099-nijm2

099-nijm2.jpg

Weet u ons iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

REAGEER

Vraag:

Wie kan mij meer vertellen over deze foto. Het enige wat ik weet is dat hij genomen is in Nijmegen.
Het betreft de bond Holland - Canada deze foto is genomen in 1947 waarschijnlijk in het Verenigingsgebouw

Collectie: Wim van Benthem

terug

Reactie 1:

Sjaak Rutten, 29-08-2008: Hier is enige toelichting bij de (Nijmeegse?) foto van de Bond Holland-Canada

Na de Tweede wereldoorlog ontstonden talloze relaties tussen Canadese militairen en Nederlandse meisjes, ook in Nijmegen. Een bekend liedje uit die jaren was getiteld "Trees heeft een Canadees". Refrein: Trees heeft een Canadees - O, wat is dat kindje in d'r sas - Trees heeft een Canadees - Samen in de jeep en dan vol gas - Al vindt zij dat Engels lang niet mis is - Wil zij dolgraag weten wat een kiss is - Trees heeft een Canadees - O, wat is dat kindje in d'r sas .
Al die relaties leidden naar schatting tot zo'n 7000 huwelijken en een onbekend aantal 'bevrijdingskinderen'. De Canadese militairen repatrieerden al weer spoedig naar hun vaderland maar voor hun bruiden waren er aanvankelijk geen mogelijkheden voor een overtocht. De militairen werden ongeduldig en verenigden zich in de actiegroep BOBB ('Bring Our Brides Back'), gevestigd in Vancouver. Op kosten van de Canadese regering zijn de 'Canadeesche bruidjes' vervolgens met schepen overgebracht.
En in Nederland (Rotterdam) werd in januari 1947 de landelijke 'Bond van Ouders van Canadeesche Bruidjes' opgericht, o.a. ook teneinde overtochten naar Canada te organiseren, maar nu ook voor ouders die hun kinderen wilden gaan bezoeken. Deze landelijke bond was vanaf het begin van plan om op nader te bepalen tijdstippen vergaderingen te beleggen in verschillende delen van het land. En misschien is deze foto van zo'n bijeenkomst in Nijmegen.
In ieder geval was er in Nijmegen wel al vroeg een contactpersoon. Op 25 januari 1947 deed De Gelderlander uit naam van de Bond Holland-Canada (dat was de definitieve naam geworden) de volgende oproep: "De ouders uit Nijmegen en omstreken gelieven zich zoo spoedig mogelijk in
verbinding te stellen met den heer Ant.P.J. Meulebeek, Brakkensteinweg no. 16 te Nijmegen, die alle inlichtingen hieromtrent zal verschaffen".
Ik heb niet kunnen achterhalen of de (landelijke) bond lang bestaan heeft en evenmin of Nijmegen echt een eigen afdeling heeft gekend.

Reactie 2:

L. Simons, 02-05-2009: Deze foto moet gemaakt zijn in het Roomsch Leven; in ieder geval niet in het
Vereenigingsgebouw!

Reactie 3:

Rudie van Santen, 05-05-2009: ik heb de foto gesien en ik heb het gekeken Ik denk dat ik mij moeder en groetmoeder see. It is hard to see but it looks like them, I cannot asked them they haved passed away. Ik denk dat het my moeder is Alberdina Rits-van Santen en mij grootmoeder Rits. Woonde aan Water straat 10

Mij tante Mia Rits is ook met een Canadese soldaat getrouwed en ook naar Canada. Ik heb daar een foto van die ik will op sturen.

if you use this correct my spelling etc. my hollands is not the best .
Thank you Rudie van Santen,Canada. Note I also was born in Nijmegen 1942 and lived there untill 1957


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.