092-NHKerk

092-NHKerk.jpg

Weet u ons iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

Dit zoekplaatje is OPGELOST, maar REAGEER gerust als u aanvullende informatie heeft.

Vraag:

Beste Mensen,

Tijdens een sorteerdag dook tussen een stapel ansichtkaarten de bijgevoegde foto op:

De achterzijde van de foto van de verwoeste kerk heeft de tekst: "De Nederland Hervormde Kerk werd de eerste keer verwoest in 1940" Of deze kerk in Nijmegen heeft gestaan of nog staat weet ik niet.

Met vriendelijke groeten,

Jan van Ooijen

terug

Reactie 1:

Rosalie Thomassen, 02-07-2008: Ik vermoed dat deze foto niet uit Nijmegen komt. Meer voor de hand liggend, gezien de opmerking met een eerste verwoesting in 1940, is dat het in Zeeland is of in de omgeving Rotterdam. Daar is in 1940 veel gebombardeerd.

Reactie 2:

Cor Hoogveld, 03-01-2009: Volgens mij is dat de kapel van het Marienburchplein?

Reactie 3:

Theo Binnendijk, 05-01-2009: Deze foto houdt me al langer bezig, maar de oplossing heb ik nog niet. Cor Hoogveld dacht aan de Mariënburgkapel, maar dit is 'm niet.
Aan de linkerkant zit hier een aanbouw en die had deze kapel voor de oorlog ook niet. In het fotoboek Nijmegen '40 '45 (De Gelderlander) staan luchtfoto's van vóór en net na de oorlog. Zonder aanbouw en geen zichtbare oorlogsschade. Dat blijkt ook uit foto's die al op de site van Noviomagus staan. Daar is ook te zien dat alle aanbouwen in 1910 zijn afgebroken. Ik ga ervan uit, dat de tekst achter op de foto, dat het een Hervormde kerk betrof, juist is. Ik blijf zoeken; buiten Nijmegen weliswaar.

Reactie 4:

Theo Binnendijk, 12-01-2009: Het gaat hier om de hervormde kerk: Grote Kerk of Johannes de Doper kerk aan de Markt in Wageningen. Hij werd zowel in 1940 als in 1945 door de Duitsers verwoest. In 1945 verdween o.a. de toren, die op deze foto ook niet te zien is; de foto is dus uit 1945. Op de site van de beeldbank WOII vind je met de zoektermen "kerk" en "Wageningen" bij beeld 68074 een aanzicht van de linker zijkant met het houten stutwerk achter de topgevel, dat ook op deze foto zichtbaar is. Om het bewijs te vinden, dat de achtergrond links in Wageningen thuishoort, moeten we naar de site www.wageningen1940-1945.nl Via "gebouwen", "verwoesting en wederopbouw 1940" en "wederopbouw kerkplein" kom je bij 2 luchtfoto's; de eerste uit 1930, die wel de kerk, maar net niet de achtergrond laat zien en de andere uit 1953; waar de hele omgeving rond de kerk is herbouwd, maar waar de panden die op onze foto op de achtergrond staan, de oorlog blijken te hebben overleefd: daar staan ze links op de foto en het zijn overduidelijk dezelfde panden. Op de site van wageningen interstad is nog een "rondomfoto" van de kerk te bekijken.


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: