001-foto.01

001-foto.01.jpg

Sherman Tank bij de pastorie van de Hervormde Kerk in Lent

Dit zoekplaatje is OPGELOST, maar REAGEER gerust als u aanvullende informatie heeft.

Vraag:

Ron Disveld's vader fotografeerde deze (waarschijnlijk Canadese) militair bovenop een tank, ergens in Nijmegen of Lent. Wie weet er meer over te vertellen?

terug

Reactie 1:

Harry Burgers: Het vertoonde huis doet mij denken aan het nog bestaande herstelde huis onder aan Vrouwendaal.

Reactie 2:

Hylke Roodenburg: Dit zou op de St. Annastraat kunnen zijn genomen. De villa op de achtergrond doet me denken aan een villa aan de westzijde van de St. Annastraat, tussen Reestraat en Hatertseweg. Nu staan er allemaal bomen omheen. Maar ik weet 't lang niet zeker.

Reactie 3:

Edgar Driessen: De tank in kwestie is een Geallieerde Shermantank. De persoon op de loop is naar mijn mening geen Canadeese soldaat. De kwartiermuts is beslist niet Canadees. Verder lijkt deze persoon een wit overhemd (van burgelijke snit) aan te hebben, terwijl men kaki zou verwachten. Daarnaast heeft hij waarschijnlijk links een armband. Vooral dit laatste item; de armband, doet mij vermoeden dat we hier te doen hebben met iemand uit het verzet en/of Nederlandse paramilitairen die hand en spandiensten verrichte voor de Geallieerden.

Reactie 4:

Mark Knoop: Dit huis lijkt veel op een huis aan de Kerkstraat in Nijmegen. Ongeveer 50 à 80 meter voorbij de ingang van de voetvalvereniging Blauw Wit. Het erkertje komt bekend voor.

Reactie 5:

Volgens mevrouw Leni Aben-Nederpeld, die er ook rond 1960 is geweest, gaat het hier om De Weeme, aan het Kerkpad in Hees.

Reactie 6:

Gerard Boeijen: Dit huis in volgens mij inderdaad de nog steeds bestaande villa op het Kerkpad in Hees. Het gaat om de villa naast de Olde Weme. Rechts ervan is een open ruimte die nu behoort aan de tuin van het huis ernaast.

Reactie 7:

Wim de Haan: Destijds wonend in het Molenpad, achter Het Molentje. Deze foto is genomen in Lent vanaf de rijksweg (Thans A325) . De Sherman Tank staat tussen de rijksweg en de Kleidijk (thans Pastoor van Laakstraat,Lent). Het huis op de achtergrond is de toenmalige pastorie van de Hervormde Kerk. De kruizen waren in de tuin van die pastorie, die grensde aan het kerkhof van de hervormde kerk. De soldaten die onder de kruizen zijn begraven behoorden tot de 49 th( (West Riding Division (Brits) en waren gesneuveld elders in de Betuwe. Deze divisie werd ook wel aangeduid met Polar Bears vanwege hun mouwembleem: een ijsbeer. Is te zien op het bord op die tijdelijk begraafplaats. De pastorie was zo beschadigd door het oorlogsgeweld dat deze later is afgebroken Thans staat op die plaats een dubbel woonhuis. De man op de tank behoorde tot de "hulppolitie" die was ondergebracht in de woning Van dhr. G.Trouw , gescheiden van Café Het Molentje door het Molenpad, (thans Chinees Restaurant). Overigens is deze foto in meer publicaties betreffende de oorlog in Lent afgedrukt.

Reactie 8:

Nico, 20-10-2017: De man op de Sherman is een lid van de Binnenlandse Strijdkrachten, blauwe overall en armband.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.