Natuurmuseum

Het Natuurmuseum:

In 1913 werd de te klein geworden synagoge aan de Nonnenstraat door de joodse gemeenschap verruild voor een nieuw gebouw aan de Gerard Noodtstraat. Ontwerper van het gebouw was Oscar Leeuw, die ook de Vereeniging ontwierp. Kenmerkend voor het gebouw zijn de ronde vormen, die op verschillende plaatsen terugkomen. Het gebouw wordt bekroond door een koepeltoren, die typerend is voor de oosterse bouwkunst. De toren wordt door vier kleinere koepeltorentjes ingeklemd.
In de twee Stenen Tafels boven in de toren, die op de derde foto te zien zijn, zijn in het Hebreeuws de tien geboden weergegeven. De foto daaronder toont een fragment in de boog boven de ingang. Oorspronkelijk was hier een Davidsster in steen gehouwen, nu prijkt hier een fakkel: het symbool van de Apostolische Gemeente, die hier na de oorlog kerkdiensten hield. Op de onderste foto is nog een versiering te zien, die aan weerszijden van het portaal terug te vinden is. Het staat symbool voor de zogenaamde palmboom van Judea.

In de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw, dat als opslagplaats voor radio's werd gebruikt, zwaar beschadigd. Een groot deel van het interieur ging verloren. Na de bevrijding werd het gebouw niet meer gebruikt door de joodse gemeenschap: diensten werden nu gehouden in een deel van een ernaast gelegen schoolgebouw. In 1980 werd het Natuurmuseum in het pand gevestigd en dat zit er nu nog. In 1988 werd het gebouw verbouwd en gerestaureerd onder leiding van Paul Hoeke.

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: