JozefIsrealRoding53-07-25.jpg

< Back | Index | Next >

JozefIsrealRoding53-07-25.jpg

Jozef Israëlstraat 25, Roding (hoek Rembrandtstraat)

fotovergelijking vroeger en nu

Weet u wellicht meer te vertellen over de hier getoonde foto of kent u een leuke anecdote? Laat het ons weten, we maken er graag gebruik van en plaatsen uw reactie op deze pagina.

Roding's Bakkerijen, 
Banketbakkerij en administratie Ruisdaelstraat 1
Broodbakkerij en winkel Jozef Israelsstraat 25
Filialen Voorstadslaan 68 en Dr. J. Berendsstraat 23

Reactie 1:

Martin Berghuis: Hallo Noviomagus, Wat ben ik blij met deze foto. Die brengt nl. vele herinneringen bij mij op. Wij hebben hier in de dertiger jaren vlak bij gewoond aan de Josef Israëlstraat 12.
Een voorvallertje uit die tijd herinner ik mij nog levendig. Ik had een stalen knikker en ik moest proberen de voeten van een stuk of 6 jongens proberen te raken met die knikker (uit een kogellager).
Dat ging heel lang goed, totdat die knikker omhoog ging en dwars door de ruit vloog. Dat was de schrik van mijn leven. Meneer Roding heeft mijn vader een bezoek gebracht, maar uiteindelijk heeft de verzekering de nieuwe ruit betaald. Die stoep voor de bakkerij werd door ons kwajongens veel gebruikt. Ook is eens een tol tegen het raam gevlogen, maar dat heb ik gelukkig niet gedaan.
De laatste keer dat we met vakantie in Nederland waren heb ik een bezoek gebracht aan de Jozef Israëlstraat, helaas is Bakkerij Roding er niet meer. Mijn zakgeld van een dubbeltje per week heb ik daar meestal "verbrast".

Bedankt voor die leuke herinneringen.
Martin Berghuis, Exeter California USA

Reactie 2:

Tineke Beukering-Toussaint, 05-09-08: Ook ik heb leuke herinneringen aan Bakkerij Roding. Ik woonde toentertijd omstreeks 1937 net om het hoekje (Frans Halsstraat 4). Rodings puddingbroodjes waren de lekkersten van heel Nijmegen. Diny Roding, de dochter des huizes, was mijn vriendinnetje. Als er een lekkernij "over " was mocht ik er ook van meeprofiteren. Misschien wel als compensatie voor het minder mooie uitzicht van de grote schoorsteen van de bakkerij die op iedere foto bij ons in de achtertuin statig boven alles uitstak !! De grote stoep vóór de bakkerij was een ideale plaats om te tollen. Daar hebben we heel wat uurtjes doorgebracht !!
Ik hoop nog eens iets van Diny te horen.

Reactie 3:

Carla Busser-Furtjes, 12-09-08: Ik reageer eigenlijk op de foto van Bakkerij Roding in de Ruysdaelstraat - maar de eigenlijke bakkerij zat toch veel verder weg? De Fam. Roding heeft later bij ons op het Wilgplein gewoond - die villa staat er nog - tegen de rand van de Kopsehof.

Reactie 4:

Peter Huijs, 15-09-08: Betreffende de foto van bakkerij Roding aan de Jozef Israelstraat, weet ik me te herinneren dat de eigenlijke bakkerij in de van Nispenstraat zat, iets verderop richting stad, een zijstraat van de Daalseweg. Er reed ook een jongeman met een blonde kuif elke door Nijmegen-oost met een bakkersfiets-driewieler, om brood te bezorgen,een vertrouwd straatbeeld.
Misschien zijn er nog mensen die hier foto's van hebben.

Reactie 5:

Willem Pelser, 19-09-08: Ik kan me Bakkerij Roding nog goed herinneren. Vroeger was ik misdienaar in de kerk van St. Stephanus boven aan de Berg en Dalseweg. Als we een huwelijk of begrafenis moesten dienen, kregen we na afloop vaak een dubbeltje. In plaats van direct weer naar school (als misdienaar kreeg je verlof voor een huwelijk of begrafenis), renden we eerst naar Bakkerij Roding om daar voor dat dubbeltje een overheerlijke tompouce te halen. We hebben daar onze vingers bij afgelikt. En dan pas weer naar school.
Roding was één van de vele bakkers in Nijmegen-Oost (Van Oudvorst, Jansen, Kotterman, enz.). Jammer dat al die kleine winkels uit deze wijk zijn verdwenen...

Reactie 6:

Tineke Beukering-Toussaint, 21-09-08: Er is kennelijk twijfel ontstaan waar toentertijd de bakkerij van de zaak Roding was gevestigd. Zo te zien op bijgaande jeugdfoto was er óók een bakkerij hoek Josef Israëlstraat/Rembrandstraat. Deze foto is genomen in de achtertuin van de Frans Halsstraat 4, dus net om het hoekje Rembrandstraat/Frans Halsstraat. Dat geeft te denken----------

Reactie 7:

Jan Aarts, 03-12-08: Mijn opa, Piet Peters, was ín de jaren vóór de oorlog in dit filiaal werkzaam als bakker. Hij had het vak geleerd in de bakkerij van Rodenburg in Wijchen, op de hoek van de Huttenkamp (nu Burchtstraat). Deze bakkerij werd overgenomen door bakker Strik. Rodenburg's zoon kocht - voor zover ik weet - het filiaal in Nijmegen, waar mijn opa dus actief werd. Hij was als weduwnaar getrouwd met oma Engels, die een café en een paardenstallerij dreef in de Vlaamsche Gas. Toen het daarmee economisch minder goed ging dan gehoopt, koos hij opnieuw voor zijn oude beroep en werd weer bakker. Wie herinneringen aan hem heeft of aan leden van zijn gezin, nodig ik hierbij uit die op deze website te zetten. Er zijn oude foto's van de bakkerij in de familie.

Reactie 8:

Ronald Aalbers, 23-02-09: Ik heb een foto gevonden van de bakkerij Roding aan de Ruisdaelstraat via google. 

Ik ben blij dat ik eindelijk een foto heb gevonden van de bakkerij Roding. Mijn vader heeft hier vroeger gewerkt. Ging ik wel eens mee achterop de fiets en kreeg ik een lekker broodje in de fabriek.
Praat ik alweer over 40 jr geleden. Ik vind het jammer dat ik hem die foto nooit heb kunnen laten zien hij is november 2007 overleden. Hij heeft ook in zo'n electro karretje gereden van Roding. Met die winters van de jaren 60 was het vaak geen lolletje heeft die me vaak verteld. Altijd leuk om die verhalen te horen.

Reactie 9:

Ron van Swelm, 09-06-2014: Medio zeventiger jaren vorige eeuw werd de winkel gesloten. Na de verbouwing in appartementen verdween het uithangbord helaas naar de schroothoop. Mijn partner Elly Cloosterman, Jozef Israëlsraat 20 kocht hier vaak puddingbroodjes en heeft goede herinneringen aan de geur van het verse brood als dat binnengebracht werd. De filiaalhoudster woonde samen met haar nichtje elders in de Jozef Israëlstraat. Op de oude foto is nog net het zonnescherm te zien van het piepkleine kruidenierswinkeltje van de familie de Ruiter/Ruijter.
Reactie 10:

Henk Walner, 10-06-2014: heeft roding niet vroeger op de weurtseweg gezeten ter hoogte van cafe de industrie daar tussen in daar gingen we dan zaterdagmorgen vroeg om 5 uur of eerder vers brood halen voor het vissen het bleef langer vers grt henk walner jr
Reactie 11:

Boy van Pelt, 10-06-2014: reactie op Henk Walner: volgens mij was dat van Eldonk bakkers. Later heeft op de Weurtseweg 95 Garant Autos gezeten, weggekocht door de Gemeente ivm woningbouw.
Reactie 12:

Eddy Waltman, 11-06-2014: Op reactie 4 wil ik even op ingaan. In 1959 heb ik brood bezorgd in Nijmegen Oost, ik was 19 en blond en was dus broodbezorger bij Roding vanaf de Berg en Dalseweg en zijstraten tot aan de Kopse hof. Alleen die bakfiets klopt niet helemaal, er waren niet veel bakfietsen meer maar als er een was, was hij voorzien van een van een Victoria hulpmotor. Met enkel een bakfiets vol beladen kon je het bij de Berg en Dalseweg, Broerdijk, Hengstdalseweg etc. wel vergeten.
Verder heb ik ook een foto gevonden van Roding op de Weurtseweg jaren 70 neem ik aan. En als ik het goed heb is Henk Walner van de Marsstraat.


Het expeditieterrein van Bakkerij Roding Weurtseweg 95 in 1974 (Bron: RAN F1791)

Reactie 13:

Andre Kersten, 11-06-2014: Wat leuk deze foto! Zij roept zintuigelijke jeugdherinneringen op van vers gebakken broodlucht als ik al thuis een stevig bord havermoutpap met rietsuikerstroop achter de kiezen had om gewapend met een schooltas vol wijsheid me te begeven naar het hok, d.i. het canisius college. Met die Rodinglucht kreeg je terstond weer trek in een vers broodje met roomboter en suiker.
Die filiaalhoudster Cloosterman die volgens Ron van Swelm ook in de Jozef Israelsstraat woonde, woonde tegenover mij op nummer 20.
Reactie 14:

Henk Walner, 13-06-2014: beste eddy had ik toch gelijk dat roding op weurtseweg zat maar ik woon allang niet meer in de marsstraat nu woon ik in de boetselearsborgstr kastelen buurt hatert grt henk walner jr
Reactie 15:

Paul Giesberts, 03-01-2015: Mijn moeder is Dini Giesberts-Roding, dochter van Opa Roding, de eigenaar van Roding Bakkerijen. Ze hebben het in het verleden wel gehad over the Jozef Isrealstraat en over ander winkels die ze hadden, maar details weet ik niet. Ik zal deze link naar mijn zussen sturen die nu in Malden en Nijmegen wonen (ik woon zelf in Engeland), dan kunnen ze eens keer met pap en mam er over hebben.
Leuk deze pagina....
Reactie 16:

Luuk Wijgers, 04-01-2015: Ik kan me bakkerij Roding ook nog goed herinneren. Heel vaak kwam ik er niet, wij hadden bakker Molleman schuin tegenover zitten en dat was dus veel praktischer, maar de lucht van versgebakken brood kan ik me nog heel goed herinneren als ik daar in de buut liep of fietste. Leuk dat er zoveel reacties op komen.
Reactie 17:

Wim van Megen, 08-02-2015: reactie op reactie 3
De fam. Roding woonde inderdaad in de villa tegen de Kopse Hof aan, Ubbergseveldweg 129.
De voorgaande bewoner was de fam. Holland, zij emigreerde naar Canada. Zij dreven een snoepfabriek ergens bij de Weurtseweg/Voorstadslaan.
Oorspronkelijk kwam de familie uit Groessen.
Een zoon van Roding staat op een schoolfoto, op de stoep van het C.College ik denk uit het jaar 1946.
Reactie 18:

Willem van Doorn, 08-02-2015: In Maart 1944 heb ik als leerling van de ambachtsschool puin geruimd tussen de Parkdwarsweg, Doddendaal en Regulierstraat. Deze laatste straat was gedeeltelijk in puin. Er stond een gebouw met grote groene deuren en dat was de bakkerij van Roding zo ik mij herinner, ik heb daar mensen uit zien komen met glanzend rode blikken met stroop, mogelijk diefstal.
Wie mijn puinruim verhaal wil lezen verwijs ik naar familie van Doorn.
In 2005 of zoiets kreeg ik een etentje aangeboden in een Restaurant in de Regulierstraat en aan de overkant zag ik die groene deuren weer, een 'flash back' van de Roding bakkerij.
Reactie 19:

Gerard Damen, 08-04-2015: Per eind november 1951 stonden IN de telefoongids van PTT de volgende adressen van RODING'S Bakkerijen: Banketbakkerij en administratie: van Ruisdaelstraat 1, Broodbakkerij en winkel: Josef Israëlsstraat 25, filiaal: Voorstadslaan 68, en filiaal: Dr. Jan Berendsstraat 25.
Reactie 20:

Chris Janssen, 17-08-2015: Ik ken de Roding fabriek van het werk van mijn vader, Hans Janssen.
Hij heeft daar gewerkt in de start van zijn loopbaan en 21 jaar later is hij daar weer terecht gekomen. Ikzelf heb nog als vakantiewerk broodjes ingepakt. Ik was toen 17 en mocht na 19.00 uur niet meer binnen zijn (ben nu 60).
Van Eldonk aan de Weurtseweg is overgegaan naar Roding en in die tijd is mijn vader mee verhuisd.
De 'elektrische hond' waar hij in reed was echt koud op de zaterdagen dat ik mee ging in de winter.
Reactie 21:

Ricky Hofstee, 19-09-2015: Heb gewerkt op de administratie van Roding, mijn eerst baan, via Do Heissen, woonde tegenover ons in de Bergansiusstraat, zij werkte daar als secretaresse. In de Ruisdaelstraat, zie nog meneer Roding in witte jas met zijn zoon door de bakkerij lopen, mooie herinneringen.
Mooi verhaal is toen ik met mijn eerst salaris in een zakje!! naar huis fietste, kwam mijn vader met een grote weekendtas achterop de fiets mij tegemoet fietsen voor het geval ik er niet mee thuis kon komen, grapje, moet hier nog vaak aan denken.
Reactie 22:

Rieki Nas-Willems, 19-09-2015: Hallo Ricky, Leuk weer een reactie van een oud-straatgenoot te lezen. Ik had er niet meer aan gedacht dat Do Heissen bij Roding werkte maar nu komen de herinneringen weer naar boven. Heb je ook het artikel over kapper Jo Heissen gelezen? Hartelijke groeten.
Reactie 23:

Herman Koppers, 29-09-2015: kent iemand Dick Gertsen, chauffeur in de jaren 60 bij Roding? Zijn vrouw was filiaalhoudster dr. Jan Berendsstraat bij Roding. Ik mocht als broekie altijd meehelpen.
Reactie 24:

Marjo, 19-04-2016: Ik was hier administratief medewerkster eind 1966. Mijn eerste baantje. Heb er ongeveer een half jaar gewerkt, toen ging ik naar familie in Zimbabwe. Ik hield de bestellingen bij van de bakkers die langs de deur gingen.
Ik kan nog een paar namen herinneren: Erna, Gerard, Mies.
Wat ik ook onthouden heb dat je je broodjes voor lunch wel moest betalen.
Reactie 25:

J. Schoonenberg, 20-06-2016: Mijn moeder heeft lange tijd gewerkt in de Roding winkel op de hoek Rembrandtstraat - Jozef Israelsstraat samen met mevr Elberts of Egberts, wij hebben gewoond een paar huizen verder op de Rembrandtstraat. Volgens mij wonen Ron van Swelm en Elly Cloosterman daar nu in. Roding had naast de beste puddingbroodjes ook onovertroffen waterijsjes voor 5 cent en advocaat-ijsjes die lekkerder waren dan Davino ijs!
Naast de winkel was een ingang naar de kelder waar de bestelwagentjes op elektriciteit 's nachts opgeladen werden. In de ochtend vertrok er dan een hele stoet van driewielertjes.
Reactie 26:

Laura de Schepper-Rikken, 20-06-2016: Ik woonde van 1958 tot 1968 in de wijk Grootstal/Hatertse Hei. Dat was toen een nieuwbouwwijk. De bakker in de Newtonstraat was ook een Rodingfiliaal, dat stond met grote letters op de winkel. Dochter Rietje zat bij mij in de klas en werd Rietje Roding genoemd. Jaren later kwamen wij er achter dat zij eigenlijk Rietje Mulder heette.....
Reactie 27:

Bob Nagel, 08-07-2016: Onze zoon (morgen weekendje Nijmegen) vroeg over mijn geboortebuurt en stuurde me deze foto n.a.v. mijn info over een bakkerij. Ook ik word er -zittend in mijn stoel in Wageningen - wat weemoedig van. Sweet memories!
Geboren in 1945 op Rembrandstraat 38. Oma's in dezelfde straat op 55 en 79. In 1950 naar Oegstgeest verhuisd, mijn vader was vertegenwooriger van Swift Schoenfabriek (Muntweg) in de Randstad.
Logeerde heel vaak bij fam Kropman, slager, hoek J. Israelsstraat / Tooropstraat. 's Morgens verse broodjes van Roding en aan beleg geen gebrek.....
Als het gesneeuwd had met de slee van boven naar beneden, eindigend hij Roding.
Reactie 28:

Frank Roding, 10-08-2016: De bakkerij van Roding uit Nijmegen trekt mijn aandacht vanwege eventuele familiebanden met de fam. Roding uit Nijmegen vanuit de Genealogie oogpunt. Hoe heette de eigenaar van de Bakkerij Roding volledig? Liggen de roots van de familie Roding uit Nijmegen in Zevenaar dan is het wellicht familie waar ik naar op zoek ben. Met name naar Gerardus Johannes Roding (1900) en Johannes Jacobus Roding (1902). Waren dit één van de eigenaren?
Reactie 29:

Theo Binnendijk, 10-08-2016: Op een ansichtkaart uit 1920 van de Verlengde Kruisstraat in Wijchen (nr. 40 in het boekje Wijchen in oude ansichten, ook in het Regionaal Archief) staat de bakkerij afgebeeld van Jan Roding: het hoekpand links met de markies (en die was wel nodig: het is de zuidgevel). Vanuit Wijchen is bakker Roding later vertrokken naar Nijmegen. In welk jaar dat gebeurde weet ik niet. De straat waar de bakkerij stond is vaak van naam veranderd: later werd het Huttenkamp, daarna Drukkerijstraat en nu Burchtstraat. Na bakker Roding heeft er nog een bakker Strik in het pand gezeten. Nu staat er nieuwbouw op deze plek.
Reactie 30:

Theo Groeneveld, 13-02-2017: Ik herken reactie 20, heb ook een aantal jaren 's nachts broden ingepakt bij Roding op de Ruisdaelstraat. Op het terrein van van Eldonk kwam ik ook een paar keer. Mijn vader was vanaf 1967 bedrijfsleider bij Roding en ging ook mee tijdens de overname door Wieleman. De beide directeuren (eigenaren vader en zoon) uit die tijd heb ik meegemaakt, bijzonder aardige personen.
Reactie 31:

Margot Nollet, 01-07-2017: Mijn vader Herman Nollet schijnt het logo van bakkerij Wieleman ontworpen te hebben. Wie weet hier meer over? Hij heeft gewerkt bij de Arnhemse Koerier. Hij is helaas al in 1966 overleden. Ivm het schrijven van een boek over hem ben ik op zoek naar informatie over hem.
Reactie 32:

Dinie Jansen, 08-07-2017: Van 1965 tot 1970 deed ik de loonadministratie bij Roding.
Namen die bij me naar boven komen: Hannie, Gerard, Erna, Ferrie, Mies, Meneer van Driel.
Iedere vrijdag op de fiets naar de bank om geld te halen voor loon. In een oude schooltas onder de snelbinder terug naar Roding om de loonzakjes te vullen.
Reactie 30: jouw vader heb ik ook gekend. Aardige man.
Reactie 33:

Theo Groeneveld, 08-07-2017: Zie de naam Mies 2x voorbij komen, juffrouw Mies (zo noemde mijn vader haar altijd) was een vrijgezelle dame die administratief werk deed en in een appartement in Neerbosch Oost woonde.
Roding junior woonde achter de Goffert in de dierenwijk, ik denk dat hij zeker nog leeft en vast veel kan vertellen!
Reactie 34:

Ferry Cillessen, 09-07-2017: Leuk om iets te horen van de kantoortijd bij Roding Ruisdaelstraat. Ja Dinie, Meneer van Driel met zijn lelijk eendje, Mies met haar Dafje, en Dhr.Roding met zijn grote slee die dan keurig werd gewassen door de magazijn baas. Ik heb nog wat foto's van een uitstapje met het kantoorpersoneel naar Valkenburg. Leuke tijd.
Reactie 35:

Rita Sombeek, 01-02-2019: leuk die oude foto's. Wij woonden Josef Israëlstraat 43 om de hoek.
Als klein kind ging ik er brood halen en dan snoepjes kopen. En op het plein ervoor spelen.
Goede oude tijd
Reactie 36:

Maarten Blaauw, 16-03-2019: Wat leuk om al deze reacties te lezen! En wat ben ik blij met de allereerste foto! Ik heb namelijk ook op Jozef Israëlsstraat 25 gewoond. Van 1993 tot juni 1997. Ik woonde er samen met Katrijn Graat.
Ik heb er hele goede herinneringen aan. En nog steeds word ik wat weemoedig als ik langs mijn oude adres rijd. Gelukkig staan de schutting en het muurtje er nog die ik samen met mijn vader heb gebouwd. Ik vond het toen al jammer dat het bord van Roding niet is blijven hangen. Ik kan me niet voorstellen dat het op de schroothoop is beland. Het lijkt me logischer dat het ergens hangt te pronken in iemands huis. Ik hoop het maar.
We waren dus de eersten die in de winkelruimte woonden. Het was een klein appartement, met maar één slaapkamertje, rechts van de ingang. Daarom hebben we er toentertijd een extra kamer bij gegraven. Daar is in 1995 onze zoon Maks geboren. En in januari 1997 dochter Anne. Helaas moesten we toen met zijn vieren op zoek naar iets groters. Het werd de Veldstraat 32 in de wijk Sint Anna. Daar wonen we nog steeds, met veel plezier. Maar de Jozef Israëlsstraat 25 zal ik nooit vergeten.

Redactie: Zaten er in jullie woning nog dingen waaraan je kon zien dat het een winkel geweest was?
Maarten: Helaas waren er geen originele elementen meer. Martin Kijne of Keine heeft toentertijd de hele hoek gekocht en er verschillende woonunits van gemaakt. Hij had wel al een stuk uitgegraven om er een badkamer en keuken te maken. Wij zijn vanuit de woonkamer, vanuit de winkelruimte dus, naar beneden gaan graven. Dat moest onder toezicht van de gemeente. Meter per meter aanvankelijk, omdat er anders kans bestond dat de fundering van het hele gebouw het zou begeven. Ik heb er nog wel foto's van. Maar waar? ;)
Reactie 37:

G.W.A. Strik, 08-02-2020: Wie kan mij vertellen wanneer de bakkerij van Rein Roding is gestopt? Mijn vader heeft de bakkerij van de vader Rein (Johannes Roding) medio 1939 in Wijchen overgenomen na het overlijden van Johannes Roding. Het Hofleverancierswapen dat aan de Jozef Israëlsstraat boven de deur hangt heeft vroeger in Wijchen boven onze winkeldeur gehangen. Op de foto van reactie 29 is het wapen nog niet aanwezig. Deze foto is gemaakt tussen 1920 en 1930. In 1932 was de titel hofleverancier wel verleend.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: