corso1930
Bloemencorso 1930
In het kader van de serie rondom DAVINO het volgende...

Ik werd door een oom van mij gewezen op een foto van de rijwielhandel van een oud-oudoom van mij (J.A. Jansen) in de Hertogstraat. De foto is genomen op 30 augustus 1930 en laat een bloemencorso zien tijdens de viering van 700 jaar stadsrechten.


detail van RAN GN11842


detail van RAN GN11849


Toen ik de foto nader bekeek zag ik dat het gefotografeerde voertuig een winters tafereel voorstelt met een arreslee op sneeuw. We zien ook een ski aan de zijkant van het voertuig en ook de jongens aan weerszijden van de slee hebben een soort van winterkleding aan en mutsen op (en dat in augustus).
Bij nog beter bekijken van de foto blijkt het te gaan om een reclameuiting van DAVINO dat toen onder die naam net een jaar bestond. Op de vlag boven op de slee staat het duidelijk te lezen. Op nog een 2e foto van hetzelfde tafereel is het nog beter te lezen...

Nu ben ik geinteresseerd in de uitingen op de zijkant van het voertuig. Ook daar staat o.a. 'DAVINO ROOMIJS' duidelijk te lezen:

De andere zijkant laat in spiegelbeeld zeer waarschijnlijk dezelfde tekst lezen:

Ook op de 2e foto staat in spiegelbeeld nog een keer hetzelfde te lezen:

Al met al maak ik het volgende op uit de tekst, maar het is nog niet volledig:
... SJEF | VAN ... | STELDE HET OP PRIJS
...EDS TE GEBRUIKEN | D.A.V.I.N.O. | ROOMIJS
Wie weet wat er staat?

Ook in de krant wordt melding gemaakt van de deelname van DAVINO:


De Gelderlander 01-09-1930

Groetjes, Rene

terug

Reactie 0:

Rene Klomp, 28-06-2018: Foto Davino bij bloemencorso
Reactie 1:

Rene Klomp, 29-06-2018: Ik denk dat ik bijna bij de oplossing ben. Ik had het idee al van 'SJEF' en daarna 'VAN'. Nu dacht ik iets van 'DONGEN' te lezen maar mij zei die naam niets. Echter, Google bracht me de uitkomst. Sjef van Dongen blijkt een 'vergeten poolheld' te zijn! Veel meer over hem op bijvoorbeeld Wikipedia:

"De zoektocht naar Nobile

In 1928 ondernam het toenmalige fascistische Italië een propagandastunt om de grootsheid van dit land te demonstreren. Generaal Umberto Nobile zou pogen, samen met 15 bemanningsleden, om in een luchtschip, de 'Italia', de Noordpool te bereiken. Deze politieke stunt, die werd gesteund door Paus Pius XI, was in zoverre een succes dat de Noordpool inderdaad werd bereikt. De terugtocht eindigde echter rampzalig daar het luchtschip neerstortte waarbij de commandogondel met Nobile en negen anderen aan boord van het luchtschip losscheurde. Het overige deel van het luchtschip, met de overige zes mensen aan boord, vloog later in brand. Een drietal mensen van de groep rond Nobile ging hulp zoeken en vertrok over het pakijs.

Hoewel de groep van Nobile over een zender beschikte kon deze geen contact met het hulpschip leggen. Een internationale reddingsactie werd op gang gezet. Hier namen Italia­nen, Zweden, Finnen, Russen, Fransen en ook Noren, waaronder Roald Amundsen, aan deel. Het vliegtuig van Amundsen stortte echter neer op het ijs waarbij hij, samen met vijf andere bemanningsleden, omkwam. Ook de Nederlander Sjef van Dongen nam, samen met de Italiaanse kapitein Gennaro Sora en de Deense ingenieur Ludvig Varming, deel aan de zoekactie met behulp van een hondenslee. Na een gevaarlijke zoektocht van vier weken moesten ook zij gered worden. Nobile en zeven bemanningsleden werden uiteindelijk gered door de Russische ijsbreker Krassin. Van de overigen is nimmer meer iets vernomen. Ook de resten van het luchtschip zijn nooit teruggevonden.

Van Dongen werd in Nederland als een held ontvangen. In een jaar tijd hield hij 368 lezingen en maakte reclame voor beschuit en pepermunt. Over zijn avonturen publiceerde hij twee boeken, die werden geschreven door Frans Schiphorst, hoofdredacteur van het populaire geïllustreerde weekblad Het Leven."

De reclameuiting luidt dus vermoedelijk:

REEDS SJEF VAN DONGEN STELDE HET OP PRIJS
STEEDS TE GEBRUIKEN D.A.V.I.N.O. ROOMIJS

Rene
REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.