189-scouting

Groep welpen met akela nabij Taxibedrijf Karel Wolf in de Molenstraat 1935-1940

Dit zoekplaatje is OPGELOST, maar REAGEER gerust als u aanvullende informatie heeft.

Vraag:

Bijgaand een foto uit mijn (glasnegatieven) archief van Thomas Rosskopf die ik in beheer heb. Ir. Thomas Rosskopf was de oprichter van Smit Transformatoren in 1913. Op deze foto (Waalkade?) staat op de voorgrond (op de rug gezien) zijn dochter Heleen en wellicht ook zijn zoontje Tommy (die een paar jaar jonger was) ergens tussen de kinderen. Het lijkt mij een foto van de scouting, maar ik kan het verkeerd hebben. De foto moet dateren tussen 1935 en 1940. Wie weet meer over de locatie en wat dit voorstelt?

Inzender: Rudo Hermsen, 21-10-2012

terug

Reactie 1:

Ben Konings, 31-10-2012: Deze foto is genomen op de Molenstraat te Nijmegen. Het gebouw van de Incassobankstaat markant op de foto, nu Hoogenboom mode.

Reactie 2:

Jos, 31-10-2012: Dit is de Molenstraat ter hoogte van café de Tempelier. Van hieruit vertrokken voor de tweede oorlog vaak gezelschappen, per omnibus naar alle streken van het land. Deze welpen gaan vast en zeker een dagje op stap naar een leuke activiteit.

Reactie 3:

Vincent Uyen, 31-10-2012: Het is hoogstwaarschijnlijk de Molenstraat, ter hoogte van de huidige modezaak: van Hoogenboom; Op de achtergrond heel vaag, als nadere orientatie, heel vaag te zien, de Broerstraatskerk!

Reactie 4:

Johan Metselaar, 31-10-2012: Hallo, dit is de Molenstraat met op de achtergrond de Sint Dominicuskerk (Broerstraatkerk). Referentie is foto GN14735 in het Regionaal Archief Nijmegen. Heel herkenbaar is het vierde pand van links: de Maas en Waalse Bank (foto F21630 in het RAN).

Reactie 5:

Jan Remis, 01-11-2012: Ik dacht dat de foto genomen is op de Molenstraat t.h.v. het pleintje voor de Tempelier. In de verte aan de rechterzijde lijkt mij de toren van de Molenstraat-kerk. Karel Wolf had in de Molenstraat een garage met busverhuur. Het lijkt mij een groep padvinders die met een bus een uitje gaan maken.

Reactie 6:

Marcel Degen, 01-11-2012: Dit is niet de Waalkade maar overduidelijk de Molenstraat.
De foto is genomen vanaf het driehoekige pleintje riching het Noord-Westen. De onderstaande referentiefoto (bron) is genomen riching het Zuid-Westen.

Reactie 7:

H. Peeters, 01-11-2012: Dit is niet de Waalkade maar vrijwel zeker de Molenstraat. Het pand van Hoogenboom Mode is duidelijk te herkennen.

Reactie 8:

Henk Kersten, 01-11-2012: Deze groep padvinders staat waarschijnlijk te wachten op hun vervoer via Taxibedrijf Karel Wolf in de Molenstraat. De foto is genomen vanuit de hoek waar dat taxibedrijf zat. In het midden van de foto is het Hoogenboompand duidelijk herkenbaar, toentertijd nog de Maas en Waalsebank, later Van Campen.

Reactie 9:

Ben Verfürden, 01-11-2012: Dit is de Molenstraat, het is onder andere te zien aan het vierde pand van links, de winkel van Hoogenboom herenmode.

Reactie 10:

Ferrie Meinema, 01-11-2012: Deze foto toont een groep welpen (de jongste padvinders) met hun akela (leidster), waarschijnlijk klaar om op kamp te gaan. Volgens mij is de opname in de Molenstraat te Nijmegen gemaakt.

Reactie 11:

Ria van Eldonk-Kersten, 02-12-2012: Hallo hier mijn reactie betreffende foto P 189 met daarop de foto van Welpen in de Molenstraat. Allereerst het Taxi bedrijf was niet van Karel Wolf maar dat was Taxibedrijf De Rijdt. De taxi zat bij de achteruitgang van het Oranje Hotel, dat gedeelte had de naam de Poel. De kinderen uit de Molenstraat (oa mijzelf) speelden daar altijd. Zo was er in die tijd waar nu Hogenboom is gevestigd een Bank nl De Amsterdamse bank. Naast de bank was de Drogisterij de Waal gevestigd, daarnaast was de Apotheek van Heinsius, daarnaast was Geurts en Eling een handwerkzaak die onder andere kerkgewaden borduurden. Naast die zaak was de Boekhandel van der Veer. Daarnaast was Au bon Marche gevestigd. Dan had je nog van Gisteren en Simon de Wit.
Even nog info betreft Boekhandel v/d Veer, er staat op Noviomagus site een foto van Wim en André van der Veer, de twee jongens die door de Duitsers zijn gearresteerd.

Reactie 12:

Ria van Eldonk-Kersten, 06-01-2013: Ik heb nog wat informatie naar aanleiding van die foto van de Welpen in de Molenstraat. Ik had het over de Poel dat was bij het taxi bedrijf de Rijdt daar in die hoek. Wij noemde dat de poel, maar nu heb ik te horen gekregen dat de Poel werkelijk een groot water bassin is geweest en dat de brandweer daar water uit haalde om branden te blussen. Dus de naam de Poel kwam daar vandaan.

Reactie 13:

Leo Verhees, 02-02-2013: Waarschijnlijk een klein typefoutje bij reactie 11, dit moet zijn: Drogisterij De Waag van de fam. van Oppenraaij. Hun reclameslogan was: "Ik koop er graag, omdat ik er slaag, Drogisterij De Waag"
Je zult je wellicht afvragen waarom ik dit, en meer van dit soort zaken, mij herinner. Dit komt omdat wij ook voor ondernemers cliché’s vervaardigden van o.a. reclame-advertenties t.b.v. kranten etc.

Reactie 14:

Boy van Pelt, 18-02-2013: "Drogisterij de Waag, ik koop er graag, omdat ik er slaag".

Reactie 15:

Mark van Loon, 22-05-2013: Deze advertentie van Drogisterij de Waag stond in het programmaboekje bij de Slagers Vaktentoonstelling van 18 en 19 april 1950 in de Vereeniging.


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: