Open Monumentendag 2003

Open Monumentendag 2003: Nijmegen gaat de boer op!


Op zaterdag 13 september start de zeventiende Open Monumentendag. Meer dan veertig monumenten openen dit weekend de deuren. Daarnaast is een groot aantal activiteiten georganiseerd rond het thema van dit jaar: Boerenbouw. 

Boerenbouw

Maarten Jan Dongelmans heeft een boekje geschreven over de invloed van de stad op (de boerenbouw in) Lent en Hees. Het boekje 'Stadsplatteland op de schop: de verstedelijking van Lent en Hees' is voor €2,50 te koop bij het gemeentelijk informatiecentrum Open Huis, VVV Rijk van Nijmegen, Museum Het Valkhof en de Dorpsschuur in Lent. Koen van Alst heeft in samenwerking met Het Archief een tentoonstelling gemaakt over stadsboeren in Nijmegen. Niet alleen buiten de wallen werd geboerd, ook in de nauwe straatjes van de binnenstad stonden, tot in de vorige eeuw, de koeien op stal. Maak kennis met de Hendrikus Giesbertz, één van de laatste stadsboeren van Nijmegen. De tentoonstelling is van 2 tot en met 30 september te zien in het Open Huis of digitaal via www.noviomagus.nl

Waalsprong

De Open Monumentendag maakt dit jaar ook een Waalsprong! Voor het eerst hebben wij een informatiepunt over de Waal: de Dorpsschuur in Lent. Aan de Oosterhoutsedijk kunt u terecht voor informatie over de open monumenten, Lent en omgeving en u kunt een fototentoonstelling over de boerderijen in Lent bekijken. Wilt u de boerenbouw in het echt ervaren? De Dorpsschuur biedt verschillende individuele fiets- en wandeltochten aan. Daarnaast kunt op zaterdag deelnemen aan een begeleide wandeltocht naar de restanten van het oude Doornik en op zondag kunt u deelnemen aan een bijzondere fietstocht langs boerderijen in Lent en omgeving (meer informatie in het activiteiten overzicht). Maar ook voor degenen die zich liever laten vervoeren biedt de Waalsprong mogelijkheden. Taxibedrijf Knipping uit Lent rijdt u gratis door Lent. De route loopt via de Dorpsschuur, het centraal station Lent, de Historische Tuin en op aanvraag het Landgoed Oosterhout. Op deze locatie organiseert het IVN op zaterdag en zondag om 14.00 uur een excursie door het Oosterhoutsebos en een (privé)tuin naar ontwerp van Mien Ruys, alleen dit weekend open voor publiek! 
De eerste boeren streken al duizenden jaren geleden neer in de Waalsprong. De opgravingen leren ons steeds meer over onze voorvaderen, de Bataven. Peter van den Broeke (bureau Archeologie, gemeente Nijmegen) vertelt in de Historisch Tuin Lent iets over deze pioniers in de boerenbouw.

En voor de kleintjes…

Gaat u dit weekend met kinderen op stap? In het activiteitenoverzicht zijn de kinderactiviteiten apart vermeld. Bijvoorbeeld op zaterdag organiseert het IVN een kinderactiviteit in het Oosterhoutse bos en op zondag kunnen de allerkleinsten een poppenvoorstelling van Alda Loeffen bekijken (www.aldaloeffen.nl). 

Speciaal voor u 

Alleen tijdens de Open Monumentendag opent een groot aantal monumenten de deuren. Bijvoorbeeld de begraafplaats Stenenkruisstraat, Huize Heijendaal, Kloosterkapel Dominicanessen, de Marienburgkapel en klooster/pensionaat Mariënbosch. De deelname van Mariënbosch is extra bijzonder. Dit is wellicht de laatste gelegenheid om dit indrukwekkende gebouw in de oorspronkelijke staat te bekijken, voordat het verbouwd wordt. Speciaal voor de Open Monumentendag heeft Yop Segers een boekje geschreven over Mariënbosch. Dit wordt u gratis aangeboden! Bezoek is alleen mogelijk tijdens de rondleidingen van het Gilde. Het Gilde is ook in de binnenstad actief. U kunt met ze mee tijdens de historische stadswandeling. Moe van het wandelen? In Hees kunt u zich laten vervoeren. Vanaf de Petruskerk in de Schependomlaan vertrekt een paardentram door Hees. Onderweg is een rustpauze bij de kloosterkapel Dominicanessen. 

De gebroeders van Limburg

De van oorsprong Nijmeegse gebroeders van Limburg zijn verantwoordelijk voor misschien wel het beroemdste kunstwerk uit de Middeleeuwen: de Trčs Riches Heures. De betoverende illustraties uit dit boek verwijzen op tal van manieren naar de boerenstand. De tentoonstelling in de St Stevenskerk laat u kennis maken met deze bijzondere Nijmeegse zonen. Nieuwsgierig geworden naar de gebroeders van Limburg? Bekijk dan de special op deze site!

Zaterdag of zondag? 

Laat u niet verrassen door een gesloten deur! Niet alle monumenten zijn op zaterdag čn zondag geopend. Het activiteitenoverzicht en het overzicht van de monumenten geven u meer informatie. 

Dorpsschuur Lent
Za vanaf 10.00 uur Individuele fietstocht, wandeltocht en tentoonstelling
Zo vanaf 12.00 uur Individuele fietstocht, wandeltocht en tentoonstelling Galerie Magenta Centrum Beeldende Kunst Synagoge Commanderie van St. Jan Brouwershuis
Za vanaf 13.00 uur Expositie
Zo vanaf 13.00 uur Expositie Stratemakerstoren
Za vanaf 13.00 uur Rondleiding
Zo vanaf 13.00 uur Rondleiding Valkhofpark
Za 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30 uur Rondleidingen Hezelstraten St. Stevenstoren en -Kerk St. Stevenskerk en -Toren
Za vanaf 10.00 uur Exposities, o.a. Gebroeders van Limburg Latijnse School Galerie FAM
Za vanaf 13.00 uur Expositie
Zo vanaf 16.00 uur Expositie Stadhuis
Za 11.00 uur, 12.00 uur, 14.00 uur, 15.00 uur Rondleidingen Mariënburgkapel
Za vanaf 13.00 uur Expositie Architectuurcentrum
Zo vanaf 13.00 uur Expositie Architectuurcentrum Natuurmuseum (voormalige Synagoge) Kronenburgerpark
Za vanaf 10.00 uur
Zo vanaf 10.00 uur St. Petrus Canisiuskerk Evangelisch Lutherse Kerk VVV Nijmegen Concertgebouw De Vereeniging
Za 11.00 uur Kinderrondleiding
13.30 uur Rondleiding
15.00 uur Rondleiding met nadruk op architectuur St. Josephkerk
Za vanaf 10.00 uur Rondleiding
Zo vanaf 13.00 uur RondleidingKlik hier voor het complete activiteitenoverzicht

Open Monumentendag 2003

Nijmegen

Datum: Zaterdag 13 september: 10.00-17.00 (tenzij anders aangegeven)

Zondag 14 september: 14.00-17.00 (tenzij anders aangegeven)

Toegang: Gratis (tenzij anders aangegeven)
Informatie: Zaterdag: Open Huis (stadhuis) 024-3292408, VVV (Rabobank Keizer Karelplein)

Zondag: Centrale Openbare Bibliotheek, Mariënburg 29

Zaterdag en zondag: Dorpsschuur Lent, Oosterhoutsedijk 29

www.noviomagus.nl

www.nijmegen.nl

Organisatie Open Monumentendag Comité Open Monumentendag i.s.m. De Lindenberg (Cobie Jolink) en Gemeente Nijmegen, afdeling Stadsontwikkeling (Maerle Snabel)

De Open Monumentendag wordt gesponsord door: Noviopontis en taxibedrijf Knipping Lent.

Het is mogelijk dat door omstandigheden het programma is aangepast. Wij vragen uw begrip hiervoor. Het betreden van monumenten en deelname aan activiteiten op de Open Monumentendag gebeurt op eigen risico. De organisatie van de Open Monumentendag en de eigenaren/beheerders van de monumenten zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade.

 

De onderstaande plattegrondjes geven u een overzicht van de Open Monumenten. Als u met de muis een van de gemarkeerde Open Monumenten aanklikt, krijgt u de bijzonderheden daarvan te zien. Keer hier terug met gebruikmaking van de "terug-"of "back"-knop van uw browser.

Oosterhoutse bos/tuin van Mien Ruys (Landgoed Oosterhout)
Za 14.00 uur Rondleiding, tevens Kinderrondleiding door het bos
Zo 14.00 uur Rondleiding Historische tuin Lent en omstreken
Za vanaf 11.00 uur Lezing over Bataafse boerderijen
Zo 14.30 uur Speciaal voor kinderen; Poppentheater Alda Loeffen
Gratis kaarten bij Open Huis en Historische Tuin Lent Dorpsschuur Lent
Za vanaf 10.00 uur Individuele fietstocht, wandeltocht en tentoonstelling
Zo vanaf 12.00 uur Individuele fietstocht, wandeltocht en tentoonstelling Van 't Lindenhoutmuseum - Bethelkerk Petruskerk
Za vanaf 11.00 uur Individuele wandeling Petruspad
Paardetram Hees St. Antonius Abtkerk Witte kerkje Neerbosch (Antonius Abtkerk) Kloosterkapel Dominicanessen De Witte Molen
Za 15.00 uur
Zo 15.00 uur H. Antonius en St. Annakerk De Tweeling (voormalige Agnes en Reiniera Fröbelschool) Voormalige gloeilampenfabriek Splendor St. Annamolen
Za vanaf 10.00 uur Speciaal voor kinderen; Molenaar laat molen zien Begraafplaats Stenen Kruisstraat Maria Geboortekerk
Za vanaf 10.00 uur Speciaal voor kinderen; een speurtocht R.K. Begraafplaats Daalseweg
Za 11.00 uur, 13.00 uur, 15.00 uur Rondleidingen
Zo 13.00 uur, 15.00 uur Rondleidingen Gelders Archeologisch Centrum G. M. Kam St. Stephanuskerk Huize Heyendaal> De hortus / Botanische Tuin Begraafplaats Rustoord
Zo vanaf 10.00 uur Rondleiding Voormalig klooster en pensionaat Mariënbosch
Za 11.00 uur, 13.00 uur, 15.00 uur Rondleidingen 
Zo 14.00, 16.00 uur Rondleiding Kerk en klooster Nebo
Za vanaf 10.00 uur Rondleiding
Zo vanaf 14.30 Rondleiding

Om een van de plattegrondjes af te drukken gaat u met de muis op de afbeelding staan, klikt met de rechter muisknop en selecteert dan "afbeelding afdrukken".

Kijk hieronder nog eens terug op het thema van vorig jaar.


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.