Het Goffertstadion

Het Goffertstadion:

De oorsprong van het Goffertstadion is niet los te zien van het park waarin het ligt, het Goffertpark. Dit volkspark werd in de jaren 1935-1939 aangelegd in het kader van de werkverschaffing. Ruim 160 werklozen ontgonnen met de hand 65 hectare bos en hei en toverden dit terrein om in een multifunctioneel park, waarin plaats was voor onder andere een grote ligweide, een openluchttheater en een stadion.
Het stadion werd zorgvuldig ingepast in het park: het voetbalveld kwam zes meter onder het maaiveld te liggen en de aarde uit de zo ontstane kuil – de beruchte ‘bloedkuul’ – werd rondom het veld opgeworpen. De tribunes werden vervolgens tegen de hellingen aangebouwd. Zo voorkwam men dat het enorme stadion vanuit het park al te nadrukkelijk zichtbaar zou zijn.
Het Goffertstadion, dat vanaf het begin de thuisbasis was van NEC, had een capaciteit van 29.200 plaatsen en was daarmee een van de grootste stadions in het land. Rondom het voetbalveld lagen een atletiekbaan en een wielerbaan, maar behalve voetbal-, atletiek- en wielerwedstrijden werden in het stadion ook motorcrosses en ‘crazy races’ gehouden.
In de jaren ’90 van de afgelopen eeuw was duidelijk geworden dat het stadion niet meer voldeed aan de eisen van de tijd. Critici vonden het stadion kil en lelijk, het grootste deel van de tribunes was onoverdekt en lag op te grote afstand van het voetbalveld. Daarom ging men in 1999 over tot een zeer ingrijpende verbouwing – welhaast een herbouw – van het stadion. De atletiek- en wielerbaan verdwenen, de tribunes kwamen dichter bij het voetbalveld, het aantal (zit)plaatsen werd ingekrompen naar 12.500 en het hoofdgebouw werd aan de voorzijde uitgebreid. Door deze ingrepen verdwenen veel karakteristieke elementen van het stadion, dat in de stijl van de Delftse School was gebouwd. De sfeer en het comfort in het stadion zijn anderzijds wel sterk verbeterd.

terug

Reactiepagina
Reactie 1:

Jacqueline Smulders, 17-03-2016: Het stadion was NIET vanaf het begin thuisbasis van N.E.C.
N.E.C. en Quick 1988 hadden allebei een stadion in de Hazenkamp, en wilden niet verhuizen naar De Goffert. In 1944 moest N.E.C. de locatie aan de Hazenkampseweg verlaten vanwege oorlogsschade, en omdat het terrein een geallieerd legerkamp was geworden. Vanaf het seizoen 1945/46 speelde N.E.C. in De Kuul.
Reactie 2:

Paul Broekman, 17-03-2016: NEC had, toen de club nog alleen maar amateurs had, als thuisbasis een eenvoudige houten overdekte tribune aan de Vossenlaan. Ik kwam daar in de jaren vijftig regelmatig kijken. Er lag daar een groot stuk land, grasland, waar ook andere clubs hun thuisbasis hadden. Nu is dat vol gebouwd. Ik herinner mij dat de toenmalige keeper als achternaam Jans(s)en had. Achter het doel stond ik vaak naar zijn verrichtingen te kijken.
Ook club S.C.H. schuin tegenover de noodwoningen had hier zijn basis. Ik kwam daar in de pauze of na de wedstrijd wel eens in de kleine kantine tussen al dat grote mansvolk.
Verderop richting Hazenkampseweg had je een speelveld van Quick. Ook hier kwam ik als kleine jongen: aan de straat stond een houten keetje met gaas voor het loket. Inderdaad, je moest wel betalen om binnen te komen. Hier speelde een bekende voetballer De Kluis, die later een drankenwinkel in de Oude Molenweg had.
Later verliet NEC voorgoed de Vossenlaan/Hazenkamp, omdat de club naar ik meen de profstatus kreeg en na onderhandelingen met de gemeente.
Ja, ik woonde op loopafstand van het voetbalgebeuren en waar ik woonde kon je horen als er een doelpunt viel in het Goffertstadion. Zo kon ik toentertijd het wedstrijdverloop in onze achtertuin volgen van de legendarische match tussen DOS (door oefening sterk) en Enschede.
Reactie 3:

Wim Bongers, 18-03-2016: De club die naast de velden van NEC speelde was niet SCH maar SCE.
Reactie 4:

Wil Struike, 18-03-2016: Beste Paul, de keeper van NEC was Theo Jansen en was werkzaam bij de PTT. Een bekende speler in die tijd was o.a. ook Kees Kuiten. De voetbalclub was SCE, ik heb daar op de Vossenlaan nog gevoetbald.
Reactie 5:

Gerard Centen, 20-03-2016: Ik kan mij nog herinneren dat tussen NEC en Quick -toen ze nog speelden aan de Hazenkampseweg- een behoorlijke rivaliteit was. NEC was meer voor de gewone man en Quick meer voor de middenstand.
Als jongetje ging ik het liefst naar het Quick veld, voller en warmer, mooiere tribune en staanplaatsen. NEC was wat killer allemaal, maar NEC werd twee maal, in 1945-46 en 1946-47, kampioen van het oosten dus NEC huurde het Goffert stadion om daar de wedstrijden te spelen om het kampioenschap van Nederland.
Het kampioenschap in 1947 gaf aan dat tussen Quick en NEC wel een sportieve rivaliteit bestond, want Quick speelde in Deventer tegen GoAhead en won daar met 2—7 waardoor GoAhead op 29 punten bleef. NEC speelde uit tegen Enschede en speelde gelijk 2—2 en kwam op 31 punten. NEC werd weer kampioen dus feest in Nijmegen, met supporters van beide clubs, arbeiders, middenstand, protestant katholiek, het was ooit wel eens anders !! Maar op die Zondag in 1947, Nijmeegse eendracht het kon niet op.

Ik heb nog enkele namen van spelers uit die tijd:
Herman Gerrits, altijd recht op het doel af, hij was ook een politie man,
Han Engelsman, die stuurde hem de ballen,
Gerrit Steinvoort doelman, enz, enz.
Dit waren spelers van Quick, enkele spelers van NEC:
Wim Lakenberg, Jan Teuwsen, Piet krebbers, Wim Reynen, Kees Cuyten enz enz.
Wat zo leuk was aan het topvoetbal uit die tijd, aan de Hazenkampseweg en het Goffertstadion, de meeste spelers KWAUME UUT NIMWEGEN.
Reactie 6:

Gerard Centen, 21-03-2016: Ik moet nog iets over de prestatie van Quick in 1949 vertellen. De knvb beker werd gewonnen in Eindhoven, Quick-Helmondia 1—1, Quick won na strafschoppen. Helaas is dat nec nooit gelukt, wel vier keer in de finale gespeeld: 1973 tegen nac, in 1983 tegen ajax, in 1994 tegen Feyenoord, en de laatste in 2000 tegen roda jc, helaas zij waren allemaal te sterk. Jammer, geen feest in Nijmegen.
Reactie 7:

Gerard Centen, 15-11-2016: Pieter mannen.
In augustus 1946 speelden een quick-nec combinatie in het Goffertstadion tegen Curaçao, de mensen van mijn leeftijd die kunnen zich dat wel herinneren, de wedstrijd werd bezocht door 25000 toeschouwers, en eindigde in een 3-2 overwinning voor de Nijmeegse combinatie.
Een historische wedstrijd. Ik kan mij herinneren, voor het eerst kwamen elf zwarte voetballers in de goffert voetballen. Mensen die nog nooit naar voetballen waren geweest waren toen op die dag in de goffert om die zwartjes te zien. Zwarte mensen dat waren toch knechten, en die waren al blij als zij iets kregen wat blonk, want op school spaarde wij zilverpapier voor de negertjes in Indie.
De elf spelers van Curaçao lieten in eens zien aan de blanda's dat ze aardig konden voetballen, de meest opvallende speler was de doelman twee meter lang Hato die trapte de bal van doel naar doel, toen nog een bal met een binnenbal. Buitenbal met een veter om de bal te sluiten.
Hoe dan ook, de eerste kennismaking met zwarte voetballers was die wedstrijd in 1946 Quick-NEC combinatie tegen Curaçao, met 25.000 toeschouwers.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: