Voormalig klooster aan de Van Oldenbarneveltstraat

Voormalig klooster aan de Van Oldenbarneveltstraat:

De zusterorde Franciscanessen van de Heilige Familie werd in 1857 door Josephine Koch gesticht in het Duitse (sinds 1920 Belgische) stadje Eupen. In april 1884 reisden vijf zusters naar Nijmegen af om daar een klooster te stichten en zieken te verplegen. Twee jaar lang verbleven ze in een huis aan de Lange Hezelstraat, waarna ze verhuisden naar Jodenberg 6. De orde groeide naar twintig zusters in 1896, zodat dit huis te klein werd. Ze gingen op zoek naar een plek voor een geheel nieuw klooster en vonden een geschikt stuk grond aan de Bottendaal, de huidige Van Oldenbarneveltstraat.
De architecten J. Gielen en J. van der Pluijm ontwierpen dit neogotische gebouw, dat in 1900 verrees en op 20 maart van het volgend jaar door de zusters werd betrokken. Op 23 maart 1901 zegende deken F.A.L. Bronsgeest het klooster in.
De meest kenmerkende elementen van het gebouw bevinden zich in het vooruitspringende middengedeelte: de spitsboogvormige toegang tot de portiek, het natuurstenen beeld van de heilige Franciscus en de met een kruis bekroonde trapgevel. In de portiek met kruisgewelf is een fraaie gedenksteen met gotische letters ingemetseld. Boven de ingang staat in goudgeschilderde gotische letters de uit Mattheüs 25:36 afkomstige Bijbeltekst: ‘Ik was ziek, en Gij bezocht mij.’ Het klooster werd in 1925 aan de achterzijde uitgebreid met een kapel.
Vierden de zusters in 1984 nog dat zij honderd jaar in Nijmegen waren gevestigd, drie jaar later sloot het klooster zijn deuren. Het gebouw werd vervolgens – naar verluid illegaal – bestemd voor de huisvesting van studenten. Gelukkig verraadt de architectuur van het gebouw ook na zo’n 20 jaar studentenbewoning nog onmiddellijk zijn oorspronkelijke functie.

terug

Reactiepagina
In de aanbouw bevindt zich een gevelsteen.
Meer over de geschiedenis van het klooster staat op www.stilleven.nl.
Reactie 1:

Ron Jansen, 03-07-2015: Heeft iemand misschien meer informatie over de opvang van Nederlands Indiërs in dit klooster in de jaren 50? De familie Vincentie heeft daar verbleven in 1958.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: