DorpsstraatLas53-09-05

< Back | Index | Next >

DorpsstraatLas53-09-05.jpg

Dorpsstraat, nu Korte Bredestraat 28, Las

fotovergelijking vroeger en nu

Weet u wellicht meer te vertellen over de hier getoonde foto of kent u een leuke anecdote? REAGEER, we plaatsen uw reactie graag op deze pagina.

Reactie 1:

J.L.M. Brauer, 00-12-2003: Bakker Gerard Las had op de St. Teunismolen het vak geleerd. In 1902 trouwde hij met een nichtje van de eigenaar. Met geld van schoonpa werd in 1904 de zaak in Hees overgenomen van Verhoeven die er al tientallen jaren een zaak had. Verhoeven was niet alleen bakker, hij had ook een café in de veranda voor zijn huis. Dat werd niet door Las voortgezet. In 1906 vraagt Gerard Las vergunning voor een rosmolen op zijn binnenplaats: 'De manege zal bestaan uit een horizontale hefboom die, voortbewogen een ronddraaiende beweging geeft aan een verticale as welke die door middel van conische kamwielen op een onder de grond liggende as overbrengt en deze op dezelfde wijze de verticale as der kneedmachine in werking brengt. Dit toestel wordt gedreven door paarden trekkracht".

Het paard werd zo ingezet om rogge te malen en te kneden. Dat was een heel zwaar werk dat op blote voeten gebeurde. Paarden waren belangrijke lastdieren, er werd hout voor de oven mee gehaald en met een grote sjees werd brood over de hele stad bezorgd, 's ochtends en als het moest 's middags ook. Las is een katholieke bakker, terwijl buurman banketbakker Van de Pol een protestantse klantenkring bediende. Bakker Las was zeer actief in de Heesche gemeenschap; betrokken bij de harmonie en ook plaatste hij geregeld een feesttent op zijn binnenplaats, waar kon worden gedanst. Twee zoons namen na de oorlog de zaak over. Tot midden jaren zeventig bleef het een kruidenierszaak. 

VIVO
REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.