var274

Vereenigde Draadfabrieken

Van Ritzo Holtman, redacteur van Meten & Wegen, kregen we de volgende informatie opgestuurd.

Ik beschik over een folder uit de jaren '30 van een weegschalenfabrikant uit Nijmegen: Vereenigde Draadfabrieken (VDF), en enkele pagina's uit 'Het Nederlands Economisch Cultureel Archief' (ca. 1956). Het bedrijf was ook bekend onder de naam United Wire- and Filament Works, ze maakten o.a. wolfraamdraadjes voor gloeilampen, die ze wogen met hun zelfgebouwde torsiebalansjes. De laatste catalogus met daarin VDF balansen dateert uit 1983. Toen waren die dingen zo schreeuwend duur dat ze vermoedelijk al niet meer geproduceerd werden. Na die datum ontbreekt mij elk spoor van VDF...

Meer info over weegapparatuur vindt u op de website: www.gmvv.org

Heeft u herinneringen aan dit item? Laat het ons weten, wij maken graag gebruik van uw verhaal.

Reactie 1:

Jaap de Gruijter, 24-01-2009: Van deze fabriek weet ik in elk geval waar hij stond: op de hoek van de Van Dulckenstraat, tegenover het cafe in die straat.
Ik weet dat omdat ik op zoek was naar het huis waar mijn grootvader, de nijmeegse fotograaf A. de Gruijter, van ca 1900 tot ca 1910 heeft gewoond: van Dulckenstraat 3.
Dat pand bleek niet meer te bestaan. Er staan op die plaats nu enkele vrij recente woningen. Ik heb toen in het cafe op de hoek om inlichtingen gevraagd, en de cafe-baas liet mij toen een paar mooie oude foto’s uit die straat zien, waaronder een van de draadfabriek.
De straat rechts op de foto is de Van Dulckenstraat, de naam van de zijstraat die naar links loopt op de foto weet ik niet meer.
Achter de recentere woningen, waar vroeger dus o.a. huis nr. 3 stond en later enige tijd enige tijd de draadfabriek, ligt nu nog een vrij groot terrein dat na de sloop van de fabriek kennelijk onbebouwd is gebleven (bodemverontreiniging?).

Reactie 2:

Rob Boumans, 25-12-2009: De draadfabriek ken ik uit mijn jeugd, toen op de hoek De Ruyterstraat – Van Goorstraat slagerij Thijs Boumans was gevestigd. Deze slagerij was van mijn vader. Ik herinner mij nog de sirene die de pauzes aankondigde maar verder niet veel meer.

Wel weet ik nog dat een zekere meneer Van Benthem daar directeur was en dat de familie klant was van onze zaak. Meerdere malen moest ik met de fiets een bestelling op hun adres aan de Kwakkenbergweg afleveren. Een behoorlijke afstand en hele klim.

Het toeval wil dat een kleinzoon van hem een goede vriend van mij is. Hij speelde mij de CV van zijn opa toe. Met zijn toestemming kan ik deze op mijn beurt door Noviomagus laten publiceren.


Benthem, Theodorus Lambertus Willem van. - Directeur der N.V. Roxane te Arnhem. - Geboren 25 Dec. 1886 te Nijmegen. [..] Gehuwd op 22 Mei 1917 met Johanna, Maria Hunink [..] - v.B. volgde het L.O te Nijmegne en voltooide daarna zijn handelsopleiding aan het pensionaat St. Louis te Roermond. Na nog diverse privaatlessen genomen te hebben en zich gedurende eenige jaren practisch te hebben ontwikkeld, vertrok hij naar Duitschland, waar hij aan versch. fabrieken te Keulen en Berlijn werkte om pract. ervaring op te doen op het gebied der vervaardiging van electrische gloeilampen. - In 1912 keerde hij wederom terug en was een der beide oprichters der Gloeilampenfabriek "Serena" te Nijmegen. In 1915 verkreeg deze den vorm eener N.V. Van den aanvang af werkte dit bedrijf gunstig, zoo zelfs dat in 1915 een geheel nieuwe fabriek werd gebouwd. Er kwamen handelsbetrekkingen tot stand over bijna de geheele wereld. In 1924 werd dit bedrijf wegens patent-moeilijkheden stilgelegd. Op 6 Dec. 1920 was hij de medeoprichter der bekende N.V. Ver. Draadfabrieken te Nijmegen, welk bedrijf zich toelegt o.m. op de vervaardiging van wolframdraad voor el. gloeilampen. - Van 1924 tot 1936 was v. B. dir. der N.V. De Haan & v. Benthem's Handelmij. en bij zijn uittreden werd hij tot comm. dezer N.V. benoemd. In 1936 richtte v. B. een fabriek op voor vervaardiging van pharmaceutische preparaten, welke werkt onder de naam N.V. Roxane, gevestigd te Arnhem en waarvan hij als directeur optrad. Van dit bedrijf zijn de laboratoria en kantoren te Arnhem gevestigd, de fabriek te Olst bij Deventer. In 1938 volgde de oprichting der Ned. Chem. Industrie, gev. te Arnhem. - Behalve de pres.-comm. van de N.V. Ver. Draadfabrieken te Nijmegen is v. B. ook nog comm. van de N.V. Anton Hunink's Fijne Vleeschwaren- en Conservenfabrieken te Deventer, van de N.V. De Haan & v. Benthem's Handelmij. te Nijmegen, van de Drukkerij N.V. Haver, Weenink & Co te Arnhem, en van de N.V. Nijmeegsche Manege te Nijmegen. Gedurende eenige jaren was v. B. lid van de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Nijmegen. Als comm. directeur heeft v. B. zakenreizen door de meeste Europeesche landen gemaakt. Als Sport geeft v. B. de voorkeur aan automobilisme, paardrijden en zwemmen.- "Saxonholme", Javastraat 104, Nijmegen.

Hierbij ook nog een foto van de draadfabriek voordat deze gesloopt werd. (bron: Regionaal Archief Nijmegen). Links op de foto “De Kroeg”, het café dat na de verplaatsing van Slagerij Thijs Boumans naar de Archipelstraat in het pand gevestigd werd.

Tevens een advertentie van de fabriek in dagblad De Gelderlander.

Reactie 3:

Jos Gerrits, 31-12-2009: Hierbij wil ik graag reageren op dit onderwerp. Mijn vader Martinus (Tien) Gerrits heeft op de draadfabriek (sinds de jaren 60 onderdeel NV Philips) gewerkt ongeveer 30/35 jaar, de laatste jaar/jaren op de Splendor (onderdeel van de NV Philips). Toen was de draadfabriek al gesloten, mijn vader en nog een collega (naam niet bekend), hebben als het waren de deur achter zich dicht gedaan. De laatste jaar/jaren zaten ze samen alleen op de fabriek, de werkzaamheden bestonden uit het verzenden van producten. Die kwamen van de Philips en die werden dan voorzien van het logo van de draadfabriek. De reden hiervoor was dat een klant uit Amerika alleen de draad van de draadfabriek wilde. Mijn vader is in 1976/1977 in de vut gegaan en overleden in 1981. Ik denk dat de draadfabriek tussen 1970/1975 is gesloten. Ik ben in die tijd nog een keer met mijn vader in de draadfabriek geweest, de draadfabriek was toen helemaal leeg. Ik heb nog een aandenken aan de draadfabriek overgehouden, een Precicie-Torsiebalans.

Reactie 4:

Jos Gerrits, 06-01-2010: Deze foto is genomen op de draadfabriek, wanneer ik denk rond 1960 rechts onder op de trap is mijn vader M. Gerrits. Van de andere personen weet ik de namen niet.

Reactie 5:

Jos Gerrits, 11-02-2010: Zoals beloofd een foto van de torsiebalans en een suikerzakje.

Reactie 6:

Anita Kramer, 29-07-2011: Dit is een stap terug in de tijd. Ik ben jaren geleden geemigreerd vanuit Nederland naar Colorado, Amerika. Hier werk ik bij de Universiteit op de research afdeling OB/GYN waar wij afgelopen week verhuisden naar een ander gebouw op de campus. Een van de analisten werkzaam hier vroeg mij om te komen kijken naar een apparaat dat ze gevonden hadden met “made in Holland” op de wijzerplaat. Ik had nog nooit zoiets gezien en had nog nooit van de Verenigde Draadfabrieken gehoord en schatte dat het geproduceerd was in de 1930-1950 periode. Wij allen probeerde te raden wat voor iets dit was. Ik heb het snel gegoogled, wat doen wij zonder de internet dezer dagen........ Enfin ik wilde jullie laten weten dat er een torsiebalans model C aanwezig is in Colorado, USA. Geen idee hoe het hier terecht kwam. Ik hoop dat de groep mij dit apparaat wil schenken het zal fantastisch staan in het raamkozijn met de Rockies Mountains als achtergrond. En natuurlijk is het een leuk discussie stuk en Holllandse glorie.

Reactie 7:

Jos Gerrits, toegevoegd 07-04-2012: een poststuk van de Vereenigde Draadfabrieken.

Reactie 8:

Philibert van den Bosch, 28-12-2017: Mijn grootvader had een drukkerij en ik ben in het bezit van briefpapier met div. logo's van de verenigde draadfabriek die teruggaat tot 1925. Van Goorstraat en Hertogstraat in Nijmegen.

Redactie: enkele daarvan zijn toegevoegd aan de collectie briefhoofden: 171, 172, 173 en 174.
Reactie 9:

Bert Vermeer, 23-05-2018: Hallo iedereen, wat is het Internet inderdaad geweldig. Sinds een half jaar ben ik vrijwilliger bij het Weverijmuseum in Geldrop. Onlangs is ons museum vernieuwd en dan worden alle kasten ook weer een keer opgeruimd. In 1 van de kasten stond het bovengenoemde apparaat: 'Balance de torsion' nr. 2951. Als iemand wat meer informatie heeft graag. Dan zetten we dat als toelichting bij het apparaat in ons museum. MET DANK ALVAST, Bert Vermeer.


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: