Houten elektriciteitsmast aan de Westkanaaldijk

Houten elektriciteitsmast aan de Westkanaaldijk:

Op 29 juni 1886 werd elektriciteit in Nijmegen voor het eerst toegepast, en wel voor de de verlichting van de Waalkade, het Valkhof en het Kelfkensbos. In de jaren daarop werd in Nijmegen de toepassing van elektricteit gevarieerder en het gebruik algemener, maar het duurde nog een tijdje voordat deze nieuwe energievorm ook gemeengoed werd onder de plattelandsbewoners.
De elektriciteitsleidingen werden in de stad zoveel mogelijk uit het zicht gelaten en ondergronds gelegd, maar op het platteland was dat onmogelijk. Langs de plattelandswegen verrezen vanaf het begin van de vorige eeuw honderden houten masten, waarover de leidingen werden geleid.
Vanaf de jaren '60, toen steeds meer leidingen ondergronds werden aangelegd, zijn bijna alle houten elektriciteitsmasten in Nederland verdwenen. Tegenwoordig zijn ze nog slechts op enkele plaatsen te vinden, zoals in de gemeente Heerlen en langs het riviertje de Vlist in Zuid-Holland. In Duitsland daarentegen zijn de masten alles behalve zeldzaam: op het platteland bepalen ze daar nog altijd het straatbeeld.
In de gemeente Nijmegen is er - voor zover bekend - slechts één houten elektriciteitsmast bewaard gebleven. Deze staat aan de Westkanaaldijk, niet ver van de Weurtse sluis.

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: