SCH wedstrijd tbv Franse kinderen

Arjen W. Kuiken: Hier een aankondiging van een voetbalwedstrijd tussen S.C.H. en Racing Club du Thillay. Ten bate voor uitzending van Franse kinderen naar Nijmegen. Te spelen op het Quick-terrein te Nijmegen op zondag 3 juni 1951. De namen van de S.C.H. spelers staan vermeld. Ze zouden nu rond de 75 jaar moeten zijn.

Wat is de geschiedenis achter dit gebeuren? Ik zal het uitleggen.

Op de bovenste foto zien we het Franse elftal. Naast de groep staat een priester. Dit is Pastoor Jo Cloosterman. In Hees en Neerbosch beter bekend als de Blauwe Pastoor. In die jaren was hij pastoor van de Franse gemeente Le Thillay, een kleine tien kilometer ten noorden van Parijs gelegen. Pastoor Cloosterman is in 1909 geboren als oudste zoon van Johannes Cloosterman en Margaretha van den Heuvel, beheerders van het Parochiehuis/Boerenbond aan de Dennenstraat te Nijmegen. Pastoor Cloosterman is reeds voor WWII naar Frankrijk vertrokken en heeft daar meerdere parochies gehad. Na de oorlog zette hij zich speciaal in voor de arme jeugd. Hij organiseerde tal van activiteiten. Eind jaren veertig, begin jaren vijftig begon hij met jaarlijkse busreizen naar Nijmegen.  Een veertigtal kinderen uit de armste gezinnen maakten de reis naar Nijmegen en werden bij gastgezinnen ondergebracht. Zij hadden hier de tijd van hun leven. Zwemmen, film, speeltuin etc. etc. Oud Nijmegenaren en in het speciaal mensen uit Hees en Neerbosch zullen zich deze vrolijke kinderschaar, lopend door de straten, begeleid door de pastoor, nog wel kunnen herinneren. In 1951 nam hij, voor dit goede doel, een heel voetbalelftal mee naar Nijmegen. Racing Club du Thillay. Op zondag 3 juni was de wedstrijd. Tegenstander was S.C.H. Wat de uitslag is geworden is niet bekend.
Halverwege de jaren vijftig, toen de naoorlogse omstandigheden verbeterden, beeindigde Pastoor Cloosterman zijn "Nijmegen" reizen en wijdde zich volledeg aan zijn pastorale werk. In 1968 ging hij met Emeritaat en verhuisde weer naar Nijmegen. In 1993 is hij overleden. 

Pastoor Cloosterman ligt begraven schuin tegenover zijn geboortehuis, op het kerkhof aan de Dennenstraat.

Collectie: Arjen W Kuiken

Heeft u herinneringen aan dit item? Laat het ons weten, wij maken graag gebruik van uw verhaal.

Franse jeugd op de Graafseweg ter hoogte van de speeltuin bij Hotel Welgelegen.

Reactie 1:

Ferry Reurink, 27-06-08: Ik las het artikel "SCH wedstrijd t.b.v. Franse kinderen", waar in wordt vermeld dat de uitslag van SCH-Racing Club du Thillay onbekend is. Via De Gelderlander online heb ik deze toch kunnen vinden; de uitslag was 10-4 in het voordeel van SCH.

Zie bijgevoegde screenshot voor meer informatie over dit duel.

Reactie 2:

J. Willems, 03-07-2014: ik las ergens in 1955 of 1956 een artikel in de Gelderlander over pastoor Cloosterman en ben toen naar Le Thillay gelift. Pastoor Kloosterman had daar een camping opgezet, de beheerder ervan was een Nijmeegse student Frans die mij aannam als manusje van alles voor de camping. Ik ontmoette pastoor Cloosterman de eerste dag dat ik daar verbleef. Het was een bewonderingswaardige man, enorm ondernemend en praktisch, hij pakte van alles aan. Ik kan me herinneren dat ik hem eens in zijn soutane van onder zijn auto, die hij aan het repareren was, zag kruipen. Ik verbleef daar een week of zes en keerde er het jaar daarop weer terug.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: