StAnnastraat221Ackermans53-07-12

< Back | Index | Next >

StAnnastraat221Ackermans53-07-12.jpg

Sint Annastraat 221, Ackermans

fotovergelijking vroeger en nu

Weet u wellicht meer te vertellen over de hier getoonde foto of kent u een leuke anecdote?
REAGEER

Reactie 1:

Pim Rutten: Mijn eerste baas in Nijmegen was Banketbakker Van Nistelrooy, de opvolger van Ackermans. Het was een grote zaak met veel personeel en ik was daar de jongste bediende.  Ik werd Frans genoemd omdat er al een Wim werkte. Veel gebak werd bezorgd op het Canisius-ziekenhuis en er werden ook veel bonbons gemaakt. Ik kan me nog herineren dat er voor en tijdens de kermis heel veel zachte nogat werd gemaakt. Omdat ik er veel moest fietsen en niet veel in de bakkerij stond ben ik er niet zolang gebleven. Een bakker in opleiding, Pim Rutten. wf.rutten@quicknet.nl

Reactie 2:

K. Reijers, 09-01-2013: Heb zelf op de Sint Annastraat gewoond, aan dezelfde kant als bakkerij Ackermans. Nu weet ik niet uit welke tijd deze foto stamt, maar in mijn tijd heette deze bakkerij Nisselrooy of Nistelrooy, dat was in de jaren 1960.
Met vriendelijke groet, K. Reijers Wijchen

Reactie 3:

Leo Verhees, 02-02-2013: De reclameslogan van Bakkerij Ackermans was: “Voorheen en thans, brood van Ackermans”.
In Nijmegen bestond in de oorlog een Rode Kruis-afdeling onder de naam “Afdeling Pakketten Krijgsgevangenen”, afgekort APK. Deze afdeling verzorgde de verzending van voetselpakketten naar Nederlandse krijgsgevangenen in Duitsland. Bakkerij Ackermans had een speciale formule gevonden om roggebrood langer houdbaar te maken zodat het verzenden in de pakketten per "veldpost" naar de krijgsgevangenen in Duitsland mogelijk was.
Het kantoor van de APK was gevestigd op Sint Annastraat 72, kompleet met groot bord op de gevel, het magazijn bij een firma in de Betouwstraat. Na de oorlog bleek dat deze organisatie ook een dekmantel geweest was voor andere activiteiten. Door gebruikmaking van de vergunning werd niet alleen voedsel vervoerd maar werden ook af en toe mensen veilig vervoerd, b.v. als chauffeur de stad uit terwijl een tweede chauffeur op de fiets ging en later de auto terug bracht. Ook werden landbouwprodukten meegebracht die dan in de stad voor distributie-bonnen werden geruild die dan weer naar onderduikadressen gingen.
Voor zover mij bekend is, is de APK van 1943 tot begin 1944 actief geweest.
Ik ben geboren in 1932 en was in de oorlog tot de bevrijding leerling van de St.Jozefschool aan de Bijleveldsingel. Met vriendelijke groet, Leo Verhees

Reactie 4:

Gert-Jan Ackermans, 17-07-2014: Als jongste van de drie kinderen Ackermans werd ik vandaag verrast met de foto. Ben geboren in het Canisius ziekenhuis en heb mijn eerste 6 levensjaren doorgebracht in het woonhuis boven de zaak. Mijn ouders hebben inderdaad de zaak verkocht aan van Nistelrooi en we zijn toen verhuisd naar de Hazenkampseweg. Uiteindelijk zijn we met het hele gezin in Maastricht terecht gekomen. Mijn vader (Toon), bakker, was inmiddels medisch fotograaf en mijn moeder, de zakelijke kracht, is in het onderwijs beland.
Wat was dat een geweldige tijd in de bakkerij en zeker in de zomer als er ook ijs werd verkocht. Met veel mensen in de bakkerij en in de banketafdeling was het een goed lopende zaak. Altijd druk en in mijn ogen veel personeel. Met knecht Dick kon ik het beste opschieten, maar die verwende je ook wel erg vaak met allerlei lekkere dingen uit de banketkelder. Ben benieuwd naar verdere reactie en ik zal mijn twee zussen op de hoogte stellen van dit alles.
Reactie 5:

Mieke Lijn, 29-08-2014: Gisteravond hoorde ik van mijn zus over deze site en de foto van de bakkerij van onze grootouders. Wat mooi om te lezen dat in de oorlog, (ik ben van 1946) door onze opa krijgsgevangenen werden voorzien van voeding, er is weinig gesproken over die tijd "de zwijgende generatie" volgens Wikipedia. Zelf heb ik goede herinneringen aan mijn opa die zijn kleinkinderen verwende met zelfgemaakte taart en ijs!
Reactie 6:

Han Lijn, 13-11-2016:

Bakkerij Ackermans had ook nog een zaak in de Priemstraat nr. 16 Via de online beeldbank van het Gem.archief zijn oude foto's te zien.
Reactie 7:

Jeroen Ackermans, 06-06-2024: Als kleinzoon van Toon & Frederik Ackermans, en alle verhalen van vroeger over de geur van speculaas etcetera, heeft het bakkersvak mij altijd getrokken
Ben op m'n 15e in 'n bakkerij in Limburg begonnen met werken maar realiseerde al snel dat wanneer de bakker opstaat om te bakken, z'n vrouw naar bed gaat en andersom.
Dus het werd koken ipv bakken.
Ik heb nog steeds de originele vlaaien/broodkist die voorop de fiets zat om bestellingen rond te brengen.
Toon, mijn opa, heeft nog jaren lang de beste schuimomeletten voor de kleinkids gebakken.
Iets wat in de familie blijft tot het eind der tijden.
REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.