07d

07d Meer detail zien? Muis over of klik op de foto.

Collectie Jos Gerritsen (toegevoegd 30-11-2013)

Reactie 1:

Hessel, 01-12-2013: 4e van links: Frater Jozef Bossaert schilder-decorateur, graficus.
Geboren te Gent, 8 juli 1915. Trad in de Congregatie van de Fraters Maristen. Verbleef in WalloniŽ, Zuid-Frankrijk en ItaliŽ en is sedert 1955 gevestigd in Nederland, Atelier 'De Westerhelling', Sophiaweg, 4, Nijmegen. Als frater marist werd hij naar Nederland gezonden om er les te geven in 'esthetische vorming', in een nieuw gesticht pensionaat te Nijmegen. Met als productie heel veel litho's, collages, illustratie van boeken, handzetwerk en heel wat doorleefde religieuze kunst w.o. houtsnijwerk doen we hem vast nog wel tekort! Hij overleed in zijn geboorteland in 2006.
Bron oa www.dbnl.org. Op foto 67 is een werk van hem te zien.

In levende herinnering en dankbaar voor de vele jaren dat hij zich actief en met grote energie inzette voor de kunstzinnige vorming van veel kinderen en volwassenen delen wij u mede, dat onze confrater Jozef Bossaert Marist is overleden. Frater Jozef Bossaert werd geboren op 8 juli 1915 te Gent (BelgiŽ) en overleed op 13 mei 2006 te Kessel-Lo (BelgiŽ). Gedurende de vele jaren dat frater Jozef in Nijmegen woonde heeft hij zich volledig ingezet om mensen te stimuleren hun creatieve talenten te ontwikkelen. Hij richtte onder meer het ďOpen AtelierĒ de Westerhelling en het Jeugdatelier op. Hij gaf vooral jonge (Vlaamse) kunstenaars de gelegenheid hun werk te exposeren en organiseerde vele culturele avonden. In zijn werk kwam zijn religieuze inspiratie duidelijk naar voren. Zijn psalmsneden zijn daarvan een sprekend voorbeeld. In veel afbeeldingen over Maria getuigde hij van zijn oprechte devotie voor Haar. Frater Jozef Bossaert wordt op 19 mei 2006 begraven in Kessel-Lo (BelgiŽ). Voorafgaand is er een plechtige uitvaartviering om 10.30 uur in de H.Hartkerk, Diestsesteenweg 149. Kessel-Lo. Fraters Maristen Sophiaweg 4 6523 NJ Nijmegen
Reactie 2:

Ralph Russ, 28-05-2014: Ik kwam bij opruimwerkzaamheden in mijn huis kleine kunstwerken van Jozef Bossaert tegen. Ineens herinnerde ik mij het indrukwekkende bezoek dat ik in Habay-la-Veille mocht brengen aan hem en zijn atelier (omstreeks 1998). Ik heb nog een boekje met 17 droge naald etsen van hem als illustratie van ""Een oude sproke"" geschreven door HUGEN (Hubert Genbrugge). Het boekje is in 10 exemplaren gedrukt op Marist-Press te Habay-la-Veille. Mijn boekje is nummer 8.
Ik heb heel goede herinneringen aan hem.
Reactie 3:

Henk Zoutenbier, 08-08-2016: Betreffende de foto: 1ste rij 2de van links Henk Zoutenbier.
Reactie 4:

Francine Destoop, 29-12-2016: Gaarne verneem ik waar er nog eens een tentoonstelling is over/met de werken van Frater Jozef Bosschaert. Ik heb hem vaak bezocht in Nijmegen Sofiaweg = Westerhelling, toen ik in Nijmegen woonde en werkte. Ik woonde als Vlaming 36 jaar in NL. Nijmegen en Tilburg. Ik bezocht hem ook in het klooster in de Ardennen -abby Ville Neuve of zoiets- ik sliep er nog eens een nacht.
dank voor uw reactie, Francine Destoop
Reactie 5:

Ruud List, 18-10-2019: Heb veel in het atelier van frater Jozef Bossaert gewerkt en er tal van technieken geleerd. Ook meegedaan aan de expositie "vrije cimaise". Zonder meer een aardige man maar liep niet over van gezelligheid.
Reactie 6:

Jos Nijtmans, 21-02-2023: Ik heb in de jaren 1964 en later op het internaat "De Westerhelling" gezeten en ook les gehad van frater Jozef. Met mijn huwelijk heb ik van mijn familie een kunstwerk gekregen dat door Jozef gemaakt is. Hij was op en top kunstenaar in vele stijlen
Reactie 7:

Ruud List, 23-02-2023: Enkele foto's van Jozef Bossaert:


1967 dbnl.orgaan de drukpers (lino/houtsnede)


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
onthoud dit (1 uur)