1665

< vorige | index | volgende >

Foto ON1665 - Vierdaagse op de Graafseweg nabij de Rozenbuurt WANNEER

De foto is gemaakt tijdens de vierdaagse, door mijn broer Piet Perenboom vanuit het raam van onze huiskamer (Hatertseveldweg 23). Ik weet niet precies in welk jaar dat geweest is, maar ik denk in de vijftiger jaren.
De winkel aan de rechterkant van het huizenrijtje en het gebouw helemaal rechts (de oude pastorie) zijn niet lang daarna afgebroken. Voor de kerk kwam toen een grindplein en de nieuwe pastorie werd een stuk naar achteren geplaatst. Zo had je meer zicht op de kerk.
Zie ook de vorige foto.

Ingezonden door Annette Verhaaff (geplaatst 25-03-2019)

Reactie 0:

Annette Verhaaff, 25-03-2019: Foto Vierdaagse
Reactie 1:

JAM.Willems, 27-03-2019: De kerk moet dan de Thomas a Villanovakerk aan de Graafseweg zijn geweest.
Reactie 2:

Ria Wakker, 11-06-2019: Omdat ik als peutertje de Vierdaagse dacht gezien te hebben op het balkon van mijn grootouders aan de Graafseweg, ben ik gaan informeren bij Stichting De 4DAAGSE. Hun antwoord:
'Wij hebben uw vraag neergelegd bij onze commissie Traditie en Archief en het antwoord op uw vraag is dat in de jaren vijftig en de jaren zestig het parcours van de tweede dag van Wijchen over de Graafseweg naar de finish op de Wedren liep respectievelijk naar De Vereeniging. Het gaat dus niet om de intocht op de vierde dag.'
Dus een bevestiging van de jaren vijftig.
Reactie 3:

Annette Verhaaff, 12-06-2019: Reactie 1: Klopt, het was de kerk Thomas a Villanova.
Reactie 2: De vierdaagse kwam bij binnenkomst inderdaad altijd op de woensdag over de Graafseweg. Op één van de dagen kwam ook 's ochtends vroeg bij vertrek de hele ploeg langs.
Reactie 4:

Con van Beuningen, 29-07-2019: Het winkeltje links in de huizenrij is op de hoek 3e van Hezewijkstraat - Graafseweg. Het tijdstip zal begin jaren vijftig geweest zijn. Ik baseer de datering op de herinnering van mijn 1e communie in 1952 in de Vila Nova kerk. Ik meen me te herinneren dat er een groot met grind belegd kerkplein was. Het kan misschien een á twee jaar later geweest zijn maar begin jaren 50.
Reactie 5:

van Wissing, 27-12-2020: dat winkeltje werd later een bibliotheek. Aan de andere kant van de Derde van Heezewijkstraat was de fietsenmaker Vrolijks.
Reactie 6:

Jan Geurts, 04-04-2021: hoi Annette Verhaaff, ik denk dat de foto rond 1949 is gemaakt. Ik was 4 jaar in 1950 en kan me nog herinneren dat toen die winkel rechts en een paar huizen al weg waren en ze stoep en grindpad naar de kerk gemaakt hebben.
Iets naar rechts zat ook een kapper. Boven in de foto zie je nog een stukje van de meisjesschool derde van Hezewijkstraat, daar zat de St. Josepschool aan vast waar ik later naar toe ging.
Op de hoek had je de boekwinkel, dat was een soort bibliotheek, daarnaast woonde Fam Reintjes en daarnaast op 190 mijn Opa en Opoe Geurts. Het kan goed zijn dat er nog familie van mij op deze foto staat. Mijn opoe is daar in 1964 overleden, mijn opa heeft er nog enkel jaren gewoond. Ik heb er vaak de vierdaagse gezien, én op de eerste rang.
Waar die militairen lopen had je later een oversteekplaats met de beroemde klaar-overtjes. Recht tegenover mijn opa en opoe had je een kolenboer en een winkel die schorten en linnen verkocht. Op de hoek van de Rozenstraat was een snoepwinkel, daar kon je nog terecht voor een cent.
Reactie 7:

Annette Verhaaff, 04-04-2021: Leuke reactie Jan. Dat jaartal zou best eens kunnen kloppen. In 1949 was ik zelf 2 jaar, maar mijn broer was 18 jaar ouder dan ik en die heeft deze foto gemaakt.
De scholen staan er volgens mij nog steeds.
Aan de winkels en de oversteekplaats met klaar-overtjes die je beschrijft kan ik me goed herinneren. De kolenboer was een filiaal van Van Balveren en werd beheerd door meneer de Groot, de familie woonde erboven. De textielwinkel was van Van de Pol. Daar woonden wij naast.
De snoepwinkel was van Wagensveld. Daar kon je inderdaad nog snoep kopen voor 1 cent: 2 zoute dropjes, 1 toffee of 1 schepje zwart-wit in een zelfgemaakt zakje.
Reactie 8:

Jan Geurts, 04-04-2021: Hoi Annette, leuk deze foto's te zien. Heb je er lang gewoond??
Jammer van het slechte weer anders had ik misschien nog bekenden gezien. Bij Reintjes in de tuin is volgens mij de zoon, die was niet helemaal goed.

Snoepwinkel Wagensveld verdiende goed aan de schooljeugd. Daarnaast was drukkerij Viering (dankt zijn naam aan de 4 panden?), dan Vermeulen de bloemist (winkel woonhuis). Dan 2 opritten (voor bloemist en vivowinkel) en de Vivo (winkel woonhuis), dan de fietsenwinkel, 1 half vrijstaande woning, en weer een rijtje winkels.

De school staat er nog aan de Azaleastraat. Daar moest ik naar toe i.v.m. geloof maar ik woonde in de Ruusbroecstraat (Willemskwartier). En nu geloof ik dat het vlees beter is dan de botjes.
Ik heb nog een foto van de hele familie in de voortuin, misschien herken je er iemand van. Toen waren mijn grootouders 50 jaar getrouwd, ik heb het trouwboekje voor me liggen, ze waren alle twee van 1887.
Kende jij het groene gebouwtje aan de van Hezewijkstraat? Daar heb ik een paar sinterklaas­feestjes meegemaakt. En heb daar ook op de kleuterschool gezeten. Ik ben nu kleuter af, 75 jaar.
Groetjes Jan.

Redactie: Wat bedoel je met 'En nu geloof ik dat het vlees beter is dan de botjes'?
Jan: Die uitdrukking is al heel oud, komt van mijn opa. Als je niet meer in iets gelooft doe je dat weg, en wat je denkt dat goed is dat houd je. Vlees is lekkerder, de botjes in het vuilnisvat.
REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.