ZP0196

Weet u ons iets meer te vertellen over deze foto (WIE WAT WAAR WANNEER WAAROM),
REAGEER dan. Ook herinneringen bij het afgebeelde zijn natuurlijk welkom!

Vraag:

Ik ben op zoek naar namen van personen die rond de jaren 1930 gewerkt hebben bij de E.N.M.I. (eerste nijmeegsche melkinrichting).
Wie herkent de plaats en de chauffeur van de vrachtauto ?
De eventuele informatie zie ik met belangstelling tegemoet.
Met vriendelijke groet, Gerard de Laak.

Inzender: Gerard de Laak, 18-08-2014

terug

Reactie 0:

Gerard de Laak, 18-08-2014: Zoekplaatje chauffeur E.N.M.I.
Reactie 1:

Johnny Meuleman, 19-08-2014: Alvast een begin, de foto is genomen tussen 1906 - 1951, dat is ruim maar alvast een aanknopingspunt.
Voor 1906 had je een rijvergunning en kreeg de auto een nummer.
Na 1906 had je een rijbewijs nodig en begon het kenteken met een letter verwijzend naar de provincie waar hij geregistreerd stond. Letter "M" stond voor "Gelderland".
Na 1951 kwam er een ander systeem waarbij het kenteken met 2 letters begon en landelijk werd geregistreerd.
Reactie 2:

Jan Hissink, 20-08-2014: Een aanvulling: het kenteken was persoonsgebonden en kon zomaar overgaan van de ene op de andere auto of zelfs op een motorfiets. Dan het slechte nieuws: de registers van Gelderland ("M") zijn niet beschikbaar, zie www.ngv.nl.
Reactie 3:

Han Polman, 22-10-2014: Volgens mij is de plaats waar de foto is gemaakt is op de hoek van de Oude Kleefsebaan en de Zevenheuvelenweg in Berg en Dal. Op de bijgevoegde foto van Google Maps is te zien dat de contouren van de daken hetzelfde zijn als de contouren op de foto, boven en links van de vrachtauto.


De garage rechts is er niet meer. Wel is op de huidige plek nog steeds een garage gevestigd: Garage Tony met de ingang op de Oude Kleefsebaan en de uitgang op de Zevenheuvelenweg.
Als deze locatie klopt ben ik wel weer benieuwd wat het bolvormige dak is verderop in de straat.
Reactie 4:

Rene Klomp, 22-10-2014: Knap gevonden, petje af... heb me ook enige tijd gebogen over het vreemde 'bolvormige' object. Nu echter de plaats bekend is denk ik dat het gezichtsbedrog is en misschien door de lichtval en de beperkingen van de camera. Vergelijk de volgende foto's:


bron: detail van beeldbank RAN F69201 en www.delcampe.net

Het 'bolvormig' object in de verte is in werkelijkheid de zijkant van Hotel Beatrix.
Reactie 5:

Johnny Meuleman, 23-10-2014: Heb toch met spanning zitten afwachten of er iemand uit kwam.
Vindt het zelf een mooie foto maar kon de lokatie niet thuis brengen.
Knap werk van Han Polman om de lokatie te achterhalen, ik ben daar zelf niet bekend.
Dat gedeelte links van de auto viel mij ook al op, maar daar ga je vanalles bij bedenken.
Rene Klomp zorgde voor de kers op de taart.
Goed gedaan beiden, complimentjes mag ook een keer.
Reactie 6:

Gerard de Laak, 28-10-2014: Beide heren bedankt voor de inzet en moeite om dit boven water te krijgen.
Met welk doel stond deze auto hier? Was het een bezoek aan de garage of werd er melk afgeleverd bij hotel Groot Berg Dal? Uit de historie weet ik dat dit hotel in ons klantenbestand voorkwam. Deze foto dateert voor 1928. Op 05-07-1928 hadden alle medewekers bedrijfsuniformen. Deze zijn toen aangeboden bij het gouden jubileum van de E.N.M.I. De chauffeur in deze auto had geen uniform aan. Ik ben nog steeds op zoek naar de naam van deze persoon.
Reactie 7:

Henk Kersten, 10-02-2015: Via onze Facebookpagina werd het volgende gemeld:

Svenja de Laak-Noordijk: Wij hebben 'm hier in de kamer hangen en de bestuurder is Anthonius de Laak, de opa van m'n man, van de Zuivelgroothandel op de Berg en Dalseweg (waar nu de Gastrovino zit).
Reactie 8:

Theo Leether, 14-02-2015: Dit is in Berg en Dal garage Teo autoverhuur, zie volgende foto.

Reactie 9:

Jan van der Weyde, 16-02-2015: In de jaren 50 was deze garage van de fam. Luisman. Ze hadden ook een café en taxibedrijf. Erachter Hotel Beatrix van Siegers werd in die tijd het opvangadres van een Molukse gemeenschap. Wij woonden destijds schuin tegenover Luisman op de Zevenheuvelenweg achter de Spar van de fam. Kemperman. De fam. Derksen woonde naast ons. Onlangs is dat pand afgebrand en nu staat er een appartementencomplex.
Reactie 10:

Gerard de Laak, 03-03-2015: Naar aanleiding van berichten omtrent de melkauto van ons bedrijf E.N.M.I. van de heren Leether en van der Weyde heb ik wat meer boven water kunnen halen. Uit die informatie blijkt dat de melkauto stond bij de garage van Theo Luisman, ook eigenaar van café de Lindeboom.
Bij het bestuderen van andere foto's blijkt dat deze foto is gemaakt in het jaar 1932.
De informatie die mevr. de Laak-Noordijk aangaf over de naam van de chauffeur Antonius de Laak is spijtig onjuist. Zelf heb ik die foto ook in mijn bezit. Hier zijn meerdere foto's van. Echter naar de persoon achter het stuur met alpino petje op ben ik nog op zoek.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.