Huize Duckenburg

Huize Duckenburg:

Aan de 51ste straat in Lankforst staat Huize Duckenburg. Het is een restant van de oranjerie, die in 1730 op het 14de-eeuwse landgoed De Duckenburg verrees. De oranjerie, waarin s winters allerlei subtropische planten werden opgeborgen, bestond uit twee vleugels met in het midden een zeshoekige toren. Waarschijnlijk werd het in het midden van de 18de eeuw verbouwd tot hoofdgebouw van het landgoed.
In 1822 brandde de oranjerie gedeeltelijk af, waarna de oostvleugel en het torentje werden afgebroken. De nog bestaande westelijke vleugel werd rond 1850 aan de achterzijde uitgebreid en voorzien van een dakruiter. De dakruiter verdween in het midden van de 20ste eeuw, evenals de dakkapellen en luiken voor de vensters.
In 1930 werd landgoed De Duckenburg door de gemeente aangekocht. Die verkocht het veertig jaar later en sindsdien heeft Huize Duckenburg een horecafunctie.

terug

Reactiepagina
Reactie 1:

Rinus Flokstra, 29-11-2015: afgelopen vrijdag is in de Orangerie van Huize De Duckenburg het boek over Huize De Duckenburg door Stichting Dr. Hoefnagels gepresenteerd.
Reactie 2:

Bianca Schothuis, 22-01-2016: Mijn ouders kochten dit pand in 1970 en begonnen er Restaurant Huize Duckenburg. Ik ben hier geboren op 07-05-1972, mijn broertje is hier ook geboren op 09-11-1973. In 1975 zijn ze volgens mijn informatie failliet gegaan. Hoe alles precies is gegaan weet ik niet, dus datum aankoop en faillissement, ik weet dat mijn vader een midgetgolf baan heeft aangelegd en dat er een kiosk was, waar de leerlingen van het Duckenburg college hun snacks haalden in de schoolpauzes. Ik was 3 toen we weggingen naar Zwanenveld. Dit is zo'n beetje wat ik weet, ben er nooit meer terug geweest sinds 1975. Dus ben wel heel benieuwd hoe het er nu uitziet.
Reactie 3:

Wil Struike, 22-01-2016: In de jaren 1974-1980 kwam ik hier regelmatig met mijn gezin. Wandeling langs het kanaal en dan naar Huize Duckenburg waar we op het terras met kennissen iets dronken etc, de kinderen konden daar goed spelen. Van een zus van mij hoorde ik dat een van haar dochters en man met een verbouwing bezig zijn om daar een nieuw restaurant in te vestigen.
Reactie 4:

Johnny Meuleman, 26-01-2016: Mijn herinneringen aan dit gebouw ...
Wegens grote renovatie in 1973 in het Willemskwartier verhuisden veel buurt- en leeftijdsgenoten naar Zwanenveld, ik was destijds 14 jaar.
Er was daar totaal niets, geen busstation, geen treinstation en zelfs nog geen winkelcentrum.
De enigste ontsnappings mogelijkheid was de bushalte op de 12e straat zodat je dan nog naar de stad kon.
De Zondagen waren het ergste, dan kon je een kanon afschieten, een grote dooie boel.
Als je geluk had kreeg je Zondag's een zakcentje, om de tijd te doden liepen wij vaak met een aantal oude buurtgenootjes naar dit gebouw.
Rechts van dit gebouw was een aanbouw en daar kon je dan een frietje of een pakje kauwgum kopen.
Zo kwamen wij in 1973-1974 de Zondagen in Zwanenveld door.
Reactie 5:

Arnold Stoffels, 26-01-2016: Hallo Johnny wij zijn uit het willemskwartier in 1970 (12 jaar oud) eerst naar hatert verhuisd, wat overigens niets minder saai was. Als je uit het willemskwartier kwam dan had je dat toch al snel. Wij zijn in 1974 in zwanenveld komen wonen en toen was het ook nog steeds een dooie boel. De mazzel die ik had is dat ik toen 16 werd en een yahama kreeg, kon ik mooi ontsnappen. Ik kan me jouw trouwens nog goed voor de geest halen. Voor een paar jaar terug heb ik in huize Duckenburg een seminair gehad, kon buiten niet heel erg veel verandering zien.
Reactie 6:

Johnny Meuleman, 27-01-2016: H Arnold, wat leuk !
Ja, jij bent eerder verhuisd omdat men van 2 woningen 1 woning ging maken.
Inmiddels zijn die woningen weg (Jan Luykenstraat).
Jij bent iets ouder dan ik, dus jij was ook eerder gezegend met een verchroomde Yamaha FS-1 om te kunnen vluchten.
Later trof ik jou bij Teluy en van daar uit ben jij naar die chips-maker gegaan (wat een geheugen h ?).
Meende dat jij ook verkering had met een meisje bij mij uit de straat.
Zonder in details te treden weet ik niet hoe dat afgelopen is.
Wel leuk om iets van een oude buurtgenoot te horen.
Voor 2 jaar terug was er een re-unie in het (nieuwe) wijkcentrum en onze buurt was aan de beurt (van het Willemskwartier) en ik heb na meer dan 40 jaar nog een hoop toenmalige speelkameraadjes ontmoet.
Overigens is er elk jaar wel een re-unie maar van verschillende gedeelten waarbij je gewoon binnen kunt wandelen, dat doe ik ook.
Leuk iets van je gehoord te hebben.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: