Medaille Nijmeegse Reddings Brigade 1939

Na gereedkoming van het Maas Waal kanaal in 1927 werden er blijkbaar regelmatig zwemtochten gehouden in het toen nog redelijke schone water. Onderstaande medaille van de Nijmeegsche Reddingsbrigade werd geschonken aan diegene die de 3 km lange tocht in 1939 goed volbracht.

Heeft u herinneringen aan dit item? REAGEER, wij maken graag gebruik van uw verhaal.

Op de website van de Nijmeegse Reddingsbrigade lezen we het volgende:

In 1937 werd de eerste openbare, dus ook voor niet-leden van de vereniging, kanaaltocht gehouden in het Maas-Waalkanaal. Ze werd al spoedig erg populair bij deelnemers en kijkers. In 1947 waren er al vierhonderd zwemmers en achthonderd toeschouwers. Het aantal zwemmers is in 1975 gestegen tot 1157. Dat deze groei niet vanzelf ging, is begrijpelijk. Alleen door de vrijwillige en volledige inzet van kader en leden kon dit worden bereikt. De medewerking van de gemeentelijke autoriteiten, de rijkspolitie, de rijkspolitie te water en andere instanties zoals EHBO, zeeverkenners en duikteam De Kaaiman zijn hierbij steeds een grote steun geweest. Sinds 1945 heeft de vereniging een eigen clubblad, wat met enige regelmaat verschijnt. Vanaf 1975 is er een commissie verantwoordelijk voor het clubblad en promotionele activiteiten, de Pers en Propaganda commissie. Deze commissie gaat tegenwoordig door het leven als de Public Relations (PR) commissie. 

Door de watervervuiling van het Maas-Waalkanaal werd de kanaaltocht in 1970 verplaatst naar het verversingskanaal aan de Startsedijk in Mook. Van heinde en ver kwamen deelnemers voor de Kanaaltocht van de vereniging. Afhankelijk van hun eigen vermogen zwommen de zwemmers de vijfhonderd, duizend, tweeduizend, drieduizend of vijfduizend meter. Voor dit groots opgezette zwemfestijn ligt de nadruk op het recreatieve karakter van de zwemsport en niet op de snelheid waarmee de afstanden gezwommen worden. Veertig Kanaaltochten hebben er in de loop der jaren plaatsgevonden. In 1984 is de Kanaaltocht voor de laatste maal georganiseerd.

Reactie 1:

Henny Meijer, toegevoegd 24-12-2012: Medaille Nijmeegse Reddingsbrigade Mookse Plassen tocht 1970-1984 Op de zoekmachine van noviomagus.nl zocht ik naar de medaille van de Nijmeegse Reddingsbrigade en vond alle informatie. De zwemtochten in het Maas en Waalkanaal vanaf 1939 en door vervuiling van het water de uitwijking naar de Mookse plassen. Het verhaal behoeft niet te worden herhaald doch een afbeelding van de Medaille die men won na de succesvolle prestatie in de Mookse Passen ontbreekt en daarom hieronder de afbeelding.

 

Voorzijde een reddingsboei met de letters N R B (Nijmeegse Reddingsbrigade)
In het centrum de tekst: "PRESTATIE/ZWEMTOCHT/MOOKSE/PLAS"
Keerzijde: het omschrift: "NIJMEEGSE REDDINGSBRIGADE"
Onder twee vijfpuntige sterren
In het centrum viermaal onder elkaar “KM” In dit exemplaar is twee keer een 3 ingeslagen hetgeen m.i. betekent dat deze medaille twee maal werd verdiend.
Het ligt voor de hand te bedenken dat bij vijfmaal een zilveren medaille werd verdiend, doch daar zijn mij geen gegevens van bekend.
De medaille is van brons met getwiste lip voor aanhechting aan de medaille ring.
Afmeting: 26,39 mm diameter, dikte 1,99 mm
Makelij: onbekend.
Wie kan helpen aan meer informatie?

Weet u meer over deze tocht? REAGEER, wij maken graag gebruik van uw verhaal.

Reactie 2:

Loes Tangelder, 25-08-2018: Ik ben jarenlang lid geweest van de reddingsbrigade in Venlo en jaarlijks namen wij deel aan de kanaaltocht in Nijmegen.
Mijn medailles, 1 bronzen en 1 zilveren, dateren uit de tijd voor 1970. Bij de vijfde keer kreeg je de zilveren medaille waarop 5 keer KM stond. Waarschijnlijk daarna (10de keer) de gouden. Toentertijd nog in het Maas-Waalkanaal.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: