Medailles Kalorama Wandelmars

Heeft u herinneringen bij deze medailles? REAGEER, wij maken graag gebruik van uw verhaal.

collecties Mark van Loon en Ewald van Kuijl (toegevoegd 15 november 2009)

Reactie 1:

Henny Meijer, 08-02-11: Kalorama-wandeltocht. Hier zien we twee foto’s van medailles van de Kalorama wandeltocht, een zilveren exemplaar voor 5x en een voor 10x. Ik vind het teleurstellend dat er nog niemand is geweest die gereageerd heeft of aanvulling heeft gegeven.

Dit jaar vindt op 14 en 15 mei 2011 de 73e Kalorama-wandeltocht plaats en men kan zich afvragen wie de recordhouder(s) zijn (geweest). Als men bedenkt dat de tocht op zaterdag en op zondag werd gelopen was dubbeltelling mogelijk en kon men in één jaar twee maal de wandeltocht lopen.
Een ander aspect is de medaille die men bij voltooiing ontving gedurende laatste 72 jaren qua makelij, vormgeving, materiaal, opschrift voorzijde en keerzijde, brons, zilver voor 5x en goud? voor 10 maal of enige andere variaties.
Ook kan er een groepsprijs zijn ingesteld en hoe zien die eruit?

Omdat ik zelf deze Kalorama-wandeltocht vijf maal heb gelopen, de laatste keer in 1961, en ik als een notoire verzamelaar alles waarop “Nijmegen” staat, of daarmee verwant is bewaar, ben ik eerst in mijn afdeling “sport medailles” gaan zoeken. Zoals zo vaak krijgt men “gedurende het eten honger” en je vind meer dan je voor mogelijk had gehouden, doch daarna zit je met meer vragen dan toen je begon!

Op internet vond ik een foto van de heer Dick de Valk, die in 1946, 1947, 1948 en 1949 de tocht had mee gelopen en daarvoor een zinken medaille had ontvangen. Door materiaal schaarste na de oorlog is dit zinken exemplaar heel bijzonder werd in dat bericht gesteld.


De zinken medaille van de heer Dick de Valk.

In de boeken van Koninklijk Begeer, Voorschoten vond ik deze medaille in Deel V (1935-1960) onder nummer 1458:

Groepsprijs Kalorama wandeltocht 1941

Makelij: Koninklijke Begeer, Voorschoten
Materiaal: Brons
Maat: 50mm

Voorzijde: Naar links gaande wandelaar (kniestuk)

Keerzijde: Opschrift GROEPSPRIJS-KALORAMA-NIJMEGEN


Detachement Nijmeegse School voor Scheepswerktuigkundigen, Kaloramatocht April 1961
(Foto Styl, Vorden) De commandant, laatste rij rechts, Henny Meijer.
De namen van de overige leerlingen zijn mij ontschoten, behalve links voor Ger Degener.


Wie weet meer details?
Bij voorbaat dank, Henny Meijer, Venray.

Reactie 2:

Henny Meijer, 08-02-11: Recentelijk vond ik nog enkele Kalorama-medailles. Wellicht kan iemand inlichtingen verschaffen. Bij voorbaat dank een hartelijke groeten, Henny Meijer, Venray.

Kalorama medaille met cijfer 16

Makelij: Kon. Begeer
Materiaal: verzilverd brons met geel en rood emaille aan de randen
Maat: 30,9 mm. Dikte: 2,35 mm

Keerzijde: ingeslagen Kon. Begeer/Voorschoten.

Cijfer 16: verguld (zeer dun) hoogte: 14,4 mm

Kalorama medaille met cijfer 13

Makelij: Onbekend
Materiaal: verzilverd brons met oranje/geel en rood aan de randen
Maat: 30,65 mm. Dikte: 2,17mm

Keerzijde: glad zonder merktekens

Cijfer 11: verguld (zeer dun) hoogte: 14,2 mm
Cijfer 13: verzilverd hoogte: 10,4 mm

Reactie 3:

Henny Meijer, 17-09-11: Ik vond weer een Kaloramatocht medaille. Hartelijke groeten, Henny Meijer, Venray

 

Herinneringsmedaille 80e Kalorama Wandeltocht Nijmegen 1998

Makelij: W.v.VELUW B.V. te ZEIST.
Materiaal: brons.
Afmeting: 40,19 mm diameter, waarop een integraal oog. Dikte: 2,4 mm.

Voorzijde: twee wandelaars, een man en een vrouw met daaronder “1998”
Het randomschrift : “80e KALORAMA WANDELTOCHT” met onder: “NIJMEGEN”

Keerzijde: glad met aan de onderzijde ”W.v.VELUW B.V./ ZEIST-HOLLAND”

Lint: rood en gele baan, 28 mm breed.
Bevestiging: boven: een bevestigingsspeld, onder: een platte messing beugel (z.g.suspender), In het midden een v-vorm, waarin d.m.v. een kleine ring de medaille aan de beugel is bevestigd.

Reactie 4:

Henny Meijer, 16-04-2012: Dacht ik mijn verzameling Kaloramatochtmedailles uit te breiden met een bijzonder exemplaar, blijkt deze witmetalen medaille niet de tekst Kaloramatocht te hebben op de keerzijde doch de tekst "ELFSTEDENTOCHT/1943".
Dat de leverancier dezelfde matrijs gebruikt voor een ander doel komt wel vaker voor doch de ELFSTEDENTOCHT 1943 is nooit gehouden! Wel op 30 januari 1940, 7 februari 1941 en op 22 januari 1942. De eerste na de oorlog werd gereden op 8 februari 1947.
Wie kan iets vertellen over deze medaille 1943?
Bij voorbaat dank, Henny Meijer, Venray.

Reactie 5:

Rob Essers, 22-04-2012: Deze laatste medaille heeft vanzelfsprekend betrekking op de Elfstedentocht te voet. In 1943 verschenen hierover diverse berichten. De N.W.B. besloot zelfs "dat het verboden is den Elfstedentocht onder auspiciën van den N.W.B. voor heeren in minder dan 4, voor dames in minder dan 5 dagen te loopen." (De Tijd, 12 juli 1943, zie kranten.kb.nl)

Reactie 6:

Henny Meijer, 14-05-2012: Op internet vond ik eerder (zie reactie 1) een foto van de heer Dick de Valk, die in 1946, 1947, 1948 en 1949 de tocht had mee gelopen en daarvoor een zinken medaille had ontvangen. Door materiaalschaarste na de oorlog is dit zinken exemplaar heel bijzonder werd in dat bericht gesteld. In mei 2012 vond ik een origineel exemplaar, waardoor de serie completer kon worden. De medaille is van een legering, die het meeste op zink lijkt. De afmeting: 30,36 mm, dikte: 2,36 mm. Evenals op de foto van Dick de Valk is het lint half wit en half oranje/geel, 25 mm breed.
Wie kent nog meer typen van deze Nijmeegse wandelmedaille?
Bij voorbaat dank,
Henny Meijer, Venray.

Reactie 7:

Henny Meijer, 31-05-2012: van een oud-politieman ontving ik deze Medaille Kalorama-mars met de gesp "2-DAAGSE". Dit betekent weer een variant op de beloningen, blijkbaar dat de gesp wordt uitgegeven als men zowel zaterdag als zondag met goed gevolg heeft meegelopen. Op de medaille staat geen leverancier/makersmerk.
Wie weet meer details?
Bij voorbaat dank, Henny Meijer, Venray

Reactie 8:

Henny Meijer, 25-08-2012: Deze zilveren medaille heeft geen aanduiding van de maker, doch met enige zekerheid zal dat zijn V. Veluwe bv, die moderne medailles vervaardigd. De maat is 20,61 mm dia doch er zit een lange doorboorde lip aan van 8 mm, voor bevestiging aan de lint beugel. De medaille is maar 2,12 mm dik en bestaat uit witmetaal, zonder zilvermerk.
Wie weet in welke periode deze werd verstrekt?
Bij voorbaat dank, Henny Meijer, Venray

Reactie 9:

Theo Phoelich, 05-09-2012: Ik kocht op een markt een blikje daarin zaten diversen medailles van wandel marsen in Nijmegen, waaronder ook deze van de Kaloramamars en zie dat Henny Meijer hier orde in probeert te brengen er zitten er 2 bij die nog niet op de site staan, misschien dat hij aan de kleuren en de cijfers ze ergens kan plaatsen.
Groeten Theo Phoelich
vlnr brons brons zilver goud zilver. De achterzijdes zijn glad.

Kunt u orde brengen in deze medailles? REAGEER, wij maken graag gebruik van uw verhaal.

terug

Reactiepagina
Reactie 10:

Theo Wolters, 05-10-2014: Ik heb in 1961 meegelopen met de school voor scheepswerktuig­kundigen, ben op de foto de middelste vooraan, met de pet diep over de ogen. Heb geen idee meer waarom we meeliepen maar we wilden wel uniform. Ik had toen nog geen uniform heb het van een van de mede leerlingen zijn broer geleend. Weet nog dat we heel snel liepen hebben veel mensen in gehaald. Het was ook de enige keer dat ik mee liep. Weet ook nog dat het mooi weer was.
Reactie 11:

Lieke Adema, 23-11-2015: ik heb nog medailles van de kaloramamars met kroontje, nr 4. Ik woonde in Nijmegen van 1946 tot 1957. Wij liepen met alle broers en zussen ieder jaar mee. Ik heb een medaille met op achterzijde: watersnood 1953 N.W.V. destijds was ik 8 jaar en herinner mij deze speciale mars nog wel. Weet niet meer wanneer deze precies is gelopen, ik denk in het voorjaar 1953...geen foto

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: