SintJacobslaanHuisman53-07-40

< Back | Index | Next >

SintJacobslaanHuisman53-07-40.jpg

Sint Jacobslaan 275, Huisman (hoek Oude Molenweg)

fotovergelijking vroeger en nu

Weet u wellicht meer te vertellen over de hier getoonde foto of kent u een leuke anecdote?
REAGEER, we plaatsen uw reactie graag op deze pagina.

Reactie 1:

Wil Struike, 07-11-2015: In de midden 50tiger jaren hielp ik na schooltijd en in het weekend Jan Huisman die in de omgeving van de St. Jacobslaan, Hatertseweg, Vossenlaan en de tussenliggende straten brood bezorgde met de bakfiets. Ik bracht dan met de fiets en broodmand achterop, afgedekt met doek brood rond bij de verdere klanten. Ik vond het een mooie tijd waarmee ik ook een leuk zakcentje verdiende. Ik heb hier ook leren roken, Bond Street.
Wim Huisman deed de Oude Molenweg met een zgn hondenkar en beiden waren gezellige praters die best een bakje leut bij de klanten dronken.
Meerdere broers van mij hebben ook bij Huisman en de Banketbakkerij Goldsteijn in de vrije tijd mee geholpen.
In het begin was er nog een kolengestookte oven en moesten de grote briketten met een moker klein gemaakt voordat ze in de oven verstookt werden. Later kwam er een elektrische oven.
In het begin werd geknipt brood met een gewone grote schaar gedaan, later kwam er een grote schaar die je in het bakblak plaatste en met 1 beweging knipte je het hele brood.
Reactie 2:

Bart Janssen, 01-12-2015: In mijn jeugd kende ik op de St. Jacobslaan drie families Huisman, die op de een of andere manier (neven?) aan elkaar gelieerd waren:
Wim (Wilhelmus Theodorus) Huisman was de bakker op Oude Molenweg 145a hoek St. Jacobslaan (zie foto) Hij overleed op 30-07-1990, 71 jaar oud.
Ap (Albertus Paulus) Huisman was de slager op de Oude Molenweg 150 hoek St. Jacobslaan. Hij overleed op 05-12-1979, 74 jaar oud.
Piet Huisman had het bekende café op de St. Jacobslaan 30. Hij overleed op 18-10-2003, 88 jaar oud.
In 1949 passeerde ik elke dag (op weg naar de bewaarschool in de Akkerlaan) de winkel van bakker Huisman. De St. Jacobslaan was een nog niet geasfalteerde laan met oude beukenbomen. De etalage aan de St. Jacobslaan was alleen bereikbaar via een flink glooiende stoep. Als het geijzeld had, probeerden wij kinderen tevergeefs de vensterbank van de etalage aan te raken.
Reactie 3:

Wil Struike, 01-12-2015: Wim Huisman en Jan die bij hem werkte waren broers, evenals Piet Huisman en Ton Huisman die zover ik mij herinner op de Graafseweg Hotel Keizer Karel had. Bart, ik ken een Bart Janssen die was een zoon van groenteman Janssen op de Oude Molenweg. Maar wat leeftijd betreft kun jij dat niet zijn?
Reactie 4:

Hessel, 05-03-2019: Rechtsachter is een bakkerijgedeelte zichtbaar. Van deze ruimte en toerusting werd eind vijftiger jaren gebruikgemaakt door de scoutinggroep André de Thaye (Lourdesparochie) om er oliebollen te (laten) bakken. Wim Huisman keek van afstand op de ‘vrijwilligers’ toe. Vanuit deze locatie werden de baksels op oudejaarsdag op bestelling (administratie!) in de wijde omgeving aan huis afgeleverd door welpen en verkenners. Heel beperkt werd er ook ‘wat meegegeten’ door het dienstdoend jeugdig personeel.
Jan Huisman, de broer van Wim, was voor de broodbezorging-aan-huis het gezicht naar buiten van deze bakkerij. Hij bleef zo in die tijd ook wat slanker dan Wim, fietsend met zijn bakfiets en vaak van huis naar huis lopend in een uitgestrekt rayon.
Huismans’s brood was toch heel wat beter dan het toenmalig opkomend zgn. ‘fabrieksbrood’.
Reactie 5:

Betty, 03-03-2020: Ik kan me nog goed herinneren dat er op de hoek bij bakker Huisman, een banketbakker zat. Was dat niet Goldestein? Die had van die heerlijke 3 kantige koffiekoeken met chocolade op de hoeken.
Op de andere hoek zat de Spar van Warringa, (later chinees Lotus) die weer familie was van Warringa fournituren schuin aan de overkant.
Schuin t.o. de Weidestraat zat Vivo Verburcht, daarnaast de toko (later van den Heuvel).
Ik heb zóveel herinneringen aan die buurt.
Reactie 6:

Inge Verbiezen, 09-08-2021: Ton Huisman was mijn oom en bezat inderdaad hotel Keizer Karel aan de Graafseweg. Wim Huisman was de bakker bij ons op de hoek van de Jacobslaan en Piet Huisman had de beroemde kroeg. Bartje Jansen was de fenomenale groenteboer met elke dag weer dezelfde grappen ("Wat is de verleden tijd van komkommer? - kwamkwammer").
Reactie 7:

Betty, 10-08-2021: @Inge, woonde jij niet op hoek St.Jacobslaan/Beemdstraat, t.o. Wollenberg de drogist? Dan ben ik wel eens bij jou thuis geweest.
Reactie 8:

Inge Verbiezen, 11-08-2021: Hoi Betty, ja daar woonde ik. Ben jij toevallig Betty van Zundert? Met een zus die Linie heet?
Reactie 9:

Betty van den Anker, 12-08-2021: ja, inderdaad dat ben ik 60 jaar later. Wat grappig dat ik jouw naam toevallig tegenkwam. Hoe gaat het ermee? Zou het leuk vinden om nog iets van je te vernemen. [Redactie: mailadressen zijn uitgewisseld.]
Reactie 10:

Paul Broekman, 19-08-2021: Naar aanleiding van drogisterij Wollenberg (reactie 7). Ik heb in de Beemdstraat gewoond en kwam dus vaak in de drogisterij. De vader had duiven, die hij op gezette tijden liet uitvliegen.
In de achterberging (een aangebouwd gedeelte) was in de oorlog een ontmoetingsplaats voor Canadese militairen. Bij ons ‘logeerde’ een tijd een Canadees militair. Dit heb ik van horen zeggen.
Bij de drogisterij kocht ik vaak wat snoepgoed voor een paar centen, zoals zoethout en drop. Schuin tegenover was groenteboer Vergeer. En bakker en slager Huisman ietsje verder op de hoek van de St. Jacobslaan en de Oude Molenweg. Er was hier een klein winkelcentrum, waar men voor de boodschappen goed terecht kon.
De foto boven kan ik goed herinneren; ook ik heb mij daar voor de versierde etage van banketbakker Goldstein staan te verwonderen tijdens de Kerst en Pasen.
Reactie 11:

Inge Verbiezen, 20-08-2021: Groentenboer Vergeer zat op de hoek tegenover ons. Ook die was legendarisch. Ik moest een keer champignons halen als kind en toen zei hij: "Die verkoop ik niet want die vind ik niet lekker!"
Reactie 12:

Paul Broekman, 21-08-2021: Op de foto boven is rechts naast bakkerij Huisman een ijsventer te zien, die op klanten staat te wachten. Ik herinner mij dat goed, omdat ik daar menig waterijsje heb gekocht. Vaak waren het van die ‘raketachtige’ waterijsjes met die verschillende kleuren. De ijsjes kwamen uit de diepvries. Ze verkochten er ook ijs met twee wafeltjes erbij. Deze kon je lekker lang likken.
Even verderop nabij de Citroenvlinderstraat was later Tromp Krom gevestigd. Hij verkocht vers ijs met slagroom. Dat was een ware lekkernij!
Vaak kwam ik bij bakkerij Huisman via de winkel van Goldstein om brood in te slaan voor 8 personen. Met meer dan 4 broden (voor het weekend) op je armen, gesteund door de kin, wandelde ik wat onwennig naar huis. Iedereen wist dat daar een groot gezin moest zijn!

Wat betreft groenteboer Vergeer tegenover Drogisterij Wollenberg; hij liep in het begin met paard en wagen in de jaren 50 naar de klanten. Weer of geen weer. Als het erg koud was, stond hij met zijn armen te zwaaien. Hij moest ‘s morgensvroeg ook nog naar de veiling. Dus hij had het niet gemakkelijk om zijn brood te verdienen.
Zijn paard stond gestald bij zijn andere broer. Deze stal was gelegen op de hoek Slotemaker de Bruïneweg en de St. Jacobslaan. Je kon er vaak naar binnen kijken. Het was een soort boerderij, gelegen op een verhoging. In de nabije buurt lagen nog meer boerderijachtige woningen. Allemaal verdwenen! Eentje waar Doornroosje (cultureel centrum) is begonnen.
Reactie 13:

Paul Broekman, 01-09-2021: Wat betreft reactie 5, er wordt hier gesproken over Warringa fournituren op de hoek St. Jacobslaan en de Oude Molenweg. Ik heb niet geweten dat dat familie was van Warringa De Spar. Ik heb in 1960 een stuk inpakpapier van deze winkel ‘De Voorzorg’ gebruikt voor een boekje over de oorlog, welke in alle lagere scholen op initiatief van burgemeester Hustinx werd uitgereikt. Warringa staat niet op dat inpakpapier, wel een plaatje van de winkel en tekst.

Volgens mijn broer was een dochter van de eigenaar getrouwd met een Canadees militair! Ik kwam daar wel eens binnen en ik vond de sfeer wat bedompt. Er was weinig te doen! Geen levendigheid als bij de andere buurtwinkels.
Reactie 14:

Betty van den Anker, 03-09-2021: Hoi Paul (reactie 13), ja inderdaad dat bleek familie van elkaar te zijn. De winkel had de naam "De Voorzorg" en wat jij al schreef een beetje een naargeestige sombere winkel. Ik weet nog wel dat zij bij damesnylons de "ladders" ophaalden. Erg apart.
Ik was in die periode tussen de 6 en 10 jaar oud. Dus heel lang geleden.
Wat die Canadees betreft, daar was Toos Hendriks van de St. Jacobslaan verliefd op.
Reactie 15:

Paul Broekman, 03-09-2021: Ik zocht in het Gelders archief op de firmanaam De Voorzorg:
3220 Handelsregister Nijmegen 1970-1990
Stukken Kamer van Koophandel
4549 firma th van breda en zn textielhandel "de voorzorg" - Nijmegen
Bedrijfsnaam: firma th van breda en zn textielhandel "de voorzorg"
Bedrijfssoort: kleinhandel in dames-, heren en kinderkleding, kleinvak en huishoud goed
Inschrijfjaar: 1930
Uitschrijfjaar: 1976
Dossier nummer: 4549
Een schot in de roos! Dus niet Warringa zwaaide daar de scepter, maar Th. van Breda en zonen. Deze naam klinkt mij zo goed in mijn oren, die moet het zijn.
Reactie 16:

Betty van den Anker, 03-09-2021: Paul Broekman, dat zou kunnen, dat weet ik niet..
Reactie 17:

Inge Verbiezen, 04-09-2021: Paul Broekman heeft inderdaad gelijk, het was de familie Van Breda. Vreselijke winkel maar ruim assortiment. Mijn moeder stuurde me vaak naar 'Breda' om het een of ander te halen.... en mijn vader kocht er geregeld herenmode... lekker dichtbij want hij hield niet zo van de stad....
Reactie 18:

Bart Janssen, 18-09-2021: Bij reactie 12 staat Tromp genoemd. Hier wordt bedoeld IJscofabrikant H.C. Krom in de Citroenvlinderstraat 41. Héérlijk ijs.
Reactie 19:

Andy Warringa, 07-06-2023: Hallo Wil (reactie 1), ik ben jouw buurjongen geweest vanaf 1958 tot pakweg 1970 toen wij (fam Warringa) besloten met de supermarkt te stoppen ivm de komst van de AH. Jij woonde nagenoeg naast ons op de St. Jacobslaan. Er tussen woonde nog een fam van Dreumel zover ik mij herinner. Ik woonde toen op de hoek St. Jacobslaan en Oude Molenweg in de Sparwinkel, welke van mijn vader was. Daarna is het een chinees/indisch restaurant "Lotus" geworden.
Ik herinner mij nog veel van deze tijd o.a. René Huisman (zoon van bakkerij) en zo'n beetje àl jouw broer en zusters ..Jeanette, de tweeling, Corrie en anderen ..leuk om deze site terug te vinden ...mis die tijd wel een beetje...groetjes Andy Warringa
REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.