Insulinde - Dikke Boom Hees

Insulinde - Dikke Boom Hees

Hekwerk van Huize Insulinde en de Dikke Boom:

Nabij de hoek van de Voorstadslaan en de Schependomlaan werd rond 1860 villa Welgelegen gebouwd. Nadat het eerst 40 jaar lang door de familie Rooyaards en vervolgens door een gepensioneerd kolonel was bewoond, werden villa en bijbehorend landgoed aangekocht door Oscar Carré. De wereldberoemde circuseigenaar gaf zijn buitenhuis de naam Villa Carré en bracht er zijn laatste levensjaren door. In 1911 overleed hij. Twintig jaar later kwam het landgoed in het bezit van de 'Stichting Verblijf van de Oud-Indische Militairen' en kreeg de villa wederom een nieuwe naam: Insulinde.
In 1970 maakte de villa plaats voor een groot en modern verzorgingscomplex voor bejaarden. Het gietijzeren hekwerk van de tuin bleef echter behouden en draagt in sierlijke letters de (laatste) naam van de gesloopte villa. Het bejaardencomplex draagt overigens nog altijd de naam Insulinde.

Vlak vóór de tuin en het hekwerk van Insulinde staat sinds 3 november 2003 een fraaie linde. De boom werd hier geplant als opvolger van de 'Dikke Boom', een linde die eeuwenlang op de kruising van de Voorstadslaan en Schependomlaan heeft gestaan en tot in de wijde omtrek bekend was. Op 21 november 1903 werd hij tijdens een korte maar hevige onweersbui met felle rukwinden door de bliksem getroffen. Hoewel de herinnering aan de oude linde levend is gehouden door de benoeming van een Dikkeboomstraat, duurde het honderd jaar voordat er een nieuwe boom kwam te staan.

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: