PatriaBoek

Boekaankondiging


Ik sta op Patria

geschiedenis van kinderwagenfabriek Patria 1891-1957


Laurens A. ten Horn

Schipluiden, 2014
124 pagina's, 23 x 15 cm, geïllustreerd
eigen uitgave


De 66-jarige geschiedenis van het Nijmeegs bedrijf wordt beschreven aan de hand van een grote verscheidenheid aan bronnen.
Gesticht aan het eind van de 19e eeuw, besloeg de bestaansperiode twee wereldoorlogen, de crisis van de jaren 1930 en de periode van herstel na de Tweede Wereldoorlog.
Aandacht wordt besteed aan de manier waarop de onderneming reageerde op de bedreigingen, uitdagingen en kansen die zich telkens weer aandienden: bewegingen in de markt, ontwikkelingen in de techniek, sociale veranderingen en de maatschappelijke context.

Uit de inhoud:
·De Nederlandsche metaalwarenfabriek, Carel A.J. van Rosendael, kinderwagens, bakkerswagens, fietsen, auto's(?), directeur Versteeg, sociale voorzieningen en arbeidsverhoudingen;
·NV v/h Van Rosendael & Co, Laurens Jan ten Horn, Eerste Wereldoorlog;
·De jaren 1920, Hendrik Carel ten Horn, kruiwagens, zweefvliegtuigen(?), bedrijfsbrand en herbouw, de economische crisis;
·Tweede Wereldoorlog, vordering van de fabriek;
·Herstel, kinderwagens voor de babyboom, schoolbanken voor de babyboom, spuitgieterij Nijmegen;
·Opheffing van het bedrijf.

In de bijlagen:
de jaarcyclus van ontwerp, productie en marketing; bronnen voor de geschiedenis van de kinderwagenindustrie; wandeling door het fabrieksgebouw; datering van oude kinderwagens; schets van de andere Nijmeegse kinderwagenfabriek G.J. Nieuwkamp.


Het boek is voor belangstellenden verkrijgbaar bij de auteur
tegen kostprijs plus verzendkosten.
email: ltenhorn@xs4all.nl

meer over Patria naar Boekenhoek naar artikel over Kinderwagenfabriek G.J. Nieuwkamp

Reactiepagina
Reactie 1:

D. van Vliet, 19-08-2016: Beste lezer, mijn vrouw Annie van Vliet-Swart heeft in 1939 (4 jaar oud) voor haar verjaardag een poppenwagen gekregen van haar ouders (zie bijgaande -later gemaakte- foto).
Zij waren toen woonachtig te Veendam. Haar vader Wicher Swart was machinebankwerker bij Duintjer en werd vaak uitgezonden voor reparatiewerkzaamheden.
In de door ons nageplozen stamboom van Swart is de eerst bekende Jacobus Jans Swart (*23-10-1770 Rk.Kleinemeer, †03-01-1855 Groningen) Hij huwt op 03-02-1795 te Groningen met Catharina van Loo. Hun dochter Henrica Catharina Swart huwt op 12-01-1818 te Veendam met Hindrik Carel ten Horn (*09-01-1795 te Veendam).
Wij zijn benieuwd naar het merk van deze wagen die helaas niet meer aanwezig is in deze familie.
Gezien deze familie relatie is het mogelijk dat deze poppenwagen bij de firma Patria gekocht is.
Fam. van Vliet-Swart uit Utrecht.
Reactie 2:

Laurens ten Horn, 20-08-2016: het kan inderdaad een Patria-wagen zijn, maar andere fabrikanten maakten dezelfde soort modellen. De verre familie-connectie maakt de veronderstelling misschien wat meer voor de hand liggend, maar het is verre van zeker. Het is niet uitgesloten, want Patria had in het noorden zeker een aantal vaste winkeliers.
De poppenwagen bestaat helaas niet meer behalve als foto, maar zelfs als het ding nog bestond dan was zeker nog een probleem dat de meeste fabrikanten geen merkjes aanbrachten op hun poppenwagens.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: