Diverse speldjes Nijmegen

(gewijzigd 27-06-2013)

Collecties: Richard Hendriks, Johan Ruijs, Theo Phoelich, van Wees, Noviomagus.nl, Berry Janssen, Gerard Smid, Marianne Cobussen, Lambert Barten, Jos van Reen, Ewald van Kuil, Henny Meijer.

Heeft u herinneringen bij zo'n speldje? REAGEER, wij maken graag gebruik van uw verhaal.


Lambert Barten, 24-09-2008: Waarschijnlijk het eerste NEC speldje. Ik heb een foto van ongeveer 1930 waarop Lambert Schouten (mijn opa) staat met dit speldje op zijn jas. Hij was een van de pioniers van NEC en stond zijn mannetje als back in het eerste elftal rond 1920.

Daarnaast een minder oud maar ook mooi NEC-speldje. Herdenkt het een 40-jarig lidmaatschap?

   

Gerard Smid: Een speldje van het Nijmeegse mannenkoor "De Verenigde Zangers" o.l.v. Herman van Houdt. In 1960 is dit koor samengegaan met het "Nijmeegs Mannenkoor". Een korte tijd heeft dit koor de naam gedragen van "De Verenigde Zangers / Nijmeegs Mannenkoor". Op het moment van Koninklijk koor werd de naam definitief "Het Nijmeegs Mannenkoor".

Daarnaast een speldje van het Dominicus-college uit 1956 (Collectie Ewald van Kuil).
 

Hierboven uit eigen collectie een speldje van Nijs & Vale, een van mijn eigen vorige werkgevers. Vreemd genoeg is het een dubbelzijdig speldje met als opschrift: Nijs & Vale Alsco Malugani NV Nijmegen.

Reactie 1:

Henry Artz, 11-10-10: Ik heb als tekenaar gewerkt (1965 - 1971) bij de firma Nijs en Vale. De firma Nijs en Vale bestond uit een staalfabriek en een aluminiumfabriek. De aluminiumfabriek was ook gedeeltelijk in handen van de Italiaanse firma Alsco Malugani deze leverde ook de aluminiumprofielen.
Ik heb nooit geweten dat er een speldje bestond, wel interessant.
Met de tekenkamer hebben we een excursie gehad naar de nieuwbouw van het hoofdkantoor van Albert Heijn in Zaandam. Ik heb enkele foto's waarop enkele oud-collega's staan.


Speldje van voetbalvereniging SJN (Sint Jan Nijmegen). Meer informatie over deze voetbalclub op hun homepage: www.vvsjn.nl. (Collectie Berry Janssen, toegevoegd 12-4-2011)


5 year pin voor vijf jaar onafgebroken dienst bij Friden.


10 year pin met rode edelsteen voor 10 jaar onafgebroken dienst bij Friden/Singer -Friden Division


10 year pin met rode edelsteen (als dasspeld) voor 10 jaar onafgebroken dienst bij Friden/Singer Friden Division/Singer. Makelij: Koninklijke Begeer-Voorschoten.

De beloning voor langdurige dienst bij Friden, Singer-Friden Division en Singer. (Nijmegen)
Het bedrijf assembleerde kantoormachines en was gelegen aan de Theunismolenweg.
Ik ontving mijn 10 year pin van de directeur Ir. W. Brouwer bij mijn afscheid in december 1973
De dasspeld kreeg ik na de dood van mijn oudste broer Mel, die er bijna 14 jaar werkte.
Deze onderscheidingen zijn typisch Amerikaans en werden door dit Amerikaanse dochterbedrijf ook in Nederland en België (Mechelen) uitgegeven. Dat gebeurde meestal tijdens een feestavond.
Langdurige dienst wordt/werd in de USA als een verdienste beschouwd omdat de arbeidsverhoudingen zodanig waren dat de onderneming je van de één op de andere dag kon ontslaan. Als dat niet gebeurde werd dan gezien als een prestatie voor de werknemer. (In Nederland lag dat overigens gelukkig even anders).
Collectie Henny Meijer, Venray (toegevoegd 30-05-2011)

 
Een speldje van voetbalclub Union
Collectie Berry Janssen (toegevoegd 27-06-2013)

REAGEER

terug

Reactie 2:

Mario van Limburg, 14-08-2014: het speldje van de Carmelgroep is rond 1970 in kleine oplage uitgegeven met als doel fondsenwerving. Ik ben er al jaren naar op zoek. De Carmelgroep later Carmelverkennersdrumband zat in het toen vervallen pand op de Jodenberg achter de Gelderlander expeditie.
Reactie 3:

Frank, 04-07-2016: Ik ken ONVV als 1 van de voorlopers van de Trekvogels, maar dat hield op in 1940. Het glas en de speld komen uit eind 1950 begin 1960. Wie weet meer over deze club?

Reactie 4:

Theo Greven, 03-08-2016: Ik denk dat ONVV de Oost Nijmeegse Voetbal Vereniging was opricht in de Dominicanenstraat bij mijnheer Laurenz.
Reactie 5:

Etienne van Houdt, 24-12-2017: Hallo, leuk die verzameling van speltjes. Het logo van de Verenigde Zangers Nijmegen heeft mijn moeder ontworpen. Francine van Houdt-Janssen. De dirigent van dat koor was mijn vader, Herman van Houdt. Dank voor jullie leuke site.
Reactie 6:

Peter van Lierop, 01-12-2018: Beste verzamelaars,
Onlangs hebben we in Boxtel een klein metalen speldje gevonden met een metaaldetector.
Het stelt een mannelijke persoon voor met in zijn rechterhand een wimpel aan een vlaggenstok
Waarop duidelijk te lezen is : NEERLANDIA
Wij zouden als heemkundevereniging graag willen weten waar het speldje op duidt en hoe oud het is.
Misschien heeft één van jullie ooit eenzelfde exemplaar gezien.

Materiaal tin / zilver? Lengte 20mm Breedte 15mm

Redactie: is er een link met Nijmegen?
Peter, 06-12-018: nou, dat weten we eerlijk gezegd niet. We hebben al contact gelegd met Conam, dat is een vereniging die zich bezig houdt met oude auto’s. Voorlopig nog zonder resultaat. Toen ben ik op zoek gegaan naar een vereniging voor speldjes in Nederland, maar die kon ik geen vinden. Wat ik wel vond is jullie Noviomagus.nl dus heb ik jullie de vraag voorgelegd. Of misschien kennen jullie iemand anders die hier misschien wat over zou kunnen vertellen?
Met vriendelijke groeten, Peter

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: