018-Vredehof01

018-Vredehof01.jpg

Weet u ons iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

Dit zoekplaatje is OPGELOST, maar REAGEER gerust als u aanvullende informatie heeft.

Vraag:

Op de algemene begraafplaats Vredehof aan de Weg door Jonkerbos zit bij de ingang een mozaïek van 10 x 0,75 meter (zie foto's). Waarschijnlijk is dit kunstwerk bij de bouw van de aula in of omstreeks 1960 aangebracht. Tot nu toe kon niemand antwoord geven op de vraag wie de maker van dit kunstwerk is. Hopelijk biedt noviomagus.nl uitkomst.

Met vriendelijke groet,

Rob Essers

terug

Reactie 1:

W.J. Pantus: Het mozaïek op de begraafplaats Vredehof is bij de bouw in 1962 aangebracht en is van de hand van Hans Truijen (geb. Batavia 1928). De begraafplaats zelf is ontworpen door stadsarchitect R. Roukema.

Reactie 2:

Johan Mahieu, 02-04-2014: Jaren geleden was ik eens op bezoek bij het echtpaar Roukema en kwam ook de begraafplaats Vredehof ter sprake.
Dhr. Roukema vertelde me dat het kunstwerk van Hans Truijen niet bij de aula maar erin was aangebracht. Hij doelde op de compositie van de ruimten daar, inclusief de functie van de toren.
Hij zag de ruimte, van de stoep langs de Weg door Jonkerbos tot het eerste gras op de begraafplaats en van de linker tot de rechtermuur als één intiem geheel. Inclusief de wandversiering van Truijen, de toren en het plafond, het uitspansel. De kleine aula als onderscheiden ruimte daarbinnen.
Dat vond ik een fascinerend idee en ben er met zijn visie gaan kijken en beleefde het ook zoals hij het bedoelde. Buiten is ook binnen.
Prachtig.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: