Berg en Dalseweg

De in de 17de eeuw aangelegde Berg en Dalseweg is een van de uitvalswegen van Nijmegen en leidt door het glooiende stadslandschap naar Berg en Dal. Dit dorp werd een bekend toeristenoord nadat het luxe 'Grand Hôtel Berg en Dal' er in 1869 zijn deuren had geopend.
Tot omstreeks 1880 stond er nauwelijks bebouwing aan de Berg en Dalseweg, maar na de ontmanteling van de stad verrezen er aan weerszijden imposante villa's, herenhuizen, scholen en kerken. Het meest opvallende gebouw in de straat is wel het in 1899-1900 gebouwde Canisiuscollege.
De circa drie kilometer lange Berg en Dalseweg wordt na 250 meter onderbroken door het Mariaplein. Tot omstreeks 1900 heette het eerste gedeelte (tussen de Sint Canisiussingel en het Mariaplein) 'Berg en Dalschestraat'.

berg001.jpg berg002.jpg berg003.jpg berg004.jpg berg005.jpg

terug

Reactie 1:

Irene Puts, 14-04-2020: ik zoek foto's van het pension aan de Berg en Dalseweg waar gezinnen werden opgevangen die uit Indonesië weg moesten. Hier heeft ook de familie Puts gewoond. Ze kwamen (door heimwee) uit Australie terug, in afwachting op een woning. Mijn man, toen een jongen van 10/11 jaar, herinnert zich de tijd in het pension nog goed. Leuke tijd aan beleefd. Hij ging daar in de buurt ook naar de lagere school, de St. Stefanusschool aan de Ubbergseveldweg.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: