berg002.jpg

<- Back | Index | Next ->

berg002.jpg

Het begin van de Berg en Dalseweg:

Het eerste deel van de Berg en Dalseweg, tussen de Sint Canisiussingel en het Mariaplein, werd tot circa 1900 de Berg en Dalschestraat genoemd. Op de hoek met de Canisiussingel (links), waar deze foto werd geschoten, stond tot in 1944 een statig gebouw met opvallend koepeldak.
Het werd rond 1885 gebouwd en behoorde samen met enkele andere herenhuizen rondom het kruispunt tot het 'Instituut Wegerif' van de Nijmeegse Schoolvereeniging. Het was een door G. Wegerif opgerichte kostschool, waar alleen plaats was voor kinderen van zeer welgestelde ouders.
In 1908 werd het gebouw verkocht aan J.W.B. Hage, die hier het Zander-Instituut vestigde. In het instituut werden patiënten, lijdend aan uiteenlopende lichamelijke ziekten, behandeld met de zogenaamde Zandermethode. Toentertijd zeer moderne fitnessapparaten werden toegepast om patiënten af te helpen van ondermeer afwijkingen van de bewegingsorganen.
Het instituut sloot in 1933 zijn deuren en een jaar later vestigde zich hier hotel-restaurant Pays Bas. In de Tweede Wereldoorlog werd het hotel door de Duitsers ingenomen en in september 1944 werd het gebouw verwoest. Daarna bleef het terrein ruim een halve eeuw braak liggen: pas in de tweede helft van de jaren '90 werd er een kantoorgebouw neergezet.


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
onthoud dit (1 uur)