Herberg Het Groenewoud

Herberg Het Groenewoud:

Deze T-boerderij – herkenbaar aan het brede en hoge voorhuis met aan de achterzijde een haaks daarop staande schuur – werd in 1763 gebouwd op de hoek van Groesbeekseweg en Postweg. De ligging bij de kruising van twee belangrijke wegen bracht de eigenaar op het idee om in het voorhuis een herberg te vestigen. Op het erf verrezen vervolgens een hooischuur en een stalhouderij, waar de klanten hun paarden konden stallen.
De herberg met theetuin, die al zeker sinds 1820 de naam (Het) Groenewoud droeg, werd een belangrijke pleisterplaats voor Nijmeegse notabelen en voor reizigers die de ommuurde stad na sluiting van de stadspoorten niet meer in konden. Ook kreeg de herberg de functie van postsorteercentrum: alle post die vanuit de stad werd verstuurd ging eerst naar Het Groenewoud, om daar per bestemming te worden gesorteerd. Postkoetsen brachten de post tenslotte over zogenoemde postwegen naar de plaatsen van bestemming, zoals Arnhem, Venlo en ’s-Hertogenbosch. De Postweg dankt zijn naam aan het feit dat over deze weg de post naar Kleve werd vervoerd.
In de 19de eeuw kreeg Het Groenewoud zijn huidige aanzicht met gepleisterde muren en licht gebogen vensters. De serres aan de voor- en zijkant dateren uit ongeveer 1900. Tegenwoordig zit er in de oude herberg een café.

Reactie 1:

Theo van Bemmel, 07-08-2011: Deze herberg is inderdaad in 1763 gebouwd, namelijk door een voorouder van mij, Frans Stevens. In 1809 is het door zijn schoondochter, die inmiddels weduwe was geworden, verkocht. Ik ben bezig met een uitgebreid archiefonderzoek naar Frans Stevens, zijn kinderen en het Groenewoud. Heb ook al het boek van Klaas Bouwer bestudeerd ("Een notabel domein").

Ik heb een vraag: Het Groenewoud lag dicht bij de stad Nijmegen. Het beleg door de Fransen in 1794 moet dus duidelijk merkbaar zijn geweest, wellicht hebben ze schade opgelopen. Heeft iemand informatie over deze roerige periode? Alvast hartelijk dank!

terug

Reactie 2:

Redactie, 25-11-2019: In 2013 bestond café Groenewoud 250 jaar. Het toen verschenen glossy jubileummagazine is online te lezen.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: