Voormalig Grand Hotel Mulder

Voormalig Grand Hotel Mulder:

Dit herenhuis aan de Burchtstraat werd tussen 1840 en 1845 gebouwd voor de rijke houthandelaar en gemeenteraadslid J.G. Ten Boven. Het ontwerp kwam van de hand van de toenmalige stadsarchitect Pieter van der Kemp, die enkele jaren eerder al de nabijgelegen schouwburg had ontworpen.
Het in neoclassicistische stijl opgetrokken pand maakt met zijn vrijwel symmetrische gevel een statige en koele indruk. De buitenste vensters op de eerste en tweede verdieping kregen een natuurstenen omlijsting – de sobere omlijstingen op de tweede verdieping verdwenen rond 1930.
In 1880 kocht Amsterdammer J.G. Boggia het pand aan de Lange Burchtstraat, die zich toentertijd tot een belangrijke winkelstraat begon te ontwikkelen. Boggia opende er een duur hotel met vijftien kamers. De ingang van het pand, die oorspronkelijk uiterst links zat, werd verplaatst naar het midden.
J.H. Mulder nam het hotel in 1895 over en hotel Boggia werd het ‘Grand Hotel Mulder’. Met de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog raakte het toerisme in het slop en eind jaren ’20 sloot het hotel zijn deuren.
In 1930-1931 werd het gebouw grondig onder handen genomen door architect Jan Gratama. Het pand werd ingericht als filiaal van de Incasso-Bank. De ingang werd weer naar zijn oorspronkelijke plek verplaatst en kreeg een natuurstenen omlijsting in de vorm van geblokte pilasters. Verder werd het zadeldak opgehoogd, verbouwd tot schilddak en voorzien van twee dakkapellen. In het interieur veranderde ook het nodige. De vloeren werden bekleed met marmer, de muren met tegels en de plafonds met stucwerk. In de kelder kwam een grote brandkluis, die nog altijd aanwezig is.
Tussen 1931 en circa 2000 hebben diverse opeenvolgende bankfilialen het vroegere herenhuis betrokken. Tegenwoordig is er op de begane grond een winkel, daarboven bevinden zich appartementen.

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: