OLPoort

De Lossertpoort:

Onder het rechterdeel van Waalkade 65 bevinden zich de restanten van een middeleeuws stadspoortje dat onder verschillende namen bekend was en is: Lossertpoort, Besienderspoort, Tolpoort, Tollenaarspoort of Onze Lieve Vrouwepoortje. Sommige muurfragmenten in de tot opberghok omgebouwde poort zijn 15de-eeuws. Door de ophoging van de Waalkade in 1885 kwam de Lossertpoort ver beneden het straatniveau te liggen en is deze momenteel alleen nog maar vanuit de achterliggende Steenstraat te bezichtigen. Het is begrijpelijk dat het bestaan van de poort helemaal werd vergeten toen deze in 1915 werd dichtgemetseld.
Nadat in 1938 het naastgelegen pand was afgebroken, werd in 1945 tegen de zijgevel van Waalkade 65 ter versteviging van de oude binnenmuur een nieuwe buitenmuur opgetrokken. In de nieuwe muur bracht men de contouren van een oude poort aan, vanuit de overtuiging dat de poortdoorgang haaks op de zijgevel had gestaan. Pas in de jaren '70 kwam de verloren gewaande poort weer te voorschijn.
Aan de Steenstraat staat vlak naast de Lossertpoort een uit de 15de eeuw stammend gebouw met trapgevels. In dit pand woonde in de 16de eeuw de besiender - een rivieropzichter die de tol inde - Sybert Lossert, één van de naamgevers van het poortje.

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.