Blauwe steen

De Blauwe Steen:

Op de kruising van de Grote Markt, Grotestraat, Burchtstraat en Broerstraat - allen deel uitmakend van het historische stratenkruis in de binnenstad - ligt een rechthoekige leisteen, die vanwege zijn grijsblauwe kleur bekend staat als de Blauwe Steen. De steen wordt al in bronnen uit de 13de eeuw vermeld en is weliswaar verschillende malen vervangen (voor het laatst in 1976), maar ligt nog altijd op zijn oorspronkelijke plaats.
Op de Blauwe Steen werden tot in de 18de eeuw vonnissen van veroordeelde misdadigers voltrokken. Het ging dan vooral om lijfstraffen, zoals het afhakken van vingers of oren. Tot in 1481 werd bij het kruispunt zelfs nog publiekelijk recht gesproken door de schepenen en de stadsrichter, later gebeurde dit in de Schepenhal van het stadhuis.
De Blauwe Steen was soms ook een plek van hoop. Mensen die tot gevangenisstraf of ter dood waren veroordeeld, kregen hier een laatste kans om hun vrijheid te herwinnen, namelijk wanneer iemand uit het publiek de veroordeelde zou willen vrijkopen.
Overigens heeft ook Leiden een Blauwe Steen: op de kruising van de Breestraat, Pieterskerkchoorsteeg en Maarsmansteeg. De zeshoekige steen vervulde in Leiden dezelfde functie als in Nijmegen.

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: