurtzaak'. Toen in die tijd heb ik heel wat Marswikkels die ik op straat vond ingewisseld voor een reep Mars. Want bij inlevering van 3 M's kreeg je een gratis reep.... vooral bij het station kon ik veel Marswikkels vinden.. ook omdat ik daar dagelijks langs kwam op weg naar school. Ook heb ik later bakker Thijssen wel geholpen in de bakkerij... toen ik 13 -14 jaar was. (1953-1954).

Reactie 2:

Hans van Steen: Mijn naam is Hans van Steen en ben geboren op de Waalbandijk nr 7 (het huis met de bruggetjes ) - op de plaats waar nu het project Waalhaeve is gebouwd. Ik herinner mij Bakkerij Thijssen op de Weurtseweg omdat mijn oudere broer bevriend was met de zoon van bakker Thijssen , nl Peter Thijsen. Wij kwamen vroeger geregeld in de bakkerij en mochten dan meehelpen met het bakken, kneden, koekjes bakken enz.
Bakker Thijssen was een erg vriendelijke man die ook je wratten voor een stuiver kocht waarna deze verdwenen als sneeuw voor de zon. Later werd tegenover de bakkerij van Thijssen de broodfabriek ( Van Eldonk ? ) gebouwd en daar heeft, als ik mij goed herinner, bakker Thijsen ook nog een aantal jaren gewerkt. Het was in de tijd dat er nog overal in het Waterkwartier kleine gezellige winkeltjes waren, die het toen ook al moeilijk kregen omdat de Supermarkten begonnen op te komen.

Reactie 3:

Peter Thijssen: Hallo, Ik ben de zoon van bakker Thijssen (Peter Thijssen). De naam Hans van Steen komt weer boven zeker als je de broer van Theo van Steen bent. Waar ik toch enige tijd mee bevriend ben geweest. Wij zijn ongeveer in 1968 verhuisd.
En wat de wratten betreft was ome Henk Jansen de gene die ze kocht, dus niet me vader. Maar toch leuk om dit te lezen, hoe is het eigenlijk met je broer Theo? die was toch ook bevriend met Henk Hofman? Toen ik me huidige vrouw (Gerda Hol, werkte bij bakkerij Egerschot) leerde kennen en zijn verhuisd is alles verwaterd.
Ondanks dat me vrouw en ik het bakkerswereldje gewend waren, ben ik toch geen bakker geworden maar ben ik terecht gekomen bij de papierfabriek Sappi.

Reactie 4:

Rien de Leeuw: Thijssen heeft inderdaad ook nog bij van Eldonk gewerkt. Ik was daar tussen 1965 en 1971 werkzaam in de banketbakkerij. Ook mijn vader werkte bij van Eldonk. Wat ik mij herinner was dat Thijssen aan het personeel van van Eldonk frisdrank en snoep verkocht.
Met name de beroemde en beruchte flessen Exota en de groene "buikige" flessen Riedel gingen grif van de hand. De winkel was toen nog wel open maar er werd niet meer gebakken.

Reactie 5:

Wim van Benthem: Graag een reactie op de foto behoorende bij de foto van Bakkerij Thijssen aan de Weurtseweg. Mijn grootouders de familie van Benthem woonde aan de Weurtseweg 132. Mijn oma ging hier altijd brood halen ook had je hier in de straat een kleine kruidenier, helaas ben ik hier de naam van vergeten. Is er nog iemand die de heer en mevrouw van Benthem op de Weurtseweg heeft gekend? Laat het mij even weten op wim.benthem@home.nl

Reactie 6:

Leo Wannet, 17-06-2012: wij kwamen in 1948 van uit Velp (bij Arnhem) naar Nijmegen en gingen wonen in de Niersstraat 78. Tijdens de verhuizing werden wij bij bakkerij van Tee Thijssen afgezet. Wij waren met vader en moeder en 7 broers. Tee Thijssen was een oom van ons, zijn vrouw was een zus van mijn vader en heet Wannet. Later heef mijn broer Bennie daar ook gewerkt met als medewerker een zekere Richard als ik mijn die naam nog kan herinneren.

Reactiepagina
Reactie 7:

Johan Peters, 16-08-2015: Hallo ik ben Johan Peters zoon van de Peters het timmerbedrijf aan de Waalbandijk 21-29 ook wel de timmerman genoemd. Ik heb altijd voor thuis het brood moeten halen bij bakker Thijssen en hij heeft inderdaad later bij de Eldonk broodfabriek gewerkt deze bakte vooral voor de Coop uit Arnhem.
Het bedrijf van mijn vader zat onder de woning aan de Waalbandijk en het oude pakhuis van van Lith wat naast onze woning lag tevens was er opslag in de garage van Waalbandijk 17.
Het hele hoekje Waalbandijk-Weurtseweg is helaas weg en er zijn ook weinig foto's van deze hoek.
Zijn er mensen die nog foto's of tekeningen hebben van deze hoek met alle winkels die er waren, onder andere de sigarenzaak van van Rijnoever en de kapperszaak Ritonja en het kousenwinkeltje en de kledingvournituren-zaak, dan zou ik daar graag kopieën van ontvangen.
Verder op aan de Waalbandijk zat vroeger nog de koelcellen van de boterfabriek en de verfhandel en van Vliet machinebouw. En om de hoek had je nog enkele kleine zaken en dan de Leeuw natuursteen en de Patria kinderwagenfabriek.
Helaas, dit stukje Nijmegen waarvan de oudste gebouwen ongeveer uit 1875 waren is niet meer door de vernieuwingsdrift van de gemeente Nijmegen.
Zijn er nog meer mensen die hier nog wat van kennen? Graag hoor ik het.
Reactie 8:

Jan Heijmans, 17-08-2015: Johan Peters, ik kwam regelmatig bij je vader in de werkplaats, hij heeft nog bij me thuis een vlizo trap geplaatst. Overigens, wij zaten op de Weurtseweg naast van Rijnsoever met een fietsenwinkel.
Reactie 9:

Ruud van Lierop, 18-08-2015: dat fournituren winkeltje heette Logger.
Reactie 10:

Ton Wijnen, 11-03-2017: Wat leuk om mijn route naar de lagere school weer eens in mijn geheugen opgerakeld te krijgen. Ik woonde op Weurtseweg 174 (mijn vader Leo had daar zijn kapsalon) en liep dus dagelijks langs alle beschreven winkeltjes en fabriekjes. Behalve wanneer ik achterlangs de goederentrein nam. Als reactie op reactie 5 ken ik twee kruidenierswinkeltjes: De Spar van v.d.Pluym (naast ons) en de Cooperatie van Slothouber (?) tegenover ons, waar nu Jan Linders zit.
Voor zover ik me kan herinneren wil ik de winkeltjes/bedrijven op mijn "traject" nog wel aanvullen: tussen de Pater van Hooffstraat en de Marsstraat: De Spar, Leo Wijnen (kapper), Roukes (melkboer) en Fleuren en/of Van Düren (slagerij). Mogelijk heeft daar ook nog Lubeek (schoenmakerij) gezeten, die later verderop voorbij café De Industrie is gaan zitten. Op de andere hoek van de Marsstraat zat Houthandel Bunnik, dan nog een drukkerij (ben even de naam kwijt) en transportbedrijf Marbe Gelco. Daartegenover zaten groenteboer Janssen, fietsenmaker Van Dijk en een viswinkel. Dan even verder houthandel Key en café De Industrie. Aan de kant van bakkerij Thijssen zat ook nog een melkwinkel (van Gradus en Mientje Albers). Daarnaast ook nog een winkeltje dat ik me niet goed meer voor de geest kan halen, en tenslotte Schraven Transportbedrijf. Weer verderop Van Leeuwe (steenhouwerij), Patria (kinderwagens), van Lith (hadden die dat pand aan de Waalbandijk met de hoge "torentje"? of was dat een aparte graansilo?) en verder inderdaad Ritonja (Ton de Vos?) en Logger (manifacturen).
Leuk ook om Eddy Waltman steeds maar weer tegen te komen in artikelen over oud-Nijmegen en met name het Waterkwartier. En bij deze doe ik ook Henk Walner de groeten.
Reactie 11:

Ruud van Lierop, 11-03-2017: Dat winkeltje waar Ton Wijnen het over heeft was een poelier (Boelen of Boeijen). Tussen die poelier en transportbedrijf Schraven zat ook nog een depot van de NV Nederlandsche Asfaltfabriek Alphen aan de Rijn beheert door mevr. Minken.
Reactie 12:

Ton Wijnen, 11-03-2017: De drukkerij in het artikeltje hierboven was natuurlijk Mac Donald, schiet me nu weer te binnen. En in de viswinkel tegenover zat op het laatst Leo Kuhnen (of Leo Coenen). En ik dacht voor die tijd Van Rijswijk, maar daar ben ik bij lange na niet zeker van. Wie wel?
Reactie 13:

Henk Walner, 12-03-2017: hallo Ton Wijnen, ik herinnerde mij die andere panden op de Weurtsweg: Bos de transportbedrijf de kopergieterij Janssen Export, de ijsstaven fabriek en Liberty meubelfabriek en je had ook een boekhandel voor de school en hogerop een slijterij en je had Logger en kapper Vos en een sigarettenzaak.
Reactie 14:

Jan Remis, 12-03-2017: Eind jaren '50 begin jaren '60 zat naast de melkwinkel van Albers, slagerij Heijnen op nummer 86.
Reactie 15:

Ruud van Lierop, 12-03-2017: Tav Jan Remis, voor zover mij bekend klopt dat maar aangezien ik pas in 1959 geboren ben, weet ik daar weinig van maar de naam Heijnen als slagerij klinkt me bekend in de oren. Overigens zat het depot van de NAF op nummer 80 op de Weurtseweg.
Tav Henk Walner, die slijterij was Het Ruitertje.
Reactie 16:

Ton Wijnen, 12-03-2017: Hallo Ruud en Jan. Jullie ken ik niet persoonlijk, maar de link naar poelier/slagerij maakt het weer helder voor mij. Het asfaltdepot van mw.Minken blijft voor mij toch een onbekend iets. Dat geldt ook voor een paar bedrijfjes die Henk Walner naar voren brengt. Maar Henk is wat ouder dan ik, en daar gooi ik het dan maar op. Ik hoopte dat Henk ook iets over de naam/eigenaar van de viswinkel kon vertellen. Ik heb daar goede herinneringen aan. Je kon daar betaalbaar een vaatje haringen kopen, die je thuis moest ontzilten en schoonmaken.
Henk Walner, Nol Phoelich, Eddy Waltman en Theo van Hulst: mochten jullie contact willen hebben: email dan even naar tonwijnen@hotmail.com. Lijkt me leuk om ouwe koeien een nieuw leven te bezorgen
Reactie 17:

Jan Remis, 12-03-2017: Wat die vishandel betreft:Eind jaren '50 zat Reinerman er in. Halverwege jaren '60 dacht ik Derksen.
Reactie 18:

Ton Wijnen, 12-03-2017: Hallo Jan. Bedankt, nou weet ik het weer. Althans, Reinerman! Ik zat steeds met Rijswijk in mijn gedachten. Het begin klonk dus goed. Maar Derksen kan ik me niet herinneren. Wel Leo Kuhnen of Coenen, die ik herkende als oud-speler van SCH (waar ik ook een fantastische jeugd heb doorgebracht! Helaas zijn ze nu ter ziele, maar ook vanuit Grave begreep ik dat het niet meer het cluppie van vroeger was).
Reactie 19:

Jan Remis, 12-03-2017: T.a.v. Ton Wijnen: Eddy Waltman is in 2015 in Thailand overleden.
Reactie 20:

Dienie Soyer Phoelich, 13-03-2017: Leuk om al de winkeltjes en bedrijven weer tegen te komen uit onze jeugd.Misschien kan ik er nog een toevoegen en dat is de drogisterij die tussen Schraven en de steenhouwerij zat Wij noemde deze winkel de Esculaap, maar ik weet verder geen naam, wel zie de eigenaar nog voor me met altijd een lange witte jasschort aan. De voorpui was gedeeltelijk betegeld met bruine tegeltjes.
M.v.g. Dienie Phoelich
Reactie 21:

Ton Wijnen, 13-03-2017: Beste Jan Remis. Het spijt me te horen van het overlijden van Eddy Waltman (ofwel Pukkie BukShag, zoals hij zichzelf vaak noemde) een rasechte West-Nijmegenaar, met veel kennis van oud-Nijmegen. Ergens kwam ik inderdaad een berichtje tegen welke hij vanuit Thailand had geschreven. Al was het geen leuk nieuwe, toch bedankt!
Reactie 22:

Fon van Heesch, 07-06-2018: Beste leden van Noviomagus, Ik ben op zoek naar de geschiedenis van mijn familie (fam. de Wit-Borghouts) en in het bijzonder van mijn moeder Claudine de Wit, geboren 25 september 1917. Ik weet dat zij gewoond hebben aan de Weurtscheweg 96 (plm. 17 april 1928) en Weurtscheweg 52 (plm. 7 april 1931) Op één van deze adressen zouden zij een bakkerij hebben gehad. Zij hebben op meerdere adressen in Nijmegen gewoond. Kan mij iemand iets vertellen over mijn familie? Ik dank u hartelijk en wens u veel succes met uw werkzaamheden.
Met vriendelijke groet, Fon van Heesch, 's-Hertogenbosch
Reactie 23:

Rob Essers, 09-06-2018: @Fon van Heesch - Bij zijn huwelijk op 26 november 1906 in Son en Breugel was Jan Martinus de Wit (1882-1944) van beroep gemeentesecretaris en woonde hij in Megen. In De Gelderlander van 21 oktober 1922 staat een advertentie waaruit de verkoop voor de heer J. M. DE WIT wordt aangekondigd van "Een zeer schoon en hecht gebouwd Heerenhuis met Tuin, gelegen te Megen, op gunstigen stand, waarin sinds meerdere jaren een goed beklante modezaak werd uitgeoefend."

De verklaring voor de verkoop staat in De Graafschaps-Bode van 3 oktober 1922 waarin verslag wordt gedaan van de raadszitting op woensdag 27 september:
"II. Pachten van het Café „'t Wapen van Bingerden” met 4 stemmen J. M. de Wit te Megen voor f 555 tegen 3 stemmen op A. Maters te Doesburg die ingeschreven had voor f 530."

In september 1924 is voor het eerst sprake van een faillissement van J. M. DE WIT te Klein Bingerden, gemeente Angerlo, maar dat wordt na verzet vernietigd (bron: De Gelderlander, 20 september 1924). Een jaar later wordt opnieuw het faillissement uitgesproken (bron: Nederlandsche Staatscourant 28 september 1925). De Nederlandsche Staatscourant van 25 maart 1926 meldt dat het faillissement van caféhouder J. M. de Wit, in Bingerden-Angelo is geëindigd.

1926-1937
In De Gelderlander 10 februari 1926 staat in het overzicht van personen die zich in de week van 29 januari tot en met 4 februari 1926 in de gemeente Nijmegen hebben gevestigd: "J. M. de Wit, zonder beroep, Graafscheweg 98, van Angelo B 5." Van zijn gezin wordt geen melding gemaakt. Dat geldt ook voor de woningkaart. Volgens het adresboek 1926 woonde hij op het adres Parkweg 92; zie ook woningkaart.

In het adresboek 1928 staat: "Wit, J. M. de, filiaal Eureka-bakkerij, Weurtscheweg 96, [tel] 2758." Uit de gegevens op de woningkaart blijkt dat zijn gezin uit 4 mannen en 6 vrouwen bestaat. Op de kaart staan ook zijn voorganger en zijn opvolger die elders op deze website ter sprake komt. In het Digitaal Gebouwen Dossier is meer informatie te vinden over het nog bestaande pand (bouwjaar 1922); zie ook Street View.

Uit het adresboek 1932 blijkt dat hij inmiddels met zijn gezin verhuisd is naar het adres Weurtscheweg 52; zie ook woningkaart en archieffoto F78845 (Datering: 1969). In het adresboek 1934 staat het adres Parkweg 112. Vanaf 1932 ontbreekt zijn beroep in de adresboeken. In de PGNC van 8 mei 1937 staat bij de vertrokken personen vanaf 30 april tot en met 5 mei 1937: "J. M. de Wit en gezin, Parkweg 112, naar Vught, Deken van Ossstraat 4."

In 1927 en 1931 wordt J.M. de Wit in verschillende krantenberichten genoemd als kandidaat van de R.K. Kiesvereeniging "Recht voor Allen" (kieskring III). Zijn lage plaats op de lijst levert geen zetel in de gemeenteraad op. In 1930 is J.M. de Wit (Waterkwartier) lid van het Comité voor wijk en kinderfeesten.
Reactie 24:

Fon van Heesch, 10-06-2018: Beste mensen, hartelijk dank voor deze informatie; we kunnen weer verder in ons onderzoek. Heel veel groeten en nogmaals veel succes met uw werk.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: