GroenestraatNijenhofBraam53-07-08

< Back | Index | Next >

GroenestraatNijenhofBraam53-07-08.jpg

Groenestraat 325, Nijenhof-Braam (hoek Zichtstraat)

fotovergelijking vroeger en nu

Weet u wellicht meer te vertellen over de hier getoonde foto of kent u een leuke anecdote?
REAGEER, we plaatsen uw reactie graag op deze pagina.

Reactie 1:

Jan Nijenhof: Grappig om dit te zien. Ik woonde jaren om de hoek op de Graafseweg 213b, waar mijn vader Jan (J.A.) Nijenhof de bakkerij van Princen had overgenomen. Ome Wim en tante Lenie (zijn vrouw) en mijn ouders hadden wekelijks contact.
Zoals elders op internet te zien is waren er midden jaren 50 van de vorige eeuw in Nijmegen 3 bakkerijen Nijenhof: die van Wim op de Groenestraat, die van Piet op de Graafseweg (hoek Burghardt van den Berghstraat) en die van mijn vader Jan, later overgenomen door mijn broer Bert (A.W. Nijenhof).
Het pand waar mijn vader begon heb ik nog niet gezien op een foto. Het was aan de Kastanjelaan nummer 29. Als jullie daar iets van vinden hou ik me aanbevolen. Voor mijn vaders bakkerij was er de melkzaak van mijn grootvader.

Reactie 2:

Geer Nijenhof stuurde twee foto's:


Deze foto maakte mijn vader toen hij apetrots was met twee bezorgwagens voor het brood incl de blauwe Opel waarmee ook brood werd bezorgd.


Dit is mijn vader op latere leeftijd toen hij voorzitter van de bakkersbond was, in de directie van Roding zat en examens afnam op bakkerijgebied.

Reactie 3:

Geer Nijenhof's zus, Els Kroot-Nijenhof, stuurde onderstaande foto:


Deze foto is genomen in 1960 of 1961. Op de foto de kinderen van W.A. Nijenhof-Braam, de eigenaar van de Bakkerij Groenestraat 325 te Nijmegen, later overgenomen door zijn Zoon Wim Nijenhof. De Kinderen op de kar zijn: achterop Els (1949) dan Hans (1954) dan Giny (1951).
Wij zijn daar allen geboren en getogen!


Deze oude foto vond ik nog tussen mijn spullen. Het is de voorkant van het huis. Hij is genomen in 1940, voor de oorlog nog, tenminste dat heeft mijn moeder een keer verteld.


In 1956 kochten we een nieuwe rijsoven, een hele gebeurtenis.


In 1960 werd door mijn vader o.a. ook het bakkersexamen afgenomen. Hier kijkt hij toe bij een van de examenkandidaten.

Reactie 4:

Geer Scholten: Tot enkele jaren geleden heeft hier bakkerij Mart van der Wijst, ingezeten. Daarna is het gehele pand gerenoveerd, en sinds 2002 woont de burgemeester van Nijmegen, Guusje Ter Horst, hier.

Reactie 5:

Siem van Dinther: Mijn vader (overleden in 1964) heeft vroeger als broodbezorger gewerkt bij Bakkerij Cloodt in het Limburgse Voerendaal, en hij reed toen in een driewieler die er ongeveer uitzag zoals op de foto van Bakkerij Nijenhof-Braam. Hij reed op benzine, had een kickstarter en het gashandel op de stuurstang.
De metalen cabine, zonder deur, was groen van kleur en de laadruimte was van hout, met een achterdeur en een zijdeur. Ik ben al lang op zoek naar een foto, of de eventuele fabrikant van deze wagen, maar kan deze niet traceren. Nu is mijn vraag of U misschien weet waar dit soor bezorgwagens vroeger gemaakt werd.

Reactie 6:

Jan Breuker, 19-03-2008: Hiermee reageer ik op de zesde foto van boven uit de serie van bakker Nijenhof Braam (de foto met de nieuwe rijs-oven).
De man links op de foto in het grijze streepjespak is de heer Steef Hogendoorn, mijn schoonvader.
Hij staat hier in een keurig pak, maar hij heeft ook een aantal jaren als banketbakker bij bakker Neijenhof gewerkt. Ik schat van 1945 tot 1953.

Van deze Steef Hogendoorn zoek ik een paar foto's uit zijn bakkerperiode. Bij voorkeur een foto waar hij als bakker bezig is in de bakkerij en een foto waar hij met zijn bakkersfiets met broodmand op staat. Wie kan mij daaraan helpen?

Reactie 7:

Stephine Roes, 20-03-2008: Op de foto bij de nieuwe rijsoven staan twee heren, hebben jullie daar toevallig ook namen van? De man in het kostuum met dat witte streepje dus links is mijn vader, hij heeft daar gewerkt maar volgens mij klopt de datum niet helemaal??????? Helaas kan ik het hem niet meer vragen want hij is overleden. Wie heeft er info?

Reactie 8:

Henk Zuuring, 21-03-2008: Mijn hele bewuste jeugd heb ik gewoond aan de Zichtstraat 10 en als zodanig een paar huizen af van bakkerij Nijenhof. De volgende herinneringen wil ik u niet onthouden:

-Als ik naar school ging moest ik door de Groenestraat en kwam dus altijd langs de bakkerij. Dat is nu een mensenleeftijd geleden, maar als ik er nu weer eens langs kom ruik ik de heerlijke 'versbroodlucht' nog steeds.

-Soms waren er oude gebakjes en dan kwam één van de jongens Nijenhof met een grote schaal heerlijke gebakjes naar buiten. Die gebakjes werden dan ter plekke door de vriendjes opgepeuzeld. Dat ze niet zo vers meer waren heeft voor ons nooit een probleem gegeven.

-Soms mocht ik meelopen en meehelpen met de broodslijter. Ik weet niet meer hoe hij heette, maar hij was, denk ik, een jaar of vijfentwintig en helblond. Later hoorde ik dat hij een keer van de stoel was gevallen en sindsdien beschikte over paranormale genezende gaven. Als het niet waar is, is het toch een aardige herinnering.

-Mijn vader werkte niet meer door een handicap en hij had als hobby het maken van brooddeeg voor feest- en hoogtijdagen. Behalve de heerlijk smaak van dit prachtige brood weet ik nog goed dat ik voor een paar dubbeltjes gist moest halen en dat als het deeg klaar was het in een theedoek werd gedaan en ik het mocht wegbrengen. Dat afgeven van het brood gebeurde in de bakkerij en daar zijn was op zich al bijzonder. Voor de prijs van een kwartje werd het brood gebakken en 's middags mocht ik het ophalen. Lekkerder brood heb ik nooit meer gegeten!

-Begin 1965 woonde ik met mijn vrouw in Elst en toen de bevalling van onze oudste zoon zich aandiende, moest mijn vrouw worden opgenomen in het Radboudziekenhuis. Gedurende haar verblijf daar woonde ik weer bij mijn ouders thuis. We hadden daar geen telefoon en waren dus afhankelijk van de Familie Nijenhof om ons te waarschuwen als het ziekenhuis belde dat de bevalling aanstaande was. Op 1 februari 1965 kwam Mevrouw Nijenhof op een holletje naar ons huis met de mededeling dat het ziekenhuis had gebeld en ik snel moest komen. Dat deed ik natuurlijk, maar toen ik daar aankwam op de fiets was de baby reeds geboren. Overigens is deze baby thans een flinke kerel van 43 jaar.

Ach, dat waren nog eens tijden.

Reactie 9:

M. Hoogendijk-Nijenhof, 22-06-2008: Ik kan het niet nalaten om te reageren. Wat ontzettend leuk om eens wat te kunnen lezen over de familie van mijn opa. Ik weet dat er meer bakkerijen in Nijmegen waren, maar verder weet ik weinig. En naarmate je ouder wordt, des te groter de interesse ook is.
Ik heb geen anecdote, maar ik ben de kleindochter van Piet Nijenhof die op de Graafseweg de bakkerij had. De dochter van Thijs Nijenhof (zoon van Piet).
Ik zou het erg leuk vinden als er nog foto's zijn van de bakkerij van Piet Nijenhof.

(red: meer over de bakkerij van Piet Nijenhof vindt u hier)

Reactie 10:

Henk Kersten, 27-08-2008: In eigen archief vond ik nog een sticker van deze bakker:

Reactie 11:

Rodney van Meegen, 08-01-2010: Wij hebben zojuist deze woning gekocht. Tot onze grote verassing hangt er zo'n leuk stukje Nijmeegse geschiedenis aan vast, geweldig!

Graag zou ik oude (het liefst zwart/wit) foto's willen bemachtigen van het huis toen, dus mocht er iemand een goede tip hebben dan horen wij dat graag.

Reactie 12:

Wim Benda, 11-01-2010: Bij het zien van de foto van bakkerij Nijenhof-Braam, Groenestraat 325, welt de volgende herinnering in mij op die ik u niet wil onthouden.

Het was nog oorlogstijd. Onze school, de St. Jozefschool, Azaleastraat, was door de Duitsers gevorderd (overigens ook de aanpalende meisjesschool, 3de van Hezewijkstraat). Andere scholen, die niet gevorderd waren, maar ook kloosters en bedrijven stelden ruimhartig ruimten ter beschikking zodat toch nog, zij het op afgeslankte schaal, les gegeven kon worden. Zo kreeg onze klas les in een kamer op de eerste etage van het kantoorgebouw van Willem Smit aan de Groenestraat. Vanuit mijn schoolbank had ik een prachtig uitzicht op wat zich beneden op straat allemaal afspeelde. Wat deze noodoplossing extra aantrekkelijk maakte was, dat pal aan de overkant een heerlijk bakkertje zat met in de etalage allerhande, aantrekkelijke lekkernijen. Tijdens het speelkwartier en andere pauzes had het hoekpand dan ook veel weg van een zoemende bijenkorf. Deze invasie van jong grut zal de bakker geen windeieren hebben gelegd. Maar waar de uitbater minder van gediend was, was dat de met name de wat grotere jongens uit verveling en baldadigheid wel eens aan zijn uitgespannen zonnescherm gingen hangen, waardoor die luifel vervaarlijk en tot breken toe doorboog. De bakker heeft over deze escapades zijn beklag gedaan bij het schoolhoofd. Die liet op zijn beurt in de klas, in niet mis te verstane bewoordingen, weten dat dergelijk gedrag uit den boze is en niet getolereerd zal worden. Na deze uitbrander, die door de klas sidderend is ondergaan, heeft geen enkele jongen het nog in zijn hoofd durven halen om het zonnescherm van de bakker als rekstok te gaan gebruiken. Vijfenzestig jaar geleden werkte dat nog zo.

Reactie 13:

Boy van Pelt, 11-12-2014: Een aanvulling op het pand Groenestraat 325: onze oud burgemeester Guusje ter Horst heeft daar enige tijd gewoond. Zij liet het voorkomen alsof ze in het Willemskwartier woonden. Het is overduidelijk de landbouw buurt.
Reactie 14:

Rob Essers, 11-12-2014: De naam Willemskwartier is nog steeds niet formeel door de gemeenteraad vastgesteld. Dat geldt ook voor de naam Landbouwbuurt. De grenzen van deze buurten liggen niet vast. De naam Willemskwartier is bij de Volkstelling 1960 gewijzigd in Nije Veld. De wijknaam is in 1984 en nogmaals in 2006 door de gemeenteraad vastgesteld. Deze wijk wordt in de volksmond echter nog altijd Willemskwartier genoemd. Burgemeester Ter Horst heeft enige tijd in de wijk Nije Veld gewoond. Haar woning had de voordeur en dus een huisnummer in de Zichtstraat.
Reactie 15:

W. Hondeveld, 06-01-2015: Ik heb vanaf de bakkersschool (Dr.Poels) gewerkt bij W. Nijenhof-Braam.
Dat was in juli 1962. Mijn eerste Diploma Brood en Banketbakker heb ik daar gehaald. Op 17-04-1965 heb ik op eigen verzoek ontslag genomen, en ben ik bij Banketbakkerij Kosters aan de Willemsweg gaan werken, voor 1 jaar specifiek voor de banketbakkerij.
In Mei 1967 weer gaan werken bij de zoon van W. Nijenhof ook aan de Groenestraat.
Reactie 16:

W.L.W. Nijenhof, 21-01-2016: Oom Wim was mijn peetoom ik zelf ben de jongste zoon van Thee Nijenhof de melkboer uit de Jacobslaan uit Nijmegen.
Reactie 17:

Wil Struike, 21-01-2016: Ik heb de melkboer Nijenhof op de St Jacobslaan nog meegemaakt. De winkel was tegenover Cafe Piet Huisman en Motorhuis Gerrits. Jaren 50-60.
Reactie 18:

Riny Nijenhof, 15-01-2017: als reactie op Reactie 16 van W.L.W. Nijenhof: wie ben jij? Ik ben een dochter van Jan (Johan A.) Nijenhof, de broer van Thee Nijenhof, melkhandelaar in de Sint Jacobslaan.
Reactie 19:

Riny Nijenhof, 17-12-2018: Ome Thé, de broer van mijn vader Jan, (Johan A. Nijenhof, bakker en eigenaar van de bakkerij op Graafseweg 213b) die heb ik ook goed gekend! Samen met zijn vrouw, tante Marie, had hij inderdaad een melkzaak op de St Jacobslaan. Helaas had ik, een van de vier kinderen van Jan Nijenhof, niet ècht veel contact met ome Thé, zijn vrouw of hun kinderen.
Reactie 20:

Riny Nijenhof, 17-12-2018: Steef Hogendoorn?
(Reactie van Jan Breuker, 19/03/2008)
Werkte jouw schoonvader bij mijn oom Wim Nijenhof?
Ik herinner mij dat mijn moeder, Lies Nijenhof Buursen regelmatig over hem sprak en misschien wel een speciale verstandhouding met hem had, maar verder was zij daar niet erg openhartig over.
Reactie 21:

Laura de Schepper, 11-08-2022: Marian Nijenhof, van de melkwinkel aan de St. Jacobslaan zat bij mij in de klas op de St. Helenaschool Celciusstraat. Zij is dus ook ongeveer van 1953.
Reactie 22:

Els Kroot-Nijenhof, 28-07-2024: Steef Hogendoorn heeft inderdaad (Reactie 6) in de bakkerij gewerkt, dit volgens mijn oudste broer die hem goed kende en ook langere tijd meegemaakt heeft. Hij bleef op een gegeven moment weg omdat hij paranormale gaven had dus dit strookt wel met het verhaal van Henk Zuuring (Reactie 8). Hij zou toen een praktijk hebben gehad onderaan de Wolfskuilseweg. Volgens verhalen uit het verleden had hij inderdaad een speciale relatie met tante Lies dus het verhaal van Riny (Reactie 20) klopt ook wel. Maar ik heb dit allemaal van horen zeggen.
Ik ben met mijn zus nog een keer op bezoek geweest bij Guusje ter Horst die daar toen woonde. Zij sliep op de vroegere meelzolder.
Er zijn nog veel foto's van de oude winkel en ook zwart wit foto's van het huis, wel met personen erop.
Reactie 23:

Truus Rutten, 13-01-2025: Wij woonden van 1962 tot 1973 in de Groenestraat 319 en waren in die tijd bevriend met Wim en José Nijenhuis. Gingen ook met hun op vakantie. Ik weet dat hun zoon Marcel leraar is geworden en in het westen van het land woont. Ik meen dat Wim reeds lang geleden is overleden maar zou zo graag weten of José nog leeft, dan zou ik contact met haar willen. Zijn er mensen die met dat kunnen vertellen graag…..
Reactie 24:

Els Kroot-Nijenhof, 14-01-2025: Jose Nijenhof-Hahn is een jaar of 5 geleden overleden.
Reactie 25:

Jos Spierenburgh, 05-04-2025: José Hahn -mijn nicht- is gestorven op 22 februari 2018. Ik heb haar voor het laatst kort gezien in 2011. Zij was toen al volledig afhankelijk van haar scootmobiel.
REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.