Dorpsstraat154Wesseling53-08-32.jpg

< Back | Index | Next >

Dorpsstraat154Wesseling53-08-32.jpg

Dorpsstraat 154, nu Korte Bredestraat 24-26, Wesseling

fotovergelijking vroeger en nu

Reactie 1:

J.L.M. Brauer: Bakkerij Wesseling en Van de Pol, sinds 1882

Deze bakkerij stamt uit 1882. Hij werd toen gebouwd door Gerrit van de Pol. Van de Pol, afkomstig uit Beuningen, vestigt zich rond 1870 eerst naast Hotel Heeslust dat aan het eind van de Schependomlaan stond(toen nog Dorpsstraat geheten). Hij moest al snel uitbreiden en vroeg in 1882 vergunning aan voor de bouw een nieuwe bakkerij naast zijn huis. Het moest een grote bakkerij worden, die leverde aan de weesinrichting Neerbosch. Overigens er sprake van een bijzondere band met dat nieuwe weeshuis. In 1863 besloot Johan van 't Lindenhout en z'n vrouw de opvang van weeskinderen vanuit een huis in de binnenstad te verplaatsen naar het dorp Neerbosch, waar hij een stuk grond had gekregen. Al snel groeit de weesinrichting uit tot een compleet dorp; rond 1900 wonen er al meer dan duizend kinderen! Niet alleen waren er op het terrein verblijven voor de meisjes en jongens, er kwamen ook scholen, een kerk, ziekenhuis en werkplaatsen. Het kerkje staat er nu nog en herbergt een museum over de geschiedenis van het weeshuis. Het bijzondere is dat elk gebouw door weeskinderen zelf wordt gebouwd, want de jongens krijgen immers een vakopleiding tot timmerman, schilder, metselaar of klompenmaker. 

En hier blijkt ook de speciale band met bakker Van de Pol: hij levert niet alleen brood aan het weeshuis, zijn bakkerij is door de weeskinderen gebouwd!
De archieven van de weesinrichting zijn verloren gegaan, zodat de precieze zakelijke relatie tussen Van de Pol en Van 't Lindenhout niet te achterhalen is. Ze waren generatiegenoten, beiden afkomstig uit Beuningen en moeten elkaar in ieder geval bij de protestantse kerkgemeente Hees-Neerbosch zijn tegengekomen. Het Gemeentearchief Nijmegen geeft iets meer sporen: er zijn namelijk opvallende overeenkomsten tussen de vergunningaanvragen van de weesinrichting uit die periode en de versie die Gerrit van de Pol in 1882 indient voor zijn bakkerij: ze zijn geschreven op hetzelfde ruitjespapier. Zelfs het handschrift is identiek, van dezelfde persoon, alleen de handtekening wijkt af. Bovendien lijkt de schetstekening van Van de Pols bakkerij wel erg veel op de gebouwen die in die tijd op het terrein van de weesinrichting zijn verrezen. In het huisblad van de weesinrichting vinden we in de kroniek onder de dankbetuigingen voor de vele giften ook Van de Pol terug: 'Al wat tot versnapering voor de kinderen is gezonden, is onder hen uitgedeeld, hieronder behooren de 800 prachtige krentebrooden van onzen vriend v.d.P te Hees… (Het Oosten 5 januari 1887). En in april schenkt hij nog eens 1000 krentenbollen. Als 1899 de weesinrichting een eigen bakkerij opent, gaat Van de Pol andere protestantse inrichtingen in de stad beleveren, zoals Juliana-oord en Levensavond. Het bleef een protestantse banketbakker, terwijl buurman Gerard Las een overwegend katholieke klantenkring van brood voorzag. 

De oudst bekende foto van het pand (collectie Brauer)

Van de Pol, zo schrijft dokter De Blécourt in 1912 in zijn bekende beschrijving van het dorp Hees: 'drijft deze beklante zaak met zijne twee oudste zoons. Hij is het type van een echte, stevige Gelderschman uit het Land van Maas en Waal'. 

Een advertentie prijst de bakkerij aan als 'Eenigste adres in Wihelminakoekjes, Heesche Sprits, Zandkoekjes, Vanille Schuimpjes enz'. Als Van de Pol in 1913 overlijdt gaat de zaak verder onder naam Wed.Van de Pol-Muller, zoon Wilhelmus E. komt daarna in de zaak. In de jaren dertig gaat de zaak achteruit, en tijdens de Tweede Wereldoorlog dreef men een pension in het statige pand.

Van De Pol voor zijn pand, ca 1930 (collectie Brauer)

In 1951 werd de zaak overgedaan aan bakker Wesseling, die eerst in Hatert werkte. In die tijd werd het brood nog bezorgd, tot 1961, daarna startte de verkoop in de opgeknapte winkel. In 1964 kwam zoon Theo Wesseling in de zaak. Vanaf 1985 lagen de ovens stil, gebakken werd er toen achter de winkel in de Lange Hezelstraat. In 1999 sloot de winkel aan de Korte Bredestraat definitief de deuren. Nu staat het in de steigers voor een grondige opknapbeurt.J.L.M. Brauer
2003-2005

J.L.M. Brauer
aug-sept. 2006

Weet u wellicht meer te vertellen over de hier getoonde foto of kent u een leuke anecdote? Laat het ons weten, we maken er graag gebruik van en plaatsen uw reactie op deze pagina.

 

 

Reactiepagina
Reactie 2:

Hans Francissen, 16-04-2017: Bakkerij Wesseling was vroeger onze bakker waar we brood gingen halen. Wij woonden op de Oude Graafseweg 204. Later werd dat Burgers op de Klimopstraat en weer later Nijenhof op de Groenestraat.
Ik deed dat met veel plezier voor mijn moeder omdat we altijd wat lekkers kregen: van koekkruimels tot krentenbollen. Mooie tijd.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: