Kanon Hunnerpark

Kanon Hunnerpark

Reactie 1:

Arjen W. Kuiken: Aan de voet van de Belvedère staat een Duits pantserafweerkanon (5cm PAK 38). Dit kanon werd door de Duitsers gebruikt tijdens de hevige gevechten rond het Keizer Lodewijkplein en het Hunerpark in september 1944. 
De toegang tot de Waalbrug werd de Britse grondtroepen en Amerikaanse para's ontzegd door manschappen van de 1e. Kompagnie SS-Panzer-Pionier-Abteilung 10 onder commando van SS-Untersturmführer Werner Baumgärtel en door het 2e. Bataillon SS-Panzergrenadier-Regiment 19 onder bevel van SS-Hauptsturmführer Karl-Heinz Euling. 
Deze z.g. "Kampfgruppe Euling" was, komende van Arnhem, bij Huissen en Pannerden de Rijn overgestoken en had zich op 18 september 1944 in en rond het Hunerpark ingegraven. 
Nadat manschappen van de 82e Airborne Division de Waal ter hoogte van de Elektriciteits Centrale waren overgestoken en zodoende de brug vanuit zowel het noorden als het zuiden werd aangevallen, moesten de Duitsers de verdediging rond de zuidelijke oprit van de brug op 20 september opgeven. 
Van de ongeveer 500 man sterke "Kampfgruppe Euling" zijn er ongeveer 60 man gevangen genomen. Euling en ongeveer 60 man zijn gedurende de nacht via de de rivier de Waal ontsnapt. De rest is omgekomen in de strijd.
De verdediging rond de oprit beschikte over meerdere antitankkanonnen. Eén ervan is dit unieke overblijfsel van deze verschrikkelijke strijd die daar in het verleden heeft plaats gevonden.

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: