Het ‘pesthuis’

Het ‘pesthuis’:

In 1884 verrees aan de Oude Weurtseweg een kruisvormig gebouwtje voor de Dienst besmettelijke ziektes. Het ‘gebouw voor besmettelijke zieken’, in de volksmond beter bekend als het ‘pesthuis’, lag destijds om begrijpelijke redenen vrij geďsoleerd – het was het enige huis in de straat. In het achterste gedeelte werden de zieken behandeld, terwijl in het voorste deel de beheerder van het gebouw woonde. Eerst was dat de heer Van Nimwegen, later de heer Sengers.
Rond 1910 werd de Oude Weurtseweg verder bebouwd, waarna het gebouw zijn functie verloor en de achtervleugel werd afgebroken. In later tijd deed het gebouw dienst als consultatiebureau (tot in de jaren ’60), als kantoor voor de nabijgelegen papierfabriek Gelderland en als ijzerhandel. Tegenwoordig is het een woon-werkpand voor muzikanten.
Met dank aan de huidige bewoner!

terug

Reactie 1:

Peter Sengers, 08-11-10: Ik wilde graag wat aanvullende informatie geven over het pesthuis zoals deze op jullie site voorkomt

Het voorgedeelte is vanaf 1945 bewoond geweest door Mevrouw Sengers de Vet, vanaf 1966 tot 1995 heeft haar zoon P.tH.B Sengers er gewoond met zijn gezin.
Het achtergedeelte heeft tot 1976 dienst gedaan als consultatiebureau. Later in de jaren 80 is het achtergedeelte door de gemeente gebruikt voor opslag van huisraad dat in beslag was genomen bij uithuiszettingen. 
Aan het achtergedeelte is vroeger een aanbouw geweest dat dienst heeft gedaan als ijzerhandel en later als kantoor van papierhandel Duits. Papierfabriek Gelderland heeft er nooit een kantoor gehad.
Deze aanbouw is na 1995 afgebroken.
In 1995 was de gemeente van voornemen om het pand (en dan ook het timmerbedrijf ernaast) te slopen voor nieuwbouw. Echter dit is nooit doorgegaan. Ondertussen was de bewoner met zijn gezin al op een ander adres ondergebracht. Omdat het pand dus daarna leeg stond is het beschikbaar gesteld aan de huidige bewoners.

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: