Nijenhof

© copyright Cécile Traa-Nijenhof, Digitale bewerking Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

Bakkerij Igy Nijenhof

Het begin van bakkerij Igy Nijenhof

Op 12 december 1965 sterft Piet Nijenhof. Zijn jongste zoon Igy werkt al een tijd mee in de bakkerij van zijn ouders. Hij heeft inmiddels ’s lands beste brood- en banketbakkers opleiding aan het internaat in Voorhout doorlopen.

Zo komt het dat op 1 juli 1966, een half jaar na het overlijden van zijn vader, Igy officieel de bakkerij van zijn ouders overneemt. Gevolg: het ontstaan van Brood- en Banketbakkerij Igy Nijenhof. Ook Truus Nijenhof, de jongste dochter en dus zus van Igy, treedt in dienst bij haar broer. Zij is een persoon­lijk­heid waar iedere klant graag een praatje mee maakt.

In 1969 volgt wederom een grote verbouwing; dit keer wordt niet alleen de winkel, maar ook de bakkerij grondig onder handen genomen. 

Tevens doet dit jaar een nieuw iemand haar intrede in de bakkerij. Igy trouwt een beeldschone bakkersdochter uit Hatert. Betty kent van thuis uit het klappen van de zweep en neemt dus de leiding van de winkel op zich.

Uit dit huwelijk komen twee kinderen. Een zoon, Philbère, geboren op 23 juni 1970 en een dochter, Cécile, geboren op 8 januari 1972. 

De geschiedenis

Petrus Antonius, oftewel Piet Nijenhof, koopt een reeds bestaande bakkerij over. We schrijven 1 november 1926. Het betreft een pand aan de Graafseweg nummer 85 in Nijmegen, dat dateert uit 1901.

Piet Nijenhof neemt de bakkerij over van de familie Hartskerel, inventaris: 1 broodwagen, een paar tafels en enkele messen. Naast de prijs moest hij maar liefst ƒ 5.000,= aan goodwill betalen, die er niet in zat. Hij had veel steun aan de heer Evers, zowel financieel als adviserend. Bij Evers leerde hij Wilhelmina van der Wielen kennen, die daar werkte als naaister. Samen met Wilhelmina (Mieneke), die hij op 11 januari 1927 tot zijn wettige echtgenote maakt, start hij Bakkerij P.A. Nijenhof, welke na het huwelijk omgedoopt wordt tot Bakkerij P.A. Nijenhof Van der Wielen. Mieneke van der Wielen zorgt voor de winkel, terwijl Piet tezamen met slechts één knecht de bakkerij voor zijn rekening neemt.


Het is allemaal niet nieuw, een eigen bedrijfje, want voordat de deuren aan de Graafseweg geopend werden, had Piet Nijenhof een bakkerij aan de Kastanjelaan (op de deel van de boerderij van zijn vader), echter zonder winkel. Zoals toentertijd gebruikelijk was, werd het brood bij de klanten thuis gebracht. Lopend met een broodwagen of fietsend per bakfiets. 

 

Het huwelijk van echtpaar Nijenhof - Van der Wielen wordt bekroond door de komst van 4 kinderen. Als eerste een dochter, Giny Nijenhof, geboren 30 november 1927. Zij werd gevolgd door zoon Thijs Nijenhof (beter bekend als Boeti), geboren 20 februari 1929, vervolgens dochter Truus Nijenhof, geboren op 20 december 1933 en tot slot zoon Igy Nijenhof, geboren op 7 juni 1939.


Na 14 jaar goede zaken te hebben gedaan, breekt in 1940 de oorlog uit. Er volgen zware tijden. Het brood is alleen op broodbonnen verkrijgbaar, het wordt namelijk steeds moeilijker om aan grondstoffen te komen. De bakkerij, die zich onder de winkel bevindt, bewijst goede diensten als schuilkelder en onderduikadres voor de hele buurt en menig Engelsman. 

 

 

 

 

Maar ook dit pand, zoals zovele in Nijmegen, blijft niet ongedeerd. Maar liefst drie maal wordt de bakkerij tijdens de oorlog bestookt. Aanleiding om voor de eerste keer grondig te gaan verbouwen. En zo is het dat in De Gelderlander van 16 augustus 1948 te lezen valt: ”drie maal verwoest…… nu een pronk-juweel.”


Voor 4 van deze broodbonnen kon je een 1600 grams brood krijgen.

 

 

 

 

Na de oorlog werden Thijs en Gien ingezet om mee te werken in de zaak. Jaren later moesten ook Truus en Igy hun steentje bijdragen. Vanaf 1955 is Igy voor hele dagen bij zijn vader in de zaak gaan werken. Het pand zag er toen zo uit.

Op 12 december 1965, na eerst een hartaanval te hebben overleefd, sterft Piet Nijenhof.

Organisatie-talent

Igy en Betty hebben heel wat georganiseerd in de afgelopen jaren. Eén van die vele activiteiten was de (beroemde) ontbijttafel bij tennisvereniging Rapiditas.

Het was niet alleen ontzettend lekker en variërend eten, maar het zag er ook altijd keurig aangekleed uit. 


Naast die mooie ontbijttafels waren er natuurlijk nog andere evenementen.

De grootste activiteit en tevens de meest beroemdste kwam zelfs in het quiness book of records. Dit werd dan ook door alle Nijmeegse bakkers georganiseerd. ‘s Nacht werd in de garage aan de Graafseweg hard gewerkt door iedereen. Alles moest ingepakt worden. Grote vrachtwagens van sponsor Depa Verpakkingen stonden in de tuin. Menig journalist uit Nijmegen heeft er een stukje over geschreven.

ingezonden door Philbère Nijenhof, september 2007

terug

Reactiepagina
Reactie 1:

Wil Struike, 28-07-2015: Begin jaren 1950 bestond de bakkerij nog op de Kastanjelaan, zoon Thijs was een klasgenoot van mij op de O.L.V. van Lourdesschool, waar ik weleens thuis kwam.
Reactie 2:

M.J. Nijenhof, 16-10-2016: Wil Struike heeft de verkeerde Thijs in beeld. Struike is van mijn leeftijd (1943). We hebben in dezelfde klas gezeten. En wij woonden tot 1956 in de Kastanjelaan tot wij gingen verhuizen naar een bakkerij op de Graafseweg 213b.
Reactie 3:

Henk Pierlo, 22-08-2017: ik heb met Igy gediend by de Huzaren van Boreel in 1957, was een hele leuke tyd. Ik zag dat de winkel gesloten is. Wat is er gebeurt? Ik woon al 15 jaar niet meer in Nymegen. Kan iemand my er over inlichten?
Reactie 4:

Rene Klomp, 05-02-2018: Voor bakkerij Nijenhof zie ook de straatgevel in 1988.
Reactie 5:

Cécile Traa-Nijenhof, 24-08-2018: Igy Nijenhof is mijn vader. De bakkerij is al sinds 1 oktober 1998 gesloten wegens gezondheidsredenen van mijn moeder. Inmiddels leven beide ouders niet meer.
Reactie 6:

Riny Nijenhof, 13-04-2019: Als reactie op M.J. Nijenhof van oktober 2016 (Reactie 2): M.J. Nijenhof was mijn oudste broer Thijs, zoon van Johan A. Nijenhof die inderdaad in 1956 verhuisde van de Kastanjelaan naar de Graafseweg. Wij kinderen hadden niet ècht veel contact met de Bakkerij van Igy Nijenhof op de Graafseweg alhoewel ik ooit nog wel eens een ontmoeting had met Truus Nijenhof, jaren nadat ikzelf (jongste zus van Thijs Nijenhof en dochter van bakker Joh.A. Nijenhof op Graafseweg 213B) naar Brussel verhuisde in 1970.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: