VGentstraat

De Nijmeegse Radio Centrale:

Aan de Van Gentstraat 56-58 staat dit witgepleisterde gebouw, dat in 1933 werd gebouwd voor de Nijmeegse Radio Centrale. Het komt van de architecten Meerman en van der Pijll, die drie jaar later het benzinestation 'Autopalace NV' aan de Graafseweg zouden bouwen. Links van de radiocentrale werd in dezelfde stijl - de Nieuwe Zakelijkheid - een woonhuis opgetrokken. Nadat het gebouw in verval was geraakt, werd het in 1992 zoveel mogelijk in oude staat teruggebracht.

Reactie 1:

Corrie van der Pijll-Reichgelt, toegevoegd 30-11-2011: Naar aanleiding van een Prikbordvraag van de heer G. Schoonderwoerd heb ik mijn herinneringen aan de Draadomroep eens even opgehaald.

Mijn eerste kennismaking met klassieke muziek herinner ik mij nog duidelijk uit de jaren 1940-’50.
Na onze verhuizing naar de Javastraat, vonden wij twee kastjes op de muren, één in de woonkamer en één in de keuken. Op beiden konden luidsprekers worden aangesloten en dus de mogelijkheid voor het luisteren naar muziek, kortom een radio met drie zenders, o.a.: Hilversum I en II, als ik me goed herinner.
Trouwe luisteraars waren wij van de volgende programma’s:
De Nieuwsberichten van …uur op verschillende vaste tijden van de dag.
Vervolgens de Arbeidsvitaminen vanaf 10 uur, meerdere dagen per week, aangevraagd door het personeel van diverse bedrijven en veelal Nederlandstalig.
De Bonte Dinsdagavondtrein, een gezellig familieprogramma, werd door het hele gezin gevolgd.
Iedere zondagmiddag Operafragmenten, daar bleef je voor thuis.
Hoorspelen, wie herinnert zich niet “Paul Vlaanderen en zijn Ina”.
Op Palmzondag de volledige Mattheus Passie, dan wel met mijn broer in de keuken, want dit lange werk van Bach werd niet door iedereen gewaardeerd.
Het was een luxe in een groot gezin waar kort na de oorlog geen radio of grammofoonplaten waren en ook geen grammofoon, destijds nog met hoorn, binnen bereik was.

Nog meer interessant wordt het, als ik in het familiearchief drie krantenknipsels vind uit 1933, van onderstaand gebouw uit de Van Gentstraat 50 (56-58 ?). Uit de knipsels bleek, dat men zo’n abonnement op 5 december elkaar ook cadeau deed.

“Zo gelukkig waren wij destijds met muziek uit een muurkastje” !


Tekening: J. van der Pijll, architect

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: