Fort Kraijenhoff

Fort Kraijenhoff

Fort Krayenhoff:

Fort Krayenhoff werd in de jaren 1824-1831 gebouwd aan de linkeroever van de Waal, ongeveer een kilometer stroomafwaarts van het toen nog ommuurde Nijmegen. Het was n van de vele forten, die in de 19de eeuw in een wijde cirkel rondom Nijmegen verrezen. Al eerder was op de Hunnerberg fort Sterreschans gebouwd, n fort Krayenhoff volgden fort Verbrande Molen (1861), Kijk-in-de-Pot (1862) en de forten Boven en Beneden-Lent (respectievelijk in 1862 en 1863).
Opdrachtgever voor de bouw van deze forten was baron C.R.T. Krayenhoff (1758-1840). Deze Nijmegenaar had het tijdens de Franse bezetting geschopt tot Minister van Oorlog en werd in 1814 door Koning Willem I benoemd tot inspecteur-generaal der Fortificaties. In die functie kreeg Krayenhoff de opdracht om de landsverdediging te organiseren. Na zijn dood werd Krayenhoff begraven in een kelder van het naar hem vernoemde fort.
In 1914 besloot de gemeente tot afbraak van fort Krayenhoff, dat zijn functie toen al enige tijd had verloren. De overblijfselen van baron Krayenhoff werden overgebracht naar begraafplaats Rustoord aan de Postweg en de zerk, die op last van Koning Willem II op zijn graf was geplaatst, kreeg een plaats in een parkje aan de Krayenhofflaan.
Een klein deel van het fort ontkwam aan de slopershamer: het muurwerk aan de rivierzijde bleef behouden en werd opgenomen in de kade. De muren zijn alleen vanaf de Waal goed zichtbaar.

Bron: Nationaal Archief Met dank aan: Ren G.A. Ros

Info grafsteen Krayenhof op Noviomagus

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: