vrijgeb62

School voor Ambachtsonderwijs aan de Nieuwe Marktstraat:

Van de vele schoolgebouwen die ir. J.J. Weve rond 1900 in Nijmegen heeft gebouwd, is de voormalige School voor Ambachtsonderwijs aan de Nieuwe Marktstraat een van de weinige die zijn behouden. Toen de school in oktober 1901 werd geopend, bestond het uit een middengedeelte met twee topgevels en aan weerszijden een vleugel van drie vensters breed. Later breidde Weve het gebouw aan beide uiteinden in dezelfde sobere stijl uit: de noordelijke vleugel dateert uit 1919, de zuidelijke vleugel uit 1930. De enorme dakkapellen dateren van veel later datum.
In 1928 werd het nabijgelegen pompstation van het waterleidingbedrijf aan de school toegevoegd. Het uit 1879 daterende gebouw onderging daarvoor een grondige verbouwing. Tien jaar later werd het voormalige pompstation met een verdieping verhoogd en verbonden met de school van Weve door een nieuw trappenhuis van de hand van Charles Estourgie.
De ambachtsschool werd gebouwd in een periode waarin de toename van industriële bedrijvigheid in Nijmegen leidde tot een groeiende vraag naar goed opgeleide ambachtslieden. Tot dan toe waren ambachtslieden in spe aangewezen op een cursus van de Burgeravondschool.
Na de Tweede Wereldoorlog groeide het aantal scholieren op de school flink en in de jaren 1961-1967 verrees een grote en moderne uitbreiding, met de ingang aan de Kronenburgersingel. Het ontwerp hiervoor kwam van Charles Estourgie jr. Ter gelegenheid van de opening van de nieuwbouw veranderde de naam Ambachtsschool in Technische School ‘De Kronenburg’. In februari 1999 werd het complex betrokken door het stedelijk gymnasium.

terug naar Gebouwen naar Gevelstenen

Reactiepagina
Reactie 1:

Sjef Vaes, 15-05-2020: Ik zat van 1956 tot 1957 op de Technische School Nieuwe Marktstraat 12.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: