JanvGoyenstraat2Cloosterman53-08-03

< Back | Index | Next >

JanvGoyenstraat2Cloosterman53-08-03.jpg

Jan van Goyenstraat 2, Cloosterman

fotovergelijking vroeger en nu

Weet u wellicht meer te vertellen over de hier getoonde foto of kent u een leuke anecdote?
REAGEER, we plaatsen uw reactie graag op deze pagina.

Reactie 1:

Marielle (Eykemans) Hubers: Dit is op de hoek van de Jan van Goyenstraat en Hugo de Grootstraat. Als kind gingen we vaak brood halen bij Cloosterman. Mijn familie woonde in de Museum Kamstraat. Ze hadden ook allerlei snoep te koop.Vaak kochten we voor een paar cent snoeppapier en muntendrop. Ik kan me herinneren dat ze veel kinderen hadden, die om de beurt in de winkel kwamen helpen. Op de hoek tegenover was de slager, vlak bij de groenteboer (Holleman), sigarenwinkel Jacobs en de melkboer Sliepenbeek. Brengt de nodige herinneringen terug.
Wat leuk om de oude foto's te zien.

Reactie 2:

André L.S. Kersten: Ik zat op de Mariaschool en tijdens de pauze renden de kinderen hiervan altijd naar Cloosterman om snoep te kopen. Ze hadden twee zoons, een werkt in Zweden en een ander woont in Nijmegen.

Reactie 3:

Peter Toussaint: Ook ik heb goede herinnering aan bakkerij Cloosterman.
Wij woonden er namelijk boven met als ingang van Rosendaelstraat 72. Nu is dat Hugo de Grootstraat 72. Ik woonde er samen met mijn vader ( Adrianus Toussaint ) en moeder ( Johanna Peeters ), en twee halfbroers en halfzuster Ton, Herman, en Hennie Heshusius. Ook woonde er bij ons ook nog mijn tante Claartje ( Clara Peeters ). Boven op het balkonnetje moet een van mijn broers staan. Ik dacht dat dit Tonnie Heshusius is.
Als kleine jongen heb ik veel onder in de kelder met de bakker Jan Cloosterman en zijn zoons Jos en Berrie geholpen met speculaasjes draaien, en de houtkrullen voor de bakoven aanvoeren. Ook verstopten wij ons vaak onder de houtkrullen in het krullenhok als we geroepen werden.

Reactie 4:

François Booij: Ik heb in de 70er jaren gewoond op de etages boven de bakkerij (links op de foto, bij het balkon). In de kelders van de bakkerij waren allerlei spookachtige en vervallen ruimtes. In één daarvan vond ik ooit, onder allerlei vuil en troep, bijgaand missie-busje (en nee, er zat niets meer in!). Aan het deksel zitten allerlei ringetjes, zodat het rammelen ervan de indruk wekt, dat er al veel aan de paters geschonken was. Mogelijk dat anderen zich herinneren of dit op de toonbank heeft gestaan. In de 90-er jaren is het pand van de toenmalige particuliere eigenaren H. overgegaan naar de gemeente/ wooncorporatie. Het hele pand is inwendig "gemoderniseerd" en opnieuw ingericht: alle mooie, hoge, gestucte plafonds zijn vervangen door gipsplaat, de marmeren schoorsteenmantels zijn verwijderd en de geprofileerde deuren met messing deurklinken vervangen door bordkartonnen exemplaren en het glas-in-lood van de bovenlichten is nu een zwarte glasplaat. Het pand voldoet nu wel aan de moderne eisen, maar is toch inwendig alle charme kwijtgeraakt. In het bouwarchief van de gemeente staat bijgaande bouwtekening uit 1901: dit ontwerp is eigenlijk al een kunstwerkje.

Reactie 5:

Joosten, 29-07-2010: Ik heb mijn jeugdjaren doorgebracht in de Hugo de Grootstraat. Aldaar op de Mariaschool gezeten en nog onderwijs gehad van de Fraters.

Clooster(PIK)man staat me nog goed bij. Wim Cloosterman (de jongste) daarboven Jan Cloosterman, Berry Cloosterman en ik dacht de oudste Willie Cloosterman..

Wimke(!) zat in mijn leeftijdscategorie. Samen met Ronnie en Andre Ruikes, Eef Tielemans, Jan Joosten, Schoapmeester, Ronnie en Harold Roring, Willems etc. waren we de schrik van de omgeving

Vader Cloosterman stond te bakken in de kelder en moeder stond in de winkel. Snoeppapier, drop, Bazooka's, jodenvet, laurier lag allemaal te bakken in de etalage – dagenlang tussen de dooie vliegen en wespen. Katten waren bij de Cloostermannetjes ook niet vreemd. Niettemin, als we een of twee, vijf centen te spenderen hadden dan was het snoep halen bij Cloosterman of bij kruidenier van Velp. Toen de bakkerij gesloten werd en het brood van fabriek kwam was de kelder van Cloosterman een donker hol. SPOKEN…!!!

Ik heb de zonen niet meer gezien. Ik weet dat Jantje Cloosterman ooit nog gewerkt heeft als foto-journalist voor een weekblad. Zou mooi zijn de mannen nog eens te ontmoeten.

Reactie 6:

Harry Benders, 02-09-2010: Mijn naam is Harry Benders woonde en zat op school in de Hugo de Grootstraat. Ik woonde op nummer 11. Woon nu in Prinsenbeek.

De bakkerij van Cloosterman kende ik dus heel goed wat ik mij kan herinneren zijn sommige namen in de reacties. Centen snoep bij Cloosterman halen is mij altijd bij gebleven. Door sommige reacties komt er weer veel in mij op.

Reactie 7:

Marjo Janssen, 12-05-2014: wat ontzettend leuk om die namen weer voorbij te zien komen, ook ik heb vlakbij de Hugo de Grootstraat gewoond, in de Barbarossastraat, en daar in die jaren veel vriendschappen opgebouwd met mensen die ik daarna, doordat mijn ouders verhuisden, nooit meer heb gezien. Tonnie de Booij, Ronnie Ruikes, Eef Tielemans, Wouter ?, Henry ?(van de slager), Jos, Liesje ... Ik zou best een flink aantal jaren terug in de tijd willen gaan en al die mensen nog eens ontmoeten op het speelplein van de school daar. Gezellige avonden hebben we daar meegemaakt, in mijn jeugd de beste jaren! Aan mijn voormalige vrienden: hartelijke groet van Marjo
Reactie 8:

Ronnie Ruikes, 28-12-2014: ik kan de bakkerij heel goed heb mijn jeugdt daar door gebracht
toen de bakkerij stopte gebruikte we de kelders voor verstoppertje en speelde poppekast voor 5 cent voor de kinderen uit de buurt
wimpke was de lach pop en viel in de tenhoet straat van een was lijn en viel door een pin heen
de verjaardagen waren altyd leuk met koek happen en veel gebak
ik ben nu 56 en denk vaak terug aan de super tyd in de hugo de grootstraat
met oud en nieuw kerstbomen verbranden op het schoolplein van de maria school
en bij van velp bracht ik bestelling door nijmegen
gr ronnie ruikes hugo de grootstraat 14
Reactie 9:

John Janssen, 01-01-2015: Ik heb op die Mariaschool gezeten van 1956 tot 1962, met Berry in de klas. Daarna van 1962 tot 1967 de HBS, ook (een deel) met Berry getuige een klassefoto van HBS-4 waarop we beiden staan. Ik ben toen later in Nijmegen gaan studeren, en heb in mijn studententijd nog wel eens Berry in dat pand bezocht. Hij had er toen een soort zoete-inval voor vrienden en bekenden van gemaakt, het zal zo 1970 zijn geweest.
Reactie 10:

Albert Cloosterman, 02-01-2015: Jan Cloosterman en Cecile Cloosterman-Burgers hadden 4 zonen: Jos (1947), Berry (!948), Jan (1954) en Wim (1957).
Over Jan en Cecile staan nog bijzonderheden in het artikel Het gezin van slager Piet Cloosterman.
Reactie 11:

François Booij, 22-10-2015: In het boek Nijmegen '44 van J.Roozendaal trof ik op blz.127 deze foto van de ontredderde staat van de Hugo de Grootstraat in september 1944, met links nog juist de ingang van de bakkerswinkel (foto afkomstig uit Regionaal Archief Nijmegen). De huizen in straten rondom de oprit van de Waalbrug zijn door de Duitse militairen op 18 september 1944 in brand gezet tegen de oprukkende geallieerden, die het op de Waalbrug gemunt hadden (Market Garden).
De foto staat ook op de de site van het Regionaal Archief Nijmegen - Digitale Studiezaal waar ik nog een latere foto van de bakkerij vond:


1944, bron: beeldbank RAN GN156 - B


1967-1969, bron: beeldbank RAN F26728

Reactie 12:

Peter Leenders, 07-11-2015: Herinner me dat Jan Cloosterman met de bakfiets iedere dag bij ons langs kwam (wij woonden op de Groesbeekseweg) om zijn brood aan de man te brengen in de 50'er en 60'er jaren. Later werd het brood van Roding en stopte Jan ook met rondbrengen. Was toen nog heel gewoon want de melkboer (Melkerij Lent met electrokarretjes), de groenteboer en de slager kwamen allemaal aan huis.
Reactie 13:

Theo Jacobs, 25-08-2018: De oorspronkelijke eerste bakker was de familie Oudvorst, Brood- en banketbakkerij. Cloosterman heeft de zaak van Oudvorst overgenomen. Oudvorst zat dus voor de oorlog al in dit pand. Mijn ouders spraken altijd vol lof over kwaliteitsbakker van Oudvorst.

Sliepenbeek heeft in 1952 de melk- en zuivelhandel van mijn ouders overgenomen en huurde hiertoe schuur en spoelinrichting en keuken van mijn ouders. Kadastraal werd dit stukje van ons huis Jan van Goyenstraat 12. In onze oude melkwinkel op Jan van Goyenstraat nr 14 vestigde zich drogisterij Brinkhuis en op nr 16 (onze huiskamer) begon mijn moeder een sigarenwinkel, mijn vader begon in 1952 een autorijschool. Mijn vader was in nov 1944 gewond geraakt in zijn lies door een granaatscherf. De melkzaak vergde veel lichamelijke inspanning. Ook waren zeer veel huizen in de omliggende straten door de oorlog totaal verwoest. Vandaar dat hij de zaak in 1952 verkocht.
Reactie 14:

Rob Essers, 26-08-2018: In het adresboek van 1903 staat als allereerste bakker: "Verhoeven (A) bakker, jan van gooijenstraat 2". In de Naamlijst voor den telefoondienst 1915 staat: "184  Verhoeven, Alb., Broodbakkerij „de Hunnerberg”, J. v. Goijenstr. 2." Zijn opvolger staat voor het eerst in de naamlijst van 1921: "184  Oudvorst, A. H. v., voorh. Verhoeven, Broodbakkerij, J. v. Goyenstr. 2."
Reactie 15:

Theo Jacobs, 26-08-2018: Ik ben in november 1945 geboren en vermoedde al dat Oudvorst niet de eerste bakker in dit pand was.
Mijn ouders hadden eerst hun winkel in de jaren dertig aan de ten Hoetstraat, hun binnenplaats grensde aan Trianon. Daarna zijn zij naar de Jan van Goyenstraat verhuisd en hadden hun winkel in het pand waar nu een kapsalon zit. Dit pand ligt aan de zonzijde en dat was niet bevorderlijk voor de houdbaarheid van zuivelartikelen/melk.
Midden jarig dertig konden zij het pand (herenhuis) aan de overkant kopen, kadastraal destijds Pater Brugmanstraat 47. Mijn ouders lieten vervolgens een deel van de grote huiskamer verbouwen tot winkel, de vloer werd gelegd in de kleuren en vorm van een dambord omdat mijn vader een groot liefhebber van de damsport was. De kelder werd vergroot voor opslag.
Helaas een paar jaar later: oorlog. Ik kan hier ook veel over vertellen. De ouders van Jan van Hoof waren goede kennissen van mijn ouders. Ik heb nog altijd doorslagen van rekeningen van mijn ouders voor geleverde melk etc aan Canisius College.
En....wat bijna niemand weet: Martin Schröder (Martinair) woonde schuin tegenover mijn ouders in de Pater Brugmanstraat en is hier zijn eerste vliegbedrijfje (reclamevliegtuigen) begonnen.
Reactie 16:

Rob Essers, 27-08-2018: @Theo Jacobs - Wanneer en op welk adres(sen) heeft Martin Schröder in Nijmegen gewoond? In verschillende bronnen vond ik de volgende gegevens:

- adresboek 1948: "Schröder, J. M., textieltechnicus, Groesbeekseweg 115."
- adresboek 1951: niet vermeld
- De Gelderlander 31-01-1953: "ONDERTROUWD: (...) J. M. Schröder, vlieger, 21 j., en M. S. Tinderman, verkoopster, 23 j. beid. alh.;"
- De Gelderlander 02-02-1954: "ONDERTROUWD: (...) J. M. Schröder, vlieger, 22 j., en M. S. Tinderman, verkoopster, 24 j. beid. alh.;"
- Ned. Stcrt. 1955, no. 115: "De bestuurder J. M. Schröder, geboren 13 Mei 1931 te Amsterdam, wonende te Nijmegen, Groenestraat 52, (...) 
- adresboek 1955: "Schröder, J. M., vlieger, Wal. Pyrmontsingel 81."
- adresboek 1955: " Tunderman, mej. M. S., verkoopster, Willemsweg 181."
- adresboek 1959: niet vermeld

In het Bijvoegsel van de Nederlandse Staatscourant van Vrijdag 17 juni 1955, no. 115 staat de UITSPRAAK van de Raad voor de Luchtvaart in zake het ongeval, op 1 juni 1954 op het zweefvliegterrein „West Brabant”, te Seppe (gemeente Hoeven), overkomen aan het vliegtuig, gemerkt PH—NEO. De uitspraak is gedaan op 24 mei 1955. Het adres Groenestraat 52 kan betrekking hebben op de datum van het ongeval en/of van de uitspraak. In de uitspraak staat ook de naam van het bedrijf met postbusnummer:
De bestuurder J.M. Schröder, geboren 13 Mei 1931 te Amsterdam, wonende te Nijmegen, Groenestraat 52, [..]
Het vliegtuig PH-NEO, type Auster V, werd in 1945 door de Auster Aircraft Ltd. te Rearsby, Engeland onder nummer TW 464 vervaardigd. Het vliegtuig is ingeschreven in het Nederlands luchtvaartuigregister ten name van het N.V. Nijmeegs Luchtreclamebedrijf, Postbus 135 te Nijmegen, onder no. 297.

Het Luchtvaartarchief Herman Dekker bevat meer gegevens over het vliegtuig en zijn eigenaren. Daaruit blijkt dat het vanaf 18 juni 1953 op naam van J.M. Schröder in Nijmegen stond en vanaf 12 mei 1954 op naam van de NV Nijmeegs Luchtreclamebedrijf, Nijmegen. Waarschijnlijk hield dit bedrijf in 1958 op te bestaan. Vanaf 7 juli 1958 was J.C. Göttgens, Sittard de nieuwe eigenaar van de PH-NEO.

Martin Schröder kwam in in 1954 in het nieuws toen hij op 17 september tijdens de plechtige onthulling van het verzetsmonument bij de Waalbrug overvloog met een reclamevliegtuig met de leus "Lees liever Libelle". De hoofdredactie van Libelle en de piloot boden in De Gelderlander van 23 september 1954 hun excuses aan.

Johan Martin Schröder trouwde op 6 oktober 1955 te Nijmegen met Maria Sandrina Tunderman. Blijkbaar is het huwelijk verschillende malen uitgesteld. Op 17 juli 1962 is dit huwelijk te Nijmegen door echtscheiding ontbonden (bron: Parenteel van Cornelis VERDONCK, zie XII.159).
Reactie 17:

Rob Essers, 29-08-2018: In Het Parool van 8 januari 1955 stuitte ik op het „Nederlands Luchtreclame Bedrijf” van Willem Aarts, Martin Schröder (23 jaar), Hans Oostenbroek en Joop Smit (35). In een bericht met als kop 'Vliegen boven Vierdaagse' (Het Parool van 27 juli 1955) staat dat "de heer Martin Schröder, directeur-piloot van het Nederlands Luchtreclame Bedrijf" in opdracht van een grote sigarettenfabriek honderden pakjes sigaretten aan parachuutjes boven de wandelende massa moest uitgooien.

Het Nederlands Luchtreclame Bedrijf was gevestigd in Amsterdam. In berichten over Martin Schröder in Het Parool van 24 augustus 1957 en in dagblad De Tijd van 1 maart 1958 wordt de N.V. Nijmeegs Luchtreclamebedrijf niet genoemd. Mogelijk is hij al voor zijn (eerste) huwelijk in 1955 naar Amsterdam vertrokken.
Reactie 18:

Diana van den Berg, 27-01-2020: Ik ben op zoek naar Jan Cloosterman, zoon van de bakker en fotograaf. Als kind woonden wij naast de Fam. Cloosterman (Tijgerstraat), zondags als er bij de Fam. Cloosterman broodjes werden gebakken stonden mijn broer en ik voor hun raam in de hoop dat wij verse broodjes kregen. Jan pakte zijn camera en maakte een foto van ons. Wie heeft meer informatie over Jan Cloosterman?
Reactie 19:

Kamiel Rietsema, 04-06-2020: Mijn vader Jan Rietsema heeft tijdens zijn studententijd boven de bakkerij van Cloosterman gewoond. Ergens tussen 1950 en 1959. Hij heeft, o.a. tijdens de geboorte van een van de kinderen, ook wel eens in de winkel gestaan om te helpen. Wie heeft uit die tijd informatie over huisgenoten, foto's of kent anekdotes?
Reactie 20:

Yvonne Nauta, 06-07-2020: Ik ben op zoek naar informatie of contact over Maria Sandrina Tunderman, zij was een nicht van mijn moeder. Haar ouders waren in 1936 van tafel en bed gescheiden en er was geen contact meer. Haar vader bleef in Rotterdam wonen. Bedankt.
Reactie 21:

Berry Cloosterman, 01-11-2020: Kamiel Rietsema (Reactie 19), ik herinner me dat uw vader Jan Rietsema enkele jaren op 'het kleine kamertje' heeft gewoond. Deze lag boven de ingang met de dubbele poortdeuren naar de bakkerij. We beschouwden dit als de mooiste kamer van het huis. Uw vader was een vriendelijke man, altijd bereid een handje toe te steken. Op de grote kamer ernaast woonde een andere student, Gimbrere. Zij hadden goed contact. Zij zorgden mede voor een fijne sfeer in ons volle huis. Bedankt.

Diana van den Berg, (Reactie 18), ik woonde nog een lange tijd in de Jan van Goyenstraat terwijl mijn ouders en Willem naar de Tijgerstraat waren verhuisd. Jan was vaak op zondag daar, maar woonde wellicht aan het Koningsplein. Hij woont en werkt met zijn gezin in Oslo, Noorwegen.

Theo Jacobs (Reactie 15), ik wil graag reageren op jou, heb goede herinneringen aan jullie familie. Jouw vader en de rijschool waar mijn vader enkele lessen heeft gehad. Wat was het voor een auto? Een Jaguar, zwart met grijslinnen dak? Ik mocht een keer met een les meerijden achterin. Prachtig vond ik dat. Door de stad. Hartelijke groet van Berry.
Reactie 22:

Jan Haefkens, 17-06-2022: Van 1952 t/m 1956 zat ik op de "Klokkenberg" MULO, die aan de Hugo de Grootstraat stond en net nieuw was opgeleverd. Bakker Cloosterman was een soort hofleverancier voor de school als het om puddingbroodjes ging. Ik hoor mijn leraar Engels - de heer Van der Heijden oftewel "De Bolle" - nog zeggen: "Jan, haal even een puddingbroodje voor me bij Cloosterman", dat gebeurde gewoon onder de lesuren. Fijne school, fijne tijd.
Reactie 23:

Theo Jacobs, 24-12-2022: Berry, (reactie 21): het was een Austin A40 ( of 70) cabriolet. Even mooie klassieke auto. Later werden het Opel Rekords, totdat mijn vader in januari 1967 plotseling overleed....
REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.