Tankstation

Tankstation aan de Muldersweg:

In 1936 werd dit bijzondere pompstation met garage en dienstwoning, ontworpen door de architecten B.J. Meerman en J. van der Pijll, aan de Graafseweg gebouwd. Al bij de opening was de 'NV Auto Palace' een van de meest opmerkelijke tankstations in Nederland. Niet alleen vanwege de architectuur, ook omdat het 24 uur per dag geopend was.
Cirkels en rechthoeken zijn overal in het gebouw te herkennen. Opmerkelijk is de ronde luifel, waarvan het middelpunt zich precies op een van de hoeken van het vierkanten gebouwtje bevindt. Op de hoek bevond zich de ronde wachtkamer. Bovenop het gebouw staat een 25 meter hoge stalen constructie met glazen wanden, die 's nachts van binnenuit verlicht kon worden en dan op meer dan tien kilometer afstand te zien was.
In 1977 werd de Graafseweg verlegd en werd het tankstation gesloten. Het gebouw verviel en sloop dreigde, maar nadat het in 1988 op de gemeentelijke en in 1990 op de Rijksmonumentenlijst was gezet, werd het gebouw gerenoveerd door architect Koos van Lith. Sinds 1991 heeft hij zijn architectenbureau in het vroegere tankstation gevestigd.

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.