1224-Petrusschool

< vorige |  index  |  volgende >

Foto 1224: Schiphol excursie Petrusschool 1953

Collectie: Elisabeth (Bettie) Willemse (toegevoegd 12-6-2011)

Deze foto is gemaakt in een hangar op Schiphol tijdens een schooluitje van de drie hoogste klassen van de Petrusschool aan de Waterstraat in 1953 of 1954. Oud West dus.
We waren een soort protestantse enclave in een Katholieke schoolomgeving. Ik liep een eind om naar school om niet de meisjes van die scholen tegen te komen. Het woord "mokkel" heb ik toen voor het eerst gehoord. Dat waren wij, volgens hen. Zij hadden meer branie dan wij.
Ik herinner me de school, die nu weg is, nog heel goed. Boven de eerste klas bevond zich een kamertje dat kon worden verduisterd zodat er films konden vertoond worden. Maar het werd ook gebruikt wanneer de schoolarts, een lieve nu overleden dame, er was. Minder leuk. Want zij entte je ook in. Meneer Nauta, het hoofd van de school, had zwepen in de klas klaar liggen om die te gebruiken bij ongehoord gedrag van, meestal, de jongens. Ik herinner me Jan van der Berg die nog wel eens uit het raam klom naar buiten en weg liep. En de reepjes papier die we kregen en waarop we Franse woordjes konden schrijven ter voorbereiding op de Mulo. Je bleef dan op vrijdag na twaalf uur, nog een tijd langer op school. En, zoals Hennie Meijer het al aangaf... ik mocht sneeuwwitje spelen en Hennie was mijn prins op het witte paard. We speelden het in elke klas onder lestijd!
Namen die ik nog denk te weten: 2 Riekie Keizer, 3 Annie Maas, 4 ? van Oeffelt, 5 Hannie Velthuizen, 7 Nettie ?, 8 Cobi Kersten, 9 Gerrie de Gruijl, 12 Meneer Beemer, onderwijzer 4de klas, 13 Geert Leeuwenberg, 14 Udo ?, 15 Jan van der Berg, 16 juffrouw Hulstein, onderwijzeres 3de klas, 18 juffrouw Klaassen, onderwijzeres 1ste klas, 20 Kees Bos, 22 juffrouw van Kempen?, onderwijzeres 2de klas., 25 Minie van Weelderen, 26 Hennie Meijer, 28 Bettie Willemse, 29 Meneer Nauta, hoofd van de school en onderwijzer 6de klas, 32 Dick van Oenen, 37 Gerrit Evers, 39 Babs Kersten, 41 Hilly Weijers, 42 Willemien Schleebos, 45 Bert van der Waal van Dijk, 46 Jopie Jansen, 47 Willie Sjoerdsma, 49 Kiki Kroet, 50 Roosje ?
We gingen in die tijd naar de Westerbouwing met de boot vanuit Arnhem op schoolreisje.
En naar Rotterdam o.a.
Foto 1224-Petrusschool op Schiphol excursie in 1953
1: Jopie Peters2: Riekie Keizer3: Annie Maas4: ? van Oeffelt5: Hannie Velthuizen
6: 7: Nettie ?8: Cobi Kersten9: Gerrie de Gruijl10: Veronica Huitema
11: Dick Maas12: meneer Beemer13: Geert Leeuwenberg14: Udo Kok15: Tonny van den Berg
16: juffrouw Hulstein17: Ietje Derks18: juffrouw Klaassen19: Jopie Notrop20: Kees Bos
21: Jannes v Hemmen22: juffrouw v Kempen?23: 24: 25: Minie van Weelderen
26: Hennie Meijer27: Nettie Hensbergen?28: Bettie Willemse29: meneer Nauta30: Jopie van Oeffelt
31: 32: Dick van Oenen33: 34: Piet Straven35: Maarten ?
36: 37: Gerrit Evers38: 39: Babs Kersten40: Marian Schouten
41: Hilly Weijers42: Willemien Schleebos43: Jan van den Berg44: Dik Hovestadt45: Bert vd Waal v Dijk
46: Jopie Jansen47: Willie Sjoerdsma48: Willy Bouwman49: Kiki Kroet50: Roosje/Toosje Kuilman
51: 52: 53: Kees Haefkens54: Nol Hendriks55: Jopie Schleebos
56: Rudie ?57: Dirk Witzand58: Dik Schoester?59: Piet Groenewald
Heeft u herinneringen bij deze foto? Laat het ons weten, wij zijn benieuwd naar uw verhaal.

Reactie 1:

Henny Meijer, 13-06-2011: Wat leuk deze inzending van Bettie Willemse! Ik heb deze foto ook en was van plan deze in te zenden.
Betty heeft een prima geheugen en kent meer kinderen dan ik me herinneren kan.
Dat ik "haar prins op het witte paard" was" was in de 3e klas bij meneer van Eden. We gingen met de hele klas zijn verloofde van het station halen en daarna hebben we Sneeuwwitje opgevoerd. Ik dank mijn rol waarschijnlijk omdat ik een mooi rood pak had geleend dat uitstekend dienst deed voor prins.
Het hoofd van de school was de heer Nauta, die woonde op de hoek Prinsenlaan/Oude Heselaan. Een heel strenge Friese man, die er driftig op los sloeg. Jan van de Berg uit de Mosstraat was vaak zijn slachtoffer en daarom vluchtte Jan dan door het raam naar buiten en kwam dan later terug met zijn vader.
Ja ik herinner me ook de spanningen tussen de verschillende godsdienst groepen. We werden soms uitgescholden voor "Protestante keienvreter" en fijntjes werd geroepen "dat Protestanten niet in de hemel kwamen". Het is vermakelijk dat ik dat nog weet terwijl mijn meeste vriendjes RK waren.
De Petrusschool was m.i. erg goed qua kwaliteit. In de vierde klas leerde ik al de inhoud van een bol uit terekenen (4/3 Pi R tot de derde) Toen ik in de 4e klas van de MULO vertelde dat ik die formule al had geleerd op de Lagere School werd ik niet geloofd!

Op foto 1224 kan ik enige namen aanvullen: 1 Jopie Peters (uit de Waterstraat), 11 Dick Maassen, 15 is niet Jan van den Berg doch Tonny ??, 19 Jopie Notrop, 30 Jopie van Oeffelt, 34 Piet Straven, 35 Maarten???, 40 Marian Schouten, 43 Jan van de Berg, 48 Willy Bouwman, 50 Toosje Kuilman, 52 ?? was een spastische jongen die woonde in de Biezendwarsstraat, 54 Nol Hendriks, 55 Jopie Sleebos (uit de Roerstraat), 56 Rudie ??, 57 Dirk Witzand (uit de Molenweg), 59 Pieter ???.

Betty, bedankt voor het terugbrengen van goede herinneringen!
Hartelijke groeten, Henny Meijer, Venray.

Reactie 2:

Gerrit Evers, 16-06-2011: Leuk idee om deze foto's hier te plaatsen. Dit is dus een hele tijd geleden. Ik meen vrij zeker te weten dat nr 44 Dik Hovestad(t?) en nr 53 Kees Haefkens heten. Misschien kunnen anderen dit bevestigen. Verder kan ik me geen namen meer herinneren. Hopelijk komen er nog meer reacties. Succes ermee.

Reactie 3:

Henny Meijer, 02-08-2011: hierbij nog eige aanvulling op fot 1224 Excursie naar Schiphol Petrusschool 1953. nr 12 meneer Piet Beemer was onderwijzer van de 5e klasse en organiseerde o.a. voetbal wedstrijden tegen het elftal van de "Broederschool" in de Biezenstraat/Rivierstraat. nr 14 is Udo Kok, uit de Dorpsstraat nr. 17 is Ietje Derks uit de Niersstraat nr. 3 Annie Maas is de zus van nr. 11 Dick Maas uit de Maasstraat nr. 42 Willemien Schleebos is de zus van nr. 55 Jopie Schleebos uit de Roerstraat.

Reactie 4:

Joop Janssen (nr. 46), 08-09-2013: Leuk om die oude schoolfoto hier terug te zien. Hij zit nog in één van mijn fotoalbums. Ik meen me te herinneren dat degene met nummer 21 Jannes van Hemmen is. En nr. 59 is Piet Groenewald. Ik fietste na de lagere school samen met Jannes van Hemmen en Dick van Oenen op en neer naar de Klokkenberg (M).U.L.O. aan de Hugo de Grootstraat (dat schoolgebouw staat er nog steeds).
Verder vraag ik me af of nr. 27 en nr. 58 resp. Nettie Hensbergen en Dik Schoester zijn.

Reactie 5:

René de Haas, 22-01-2019: De jonge dame onder nr 10 is Veronica Vermaesen toen nog Huitema uit de Rijnstraat 43.

Ik had mijn Tante Veronica (Vroon) kennis laten maken met de vele foto’s van oud Nijmegen met name het Waterkwartier. Met veel plezier al snuffelend door en herinneringen ophalend herkende ze zich zelf op deze foto, die ze zelf ook in bezit heeft.
Ze vertelde over mr. Beemer en Nauta bij wie ze in de klas heeft gezeten.
En dat de kinderen zo moe werden van de wintersport verhalen van mr. Nauta waar hij niet over uitgepraat kon raken, over de geweldige gletsjers daar, maar wisten de leerlingen veel wat een gletsjer was.
Verder wist ze nog te vertellen dat mr. Nauta de pik had op een bepaalde leerling, Kriebeltje zo noemde hij hem, Hij kreeg regelmatig zonder duidelijke reden een draai om z’n oren dat vond mijn tante zo zielig toen vertelde ze.

Mijn tante heeft nog een prima geheugen en veel herinneringen uit die tijd en daarvoor.
Voor mij is zij de bron van info als het over mijn Nijmeegse roots met name het Waterkwartier waar mijn beide ouders De Haas en Huitema woonden.
Van haar heb ik veel info bij de vele oude foto’s uit onze familiealbums die ik beheer.

Dank voor dit archief, u doet veel mensen een groot plezier
René de Haas

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: